Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kerti vetőmag teszt: alig kelt ki valami

Munkatársunktól, 2010. március 23. - kedd 18:18
Címkék: élelmiszer, teszt
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A saláta és a petrezselyem kiskerti vetőmagok feléből nem, vagy alig kelt ki valami azon a vetőmag teszten, amelyet a Teszt plussz fogyasztóvédelmi magazin végzett.A magazin a nagy bevásárlóközpontok és a szakárudák által kínált termékeket vizsgált, arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a kerti magok kínálata, s a termesztés szempontjából legfontosabb minőségi mutatót, a csírázóképességet vizsgáltatták meg a magyar szabványnak megfelelő módszerekkel, az arra illetékes laboratóriummal.

Az apró magvas zöldségféléknél a kapott eredmény elszomorító, a megvizsgált magminták fele nem felelt meg az előírásoknak. A teszten kiderült, hogy a salátánál nulla és egy százalékos, míg a petrezselyemnél egy százalékos csírázóképességet mutató minta is akadt, a jogszabályban meghatározott hetvenöt, illetve hatvanöt százalékos csírázóképességi érték helyett. Jobb volt a helyzet a szintén apró magvas sárgarépánál, és kifejezetten jó a nagy magvúaknál, a babnál és a borsónál, bár ezeknél is előfordult egy-két gyengébb tétel.

mti
Vetőmag csíraképességi vizsgálata

A szakemberek és a Teszt plussz vizsgálata szerint is érdemes a hazai cégek kerti magjait előnyben részesíteni, mert még a korábbi magyar szabályozáshoz viszonyítottan lényegesen lazább uniós előírásokat figyelembe véve is megbízható és jól ellenőrzött a magyarországi vetőmag előállítás.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a kertészkedők kerüljék a már több éve az üzletek polcain hányódó kerti magokat. A mag élő anyag, s ezért a tárolás körülményei nagyban befolyásolják a csírázóképességet, így szakszerűtlen tárolás után a tasakon megtalálható érvényességi idő lejárata előtt álló magvak is okozhatnak kellemetlen meglepetést.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. december 11.

Szükség van egy sürgős hitelre? Magán kölcsön, üzleti kölcsön, anyasági hitel, lakáshite...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Fábián József, 2019. december 10.

Kedves ügyvéd úr!

Mi van fordított esetben? 2015-ben eladtam egy ingatlanomat, a ...

Közüzemi költségek lakásvásárláskor

vakhal ládzló, 2019. december 07.

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kapt...

A hosszú életű villanybojler titka

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza