Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újabb sztrájkra készülnek a Lufthansa pilótái

Munkatársunktól, 2010. március 22. - hétfő 18:56
Címkék: utazás, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eredménytelennek nyilvánította hétfőn a Lufthansa légitársaság pilótáinak szakszervezete a munkaadókkal folytatott tárgyalásokat és négynapos sztrájkot hirdetett április 13-i kezdettel.A Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet a februárban felfüggesztett munkabeszüntetést kívánja folytatni. A sztrájk kezdetét részben a nagy húsvéti forgalomra tekintettel tűzték ki április közepére, részben pedig azért, hogy a menedzsmentnek maradjon elég ideje "a jelenlegi álláspontjának módosítására" - közölte a szakszervezet.

A munkabeszüntetésben a Lufthansa, a német csoporthoz tartozó Germanwings diszkont légitársaság és a Lufthansa Cargo légi teherszállítási leányvállalat pilótái, összesen négyezerötszázan vesznek részt. A legnagyobb európai légiforgalmi társaságnál még tavaly kezdett tárgyalásokon a VC 6,4 százalékos béremelést követelt, és garanciát próbált kiharcolni a munkahelyek megtartására. A felek nem egyeztek meg, a pilóták így február 22-én sztrájkba léptek. A négynaposra tervezett munkabeszüntetést másnap hajnalban az illetékes munkaügyi bíróság felszólítására felfüggesztették. Az akció ötvenmillió eurós bevételkiesést okozott a cégnek.

AFP
Lufthansa - sztrájk idején

A Lufthansánál a kezdő pilóták évi 62 ezer euró körüli (16,4 millió forint) fizetést kapnak, a kapitányok legkevesebb 110 ezer eurót keresnek évente. A szakszervezet a tárgyalásokon, és a sztrájkkal is legfőképpen annak kívánja elejét venni, hogy a menedzsment kiszervezze az anyavállalatnál lévő munkahelyeket a külföldi leányvállalatokhoz, amelyeknél nem érvényes a Lufthansánál megkötött kollektív szerződés és alacsonyabb a pilóták fizetése.

A szakszervezet szerint a menedzsment legutóbbi ajánlata a fizetések huszonegy hónapig tartó befagyasztását irányozza elő és a munkafeltételek jelentős romlását vonja maga után, erről pedig csak arról lehet szó, ha a cég "legalább a jelenleg érvényes bérmegállapodást betartja."

A legnagyobb vita a Lufthansa zászló alatt közlekedő, hetven utasnál többet szállító járatok pilótáinak javadalmazása körül van. A szakszervezet szerint a pilótákat az anyavállalatnál kialkudott bértábla alapján kell fizetni, függetlenül attól, hogy a Lufthansa, leányvállalatok vagy más partnerek üzemeltetik a járatokat.

A társaság szóvivője a gazdasági körülményekhez, az ágazat nehézségeihez képest méltányosnak nevezte az ajánlatot, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy garantálja a munkahelyek megtartását 2012-ig. A Lufthansa 2003 után tavaly ismét veszteséges volt. Az adózás utáni mínusz 112 millió eurót tett ki, a 2008-as 542 millió euró adózott eredmény után.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza