Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Több bárány marad itthon húsvétra

Munkatársunktól, 2010. március 23. - kedd 16:16
Címkék: élelmiszer, kereskedő, ünnep
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az idén várhatóan a szokásos 180-200 ezernél, mintegy húsz százalékkal kevesebb bárány kerül a külföldi piacokra Magyarországról húsvétkor.Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöker közölte: a csökkenés oka főként abban keresendő, hogy az idén korán van húsvét. Továbbá tavaly kisebb volt a szaporulat, és a kedvezőtlen időjárás miatt a takarmányhoz is nehezebben jutottak a tenyésztők.

A bárány ára is jelentős mértékben, huszonkét-huszonöt százalékkal csökkent, mivel karácsonykor igen magas áron lehetett bárányt értékesíteni. Az akkori ezer forintos kilónkénti ár mintegy hétszázhatvan forintra esett vissza kilogrammonként. Az árcsökkenésben az is szerepet játszik, hogy erősödött a forint, az árfolyamveszteség eléri a nyolc-tíz százalékot.
mti
Húsvéti bárányok a Hortobágyon

A magyar bárányok több mint kilencven százalékát Olaszországban adják el. Ez lényegében azt is jelenti, hogy az olasz vevők általában nyomott árat fizetnek az állatokért, mivel monopolhelyzetben érzik magukat. Magyarországon a birkahús fogyasztása az összes húsfogyasztáson belül nem számottevő, fejenként és évente húsz dekagramm körül mozog.

Bátor Árpád kitért arra, hogy az anyajuhok száma az elmúlt évhez képest nem csökkent jelentősen: 960 ezer körül mozog. Ez egy-két százalékos mérséklődést jelent. Magyarországon mintegy hétezer juhászatot tartanak számon, ennek jelentős része családi vállalkozás. Az üzemszerűen termelő juhászatok száma háromszáz-négyszáz között van.

Az elnök szerint a juhtartást az országban többnyire kiegészítő tevékenységként végzik a gazdálkodók. Általában egy-egy birkán mintegy háromezer-ötezer forintos vesztesége van a tenyésztőnek. A szaporulatszám éves szinten egy alatt van.

A tartást segíti az anyajuh-támogatás, amely egyedenként meghaladja az ezerhatszáz forintot, ha az kedvezőtlen adottságú térségben történik, további ezerkétszáz forintra számíthat a tartó. Emellett számításba vehető még az úgynevezett de minimis támogatás is, ami mintegy 750 ezer forintot tesz ki. Mindez valamelyest kompenzálja az egyébként igen nehéz tartási körülményeket.

Bátor Árpád kitért arra is - amit a Magyar Agrárkamara szintén nehezményez -, hogy jelentős többletköltséget jelent a tartóknak az az uniós előírás, hogy az exportra kerülő bárányokat elektronikus azonosítóval kell ellátni. Ez költségeik további négy-öt százalékos emelkedéséhez vezet a tartóknál, mivel az elektronikus azonosító mintegy négyszáz forintba kerül, amit a vágást követően meg kell semmisíteni.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés