Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tíz százalékkal drágul a gáz ára

Munkatársunktól, 2010. március 25. - csütörtök 07:44
Címkék: gáz, szolgáltató, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Áprilistól átlagosan tíz százalékkal drágul a gáz ára.Az MTI információ szerint csütörtökön bejelentik, hogy a kisfogyasztóknál, azaz a háztartásokban 9,98, a húsz-száz köbméter közötti fogyasztók - óvodák, társasházak - esetében pedig 9,5 százalékos lesz az emelkedés mértéke a jelenlegihez, azaz a januárban meghatározotthoz képest. A száz-ötszáz köbméter között fogyasztóknál 10,2 százalék lesz a növekedés. A fővárosban átlagosan 8,7 százalékkal emelkedik a gáz ára. Egyedül a TIGÁZ emel tíz százaléknál többet, 12,2 százalékot.

A gázár emelésével párhuzamosan azt is bejelentik, hogy a legszegényebbek számára a hónap végén sem szűnik meg a gáz- és távhőtámogatási rendszer, azt június végéig meghosszabbítják. Az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) benyújtott javaslat szerint átlagosan tizenhét százalékkal emelték volna a gáz árát április elsejétől, az E-ON pedig húsz százalékos emelést tervezett.

mti
Gáztároló

Az MTI szerint az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel a gáz áráról, mert véleményük szerint most nem lett volna szükség áremelésre. Március elején a MEH elnöke arról beszélt, hogy áprilistól köbméterenként tizenhat-tizenhét forint áremelés lenne indokolt. Ezt (nyilván a választások miatt - a szerk.) több szocialista politikus is elfogadhatatlannak tartotta. Podolák György az elnök, Matos Zoltán menesztését kérte a miniszterelnöktől, Lendvai Ildikó pártelnök pedig állítása szerint elképedve hallotta, hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség, mert ez burkolt javaslat az áremelés mértékre. A kormányszóvivő erre reagálva közleményt adott ki, amely szerint Bajnai Gordon bizalma Matos Zoltán iránt töretlen, ugyanakkor elvárja a hivataltól, hogy a szolgáltatók indokolatlanul ne emelhessék a gáz árát.

Kormányzati források szerint a kabinet végig azt képviselte, hogy a profitorientált szolgáltatók egyetlen indokolatlan forinttal sem emelhetik a gáz árát. Ennek érdekében a kormány egyrészt arra kérte a MEH-et, hogy járjon el szigorúan a szolgáltatókkal szemben, másrészt megváltoztatták a gázár szabályozását is, hogy a rendszer kiszűrje a szolgáltatók extraprofitját. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy két ponton megváltoztatja a gázár számításának képletét: a mobilgáz-finanszírozást és a tárolói készletérték meghatározását. A kormányszóvivői irodán akkor annyit közöltek, hogy a korrekció, a korrigált képlet alapján kezdődhet meg a tárgyalás a szolgáltatókkal a gáz áráról. Egy piaci szakértő szerint ez akár négy forinttal is csökkentheti a gázár április elsejei emelésének szükséges mértékét.

A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz. A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg száz forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő. Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít. Kormányzati források arra hívták fel a figyelmet, hogy éves összehasonlításban a gázár emelkedése nem közelíti meg az infláció mértékét és a tavalyi év azonos időszakához, 2009 áprilisához képest átlagosan 2,4 százalékkal kevesebb a gáz ára, az átlagosan tíz százalékos április elsejei emelés ellenére is.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza