Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az ingatlanüzlet trükkjei

Munkatársunktól, 2010. március 19. - péntek 20:33
Címkék: ingatlan, hirdetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hogyan lehet mihamarabb eladni egy ingatlant vagy megtalálni a legideálisabbat? Tippek és trükkök következnek azoktól, akik már megjárták a hadak útját.Az ingatanüzlet jó esetben nem egy szélhámos meccs vevő-eladó és esetleg a közvetítő között, de a szimpla trükközések, csavart labdák azért - valljuk be - minden értékesítéshez köthető dolgot behálóznak, amibe a járatlan ember tetőtől talpig belegabalyodik és a svindlerek, profi ügynökök vagy éppen saját hülyesége áldozatává válik.

2010-re - állítólag - ismét felpezsdül az ingatlanpiac, és a jelenlegi masszív túlkínálat és alacsony ingatlanárak jellemezte felállás kiegyensúlyozottabbá válik. Most egy kicsit a vevő az úr. Azt tudjuk, hogy a tulajdonos mit szeretne: minél több pénzt, minél gyorsabban. Ez egy teljesen egyszerű, és általában kevésbé teljesülő kívánalom, amire még kitérünk a későbbiekben. Ennél lényegesen bonyolultabb, hogy mit szeretne a vevő.


Tudni kell, mit akarunk

Mikuláss Zoltán, a Tipp Ingatlairoda tulajdonosa, hasznos tanácsaival tisztázni szeretné a jó vevő fogalmát, lehetőségeit és azt, hogy mire érdemes gondot fordítani lakás vagy ház vásárlásakor.

"Az én ingatlanforgalmi tanácsadó munkatársaim erre a kérdésre, hogy milyen a jó vevő, azonnal rávágnák, hogy az a jó vevő, aki nem csak nézelődik, nem csupán ingatlanturistaként bóklászik a lakáspiacon, hanem valóban megveszi azt a lakást, amelyik megfelel neki. Viszont az is igaz, hogy a vevők jelentős része egyáltalán nem tudja, hogyan jusson el azokba a lakásokba, amelyek hasonlítanak vágyaikra. Ők azok, akik kimennek a hirdetésben is felújítandónak minősített lakásba, és csalódottak, amikor meglátják, hogy költeni kell rá."


Rengeteg részletre kell egyszerre odafigyelnünk

Lényeges tehát, hogy pontos elképzelésekkel rendelkezzen a leendő vásárló, és ennek hangot is adjon, mert ahogy a kedvelt népi szólás is mondja: néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Megtalálni a legmegfelelőbbet sem olyan könnyű, még akkor sem, ha anyagi fedezet van rá. Nem beszélve arról, hogy a lakás, vagy ház nem önmagában létezik, hanem azt rengeteg tényező befolyásolja, például szomszédok, közlekedés, tájolás. "Van, aki olyan lakást keres, ahol éjszaka is zongorázhat, mások madárcsicsergésre szeretnének ébredni, de akadt már olyan ügyfelünk is, aki a macskáinak szeretett volna biztonságos udvari játszóhelyet találni. Mindenkinek azt tanácsolom, ne kizárólag négyzetmétert, hanem életérzést vásároljon, olyan otthont, ahol jól fogja érezni magát. Ehhez viszont kell a személyes élmény is, nem szabad kizárólag fotók, alaprajzok, sablonos vagy akár ügyesen megfogalmazott hirdetésszövegek alapján szelektálni. Másrészt az előítéletek is zsákutcába vezetnek. Nem minden udvari lakás sötét, nem minden földszinti otthonba törnek be, nem minden panellakásban halljuk, mit ebédel a szomszéd, és a nyolcadik kerület kevésbé népszerű utcáiban is vannak barátságos, kulturált lakóközösségek" - tanácsolja Mikuláss Zoltán. Félig ezen a (jó) nyomvonalon járt Heni is, de elkövetett egy hibát. Történetesen azt, hogy tervrajz alapján döntött, így több mint hét négyzetméterrel vásárolt kisebb lakást, mint azt a tervrajz alapján gondolta volna. "Amit biztosan állíthatok: nem érdemes tervezőasztalról vásárolni - én megtettem -, mert bármilyen részletes is egy rajz, képtelenség az alapján elképzelni egy otthont. Rengeteg dolog van, ami odafigyelést érdemel: zaj kintről, bentről, milyen a lakás reggel, délután és este, menjünk vissza simán, különböző napszakokban, igyekezzünk, ne csak öt percig maradni. Szerintem a környéket is érdemes alaposan felderíteni, az ilyen látogatások előtt-után, bolt, nyugis terep, infrastruktúra tekintetében".Barátunk az ingatlanos?

A lakáshirdetések körülbelül nyolcvan százaléka valamely ingatlaniroda kínálatába tartozik, akik rendszerint több helyen is - saját oldaluk mellett - reklámozzák ugyanazokat az lakásokat, míg elhanyagolható azoknak a száma, akik saját maguk fognak bele a kihívásokkal és buktatókkal teli értékesítésbe. Rémhírek ellenére a legtöbb ingatlaniroda nem átverni akarja a vásárlókat, ennek ellenére hozzá nem értők és úgy nevezett tukmálók is akadnak.


Fel kell tudni ismerni a tukmálást

"Én többnyire szimpatikus emberekkel találkoztam, bár volt két olyan fiatal srác, akik megpróbáltak rám sózni egy lyukat. Konkrétan a konyha egy egy négyzetméteres, ablaktalan helyiség volt, a "hálószobában" pedig nem fért volna el egy franciaágy - de miután mondtam nekik, hogy ketten laknánk a lakásban, megpróbáltak azzal győzködni, hogy még tudnának alkudni nekem az árból. Ez a hozzáállás és szöveg alapvetően taszító, szóval szóba sem jött a lakás - emlékszik vissza Dani, akinek végül is sikerült vásárolnia egy előzetesen eltervezett belvárosi lakást ingatlanügynöke segítségével.


1.  Az ingatlanüzlet trükkjei
2.  Ingatlanirodával vagy anélkül?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza