Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Éled a hazai e-könyv piac

Munkatársunktól, 2010. március 22. - hétfő 08:18
Címkék: kiadvány, kereskedő, e-könyv
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is bemutatkozik az első két e-könyvre épülő hazai vállalkozás, a Bookline és a Líra közös leányvállalata, az eKönyv Magyarország Kft. Ott lesz a Kossuth Kiadó vállalkozása, a multimediaplaza.hu is.


E-könyvek mellett másféle elektronikus tartalmakat is kínáló webáruházat hoz létre a Kossuth Kiadó - mondta Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója. "Április 24-én tartjuk a multimediaplaza.hu bemutatóját, ami Magyarország első online letöltőplázája lesz" - nyilatkozott az igazgató. Mint elmondta: a weboldalon kétszáz e-könyv lesz megtalálható, de képeket, ötven hangoskönyvet, térképeket, archív felvételeket is le lehet majd tölteni.

Kocsis András Sándor hangsúlyozta: új vállalkozásukat nem a könyvpiac forgalmának visszaesése miatt indítják el, hanem mert szerinte mostanra alakult ki az új technológiára fogékony vásárlóréteg. "Célközönségünk várhatóan főleg azok a fiatal üzletemberek lesznek, akik gyorsan élnek és gyorsan akarnak információhoz jutni".

mti
Ez a "könyv" mindössze száz grammos

A kiadó az új szolgáltatáshoz szükséges hardvert is árusítja majd, ám hogy melyik céggel szerződnek, az egyelőre még nem nyilvános. "A világ harmadik legnagyobb vállalkozásáról van szó ebben a műfajban" - árulta el Kocsis András Sándor, hozzátéve: magas színvonalú, számos funkciót tömörítő adathordozóról van szó. Lesz benne mp3 lejátszó, érintőképernyő és kézírás-felismerő szoftver is. "Megszállott könyves vagyok, de magam is egy ilyen készülékkel indultam legutóbb üzleti útra. Az e-papírnak nincs háttérvilágítása, ezért szembarát, ráadásul így a gép üzemideje is rendkívül tartós. Tizennyolc napig voltam úton, azalatt egyszer sem kellett tölteni" - mesélt személyes tapasztalatairól a vezérigazgató, megemlítve a "szembarát" technika azon hátrányát is, hogy az e-könyveket nem lehet félhomályban vagy sötétben olvasni. Azonban szinte korlátlan mennyiségű könyvet lehet rátölteni.


Mivel az adathordozó alapvetően fekete-fehér nyomdai termékek közvetítésére alkalmas, a Kossuth kínálatában először publicisztika, szakirodalom és szépirodalom jelenik meg e-formátumban. Tervezik a kínálat egyetemi jegyzetekkel való bővítését is - ősztől angol nyelvű könyveket is forgalomba hoznak.

mti
Egy könyv, sok tartalom 

A technikai háttér fejlődésével és a formátumok megszilárdulásával indokolta Weiler Péter, a Líra-csoport informatikai igazgatója, miért most indítják be a Bookline-nal közös vállalkozásukat, az eKönyv Magyarország Kft-t. Weiler Péter az új vállalkozás ügyvezető igazgatói posztját közösen tölti be Starcz Ákossal, a Bookline.hu NyRt. vezérigazgatójával.

A cég webáruháza (www.txtr.hu) áprilisban indul, és az angol és német nyelvű e-könyveken túl magyar nyelvű tartalmat is kínál majd olvasóinak. A cég nemcsak a Líra-csoport tulajdonában lévő kiadók könyveit árusítja majd e-formátumban, hanema projektbe igyekeznek kisebb és más nagyobb kiadókat is bevonni, hogy minél több hazai cég kiadványa jelenhessen meg e-könyvként is.

Az ügyvezető igazgató szerint a közeli célok legfontosabbja, hogy a könyvfesztiválra működjön a webáruház. "Minél több kötettel indulunk, annál könnyebb lesz meggyőzni a vásárlókat az új formátum praktikusságáról" - tette hozzá Weiler Péter, aki az indulást az internet-szolgáltatás kezdeti szakaszához hasonlította, amikor a nagy cégek hatalmas összegeket fektettek be, hogy kialakuljon az online magyar tartalomipar. "Most nekünk kell befektetni, hogy létrejöjjön a magyar e-könyv piac." Ehhez sok és jó könyvet kell átkonvertálni, olyan, nemzetközileg is elfogadott szabvány, formátum segítségével, ami a lehető legtöbb eszközön, például az otthoni pc-ken, iphone-okon is olvasható. "Mobilkapcsolattal rendelkező olvasókra számítunk, akik a nap huszonnégy órájában, az ország bármelyik pontjáról tudnak majd könyvet vásárolni".

A közös cég regényekkel és ismeretterjesztő kiadványokkal jelentkezik először. Májusban például e-formátumban is megjelenik a bizonyos körökben igen népszerűnek számító regényíró, Paolo Coelho új könyve, a Brida. Weiler ugyanakkor úgy vélte, az e-könyv vélhetően nem a bestsellerek piacát erősíti majd. A hatalmas tárhely és a kedvező árak miatt a kisebb közönség érdeklődését kiváltó kiadványok is népszerűek lehetnek. Az adathordozó,  (más néven olvasó) ára egyelőre bizonytalan. A Kossuth Kiadó és az eKönyv Magyarország Kft. eltérő profilú termékek kiadásán gondolkozik, ám úgy tűnik, hogy készülékeik nagyjából ugyanannyiba, körülbelül hetvenezer forintba fognak kerülni. A drága, egyszeri befektetést azonban kompenzálhatja az e-könyvek kedvező ára, előzetes becslések szerint ugyanis az olvasmányok digitális változatához harminc-ötven százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá.

Mivel csak a papíralapú könyveket terheli öt százalékos áfa, az e-könyvek után az általános, huszonöt százalékos forgalmi adót kell megfizetni. Az árelőnyből így rögtön elveszik húsz százalék, amit természetesen nem kívánunk a fogyasztókra hárítani - tette hozzá Weiler Péter.  Emiatt az áfatörvény módosítását kezdeményezi a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Zentai Péter László, a MKKE igazgatója elmondta: az Európai Unió szintén foglalkozik a kérdéssel, hiszen számos tagállam szeretné elérni, hogy az e-könyvek is bekerülhessenek a kedvezményes adósávba. Úgy vélte, az e-könyves piac szereplőire komoly felelősség hárul, hiszen olyan rendszereket kell kialakítaniuk, amelyek megvédik a könyvszakmát az illegális letöltések okozta károktól.

1.  Éled a hazai e-könyv piac
2.   Sok kiadó még nem lát nagy üzletet az e-könyvben

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lázár István, 2020. február 14.

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ...

Ablakcsere buktatókkal

Mr Mito, 2020. február 11.

Né hígyjél té Richard Cosmos, mivel ő égy csáló gázfickó, átkoz tégéd éső szél vihá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza