A saláta és a petrezselyem kiskerti vetőmagok feléből nem, vagy alig kelt ki valami azon a vetőmag teszten, amelyet a Teszt plussz fogyasztóvédelmi magazin végzett.
A magazin a nagy bevásárlóközpontok és a szakárudák által kínált termékeket vizsgált, arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a kerti magok kínálata, s a termesztés szempontjából legfontosabb minőségi mutatót, a csírázóképességet vizsgáltatták meg a magyar szabványnak megfelelő módszerekkel, az arra illetékes laboratóriummal.
Az apró magvas zöldségféléknél a kapott eredmény elszomorító, a megvizsgált magminták fele nem felelt meg az előírásoknak. A teszten kiderült, hogy a salátánál nulla és egy százalékos, míg a petrezselyemnél egy százalékos csírázóképességet mutató minta is akadt, a jogszabályban meghatározott hetvenöt, illetve hatvanöt százalékos csírázóképességi érték helyett. Jobb volt a helyzet a szintén apró magvas sárgarépánál, és kifejezetten jó a nagy magvúaknál, a babnál és a borsónál, bár ezeknél is előfordult egy-két gyengébb tétel.
Vetőmag csíraképességi vizsgálataA szakemberek és a Teszt plussz vizsgálata szerint is érdemes a hazai cégek kerti magjait előnyben részesíteni, mert még a korábbi magyar szabályozáshoz viszonyítottan lényegesen lazább uniós előírásokat figyelembe véve is megbízható és jól ellenőrzött a magyarországi vetőmag előállítás.
A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a kertészkedők kerüljék a már több éve az üzletek polcain hányódó kerti magokat. A mag élő anyag, s ezért a tárolás körülményei nagyban befolyásolják a csírázóképességet, így szakszerűtlen tárolás után a tasakon megtalálható érvényességi idő lejárata előtt álló magvak is okozhatnak kellemetlen meglepetést.
Forrás: MTI
Szóljon hozzá: