Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Rontja a válság a fogyasztói körülményeket

Munkatársunktól, 2010. március 29. - hétfő 18:02
Címkék: fogyasztóvédelem, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Unió fogyasztói a határokon átnyúló kereskedelmi kapcsolatok útjában álló akadályok miatt továbbra sem élvezhetik a sokországos egységes piac nyújtotta előnyöket.A fogyasztói piacok úgynevezett eredménytáblája szerint számos tagállamban romlanak a fogyasztói körülmények: csökken a fogyasztóvédelmi hatóságokba és a nem kormányzati szervezetekbe vetett fogyasztói bizalom, valamint a vitarendezés hatékonysága. A legnagyobb visszaesést - hat százaléknál nagyobbat - Svédországban, Belgiumban, Lengyelországban, Görögországban, Cipruson és Máltán mérték, Magyarország a legnépesebb kategóriában kapott helyet, ahol az index kettő-hat százalékos visszaesésével jellemzett országok szerepelnek.

Portugáliának, Luxemburgnak, Írországnak, Olaszországnak, Ausztriának, Franciaországnak, Szlovákiának és az Egyesült Királyságnak a nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikerült javítani eredményein. Az említett eredménytábla és index azt mutatja meg, hogy hogyan változik a fogyasztók számára a belső piac a választék, a versenyképes árak és a megelégedettség szempontjából.


Kevesen vásároltak más országból

Mérni próbálta emellett a bizottság a fogyasztói vásárlóerőt is, amely országról országra jelentősen változik: az Európai Unió hat tagállamában (Románia, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Litvánia) az uniós átlag felét sem éri el, a módosabb uniós országokban ugyanakkor a magasabb árszint ellenére az élet anyagilag kevésbé megterhelő a fogyasztók számára.

John Dalli, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos kiemelte: "A fogyasztók számára egy egységes európai piac a nagyobb választék és az alacsonyabb árak ígéretét kínálja. Ez az ígéret azonban gyakran nem valósul meg, ugyanis a kereskedők és a vásárlók a komoly gátak miatt a nemzeti határokon belülre szorulnak."

Az adatok szerint tavaly a fogyasztók csupán huszonkilenc százaléka vásárolt másik európai uniós államban (2008-ban ugyanez huszonöt százalék volt), míg a kiskereskedőknek csak huszonöt százaléka adott el másik uniós országba (2008-ban húsz).

Tavaly a fogyasztók harmincnégy százaléka vásárolt interneten keresztül hazájában, de csupán nyolc százalékuk rendelt árut vagy szolgáltatást az unió más országából. Pedig korábbi bizottsági tanulmányok kimutatták, hogy a határokon átnyúló vásárlások során a fogyasztó jelentős összeget takaríthat meg, és emellett választék is jóval nagyobb.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza