Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Önként bezár egy bálnahúst felszolgáló étterem

Munkatársunktól, 2010. március 23. - kedd 10:28
Címkék: vendéglátás, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Végleg bezár az a kaliforniai étterem, amely a végveszélyben lévő tőkebálna (Balaenoptera borealis) húsából készült sushit szolgálta fel vendégeinek.A Santa Monica-i The Hump nevű étterem tulajdonosa önmagát bünteti a bezárással, igaz, emellett komoly büntetőjogi szankciókkal is szembe kell néznie, mivel "tengeri emlősökből készült termékek jogtalan árusításával" vádolták meg. A vendéglőst az idén Oscar-díjjal jutalmazott The Cove (Az öböl) című dokumentumfilm stábja leplezte le.

A japán delfinmészárlásról szóló film rendezője, Louie Psihoyos hónapokat töltött a bizonyítékok megszerzésével. Vendégnek álcázva magukat, a stáb tagjai többször is felkeresték az éttermet és rendeltek is a tiltott húsból. A felszolgált ételt apró kamerákkal lefilmezték, sőt mintákat is sikerült szerezniük a fogásokból, melyekről aztán a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy tőkebálna húsából készültek.

AFP
Tőkebálna - már majdnem elfogytak

"A The Hump elnézést kér a hűséges vásárlóitól, Santa Monica közösségétől és az egész nyilvánosságtól a törvénytelenség miatt. Továbbá reméli, hogy a bezárással, sikerül tudatosítania az emberekben azt a hatalmas kárt, amellyel az illegális bálnavadászat fenyegeti az óceán élővilágát és fajait. A bezárás önbüntetési intézkedés a pénzügyi bírság mellett, amit a helyi bíróság fog kiszabni. Az étterem tulajdonosa további lépéseket is tenni fog a végveszélyben lévő fajok védelmének ügyében. Együttműködésbe kezd egy, vagy akár több olyan szervezettel is, amely a bálnák és más végveszélyben lévő fajok védelméért küzd" - olvasható az étterem internetes oldalán közzétett nyilatkozatban.

Az étterem tulajdonosai akár egy év börtönre és kétszázezer dolláros (negyvenmillió forint) bírságra számíthatnak és a főszakács sem ússza meg a dolgot legalább százezer dolláros (húszmillió forint) pénzbüntetés nélkül.

"A tőkebálna a végveszélyben lévő fajok közé tartozik a tengeri emlősök védelméről szóló törvény értelmében pedig az Egyesült Államokban bármilyen bálnahús árusítása tilos" - derült ki a helyi szövetségi ügyész irodájának közleményéből. "Nem szabadna megtörténnie, hogy valaki egyszerűen csak besétál egy étterembe, és rendel egy adagot valamelyik végveszélyben lévő állat húsából" - hangoztatta Andre Birotte Jr. ügyész.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza