Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Milliárdokat költünk húsvéti édességre

Munkatársunktól, 2010. március 19. - péntek 10:46
Címkék: élelmiszer, kiadvány, ünnep
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tavaly megtorpant a húsvéti édességek kiskereskedelmi forgalmának évek óta tartó növekedése. A 2009-es ünnepi időszakban egy százalékkal, mintegy 2,7 milliárd forintra csökkent a bolti eladás. Tömegét tekintve a forgalom 890 tonna körül alakult.


A Nielsen kiskereskedelmi indexe alapján évek óta a csokoládétojás és a nyúl a legnépszerűbb. Utánuk értékben a más ajándékot is tartalmazó édességcsomagok következnek, a hagyományos csomagok és a csokoládéból készült kacsa, bárány és csibe.

Az eladott tejcsokoládé mennyisége először három éve előzte meg a húsvéti édességek bolti forgalmában nugátot, tavaly pedig tovább erősítette vezető pozícióját. A tejcsokoládéból készült ünnepi figurákra tavaly hatvanegy százalék jutott a bolti eladásból, míg a nugátosokra harmincnégy százalék. A két drágább szegmens, az étcsokoládé mutatója négy, a fehércsokoládé mutatója pedig egy százalék.


A csokitojás örök sláger

A tejcsokoládé előretörésének fő oka, hogy az elsősorban nugátra koncentráló, kisebb gyártók egy része kevesebbet értékesített. erősödni tudott ugyanakkor több nagy édesipari vállalat is, amelyek elsősorban minőségi tejcsokoládéjukkal célozták meg a vásárlókat.

A tejcsokoládé jóval drágább, mint a nugát. A tavalyi húsvét hónapjában, áprilisban egy kilogramm tejcsokoládéból készül húsvéti figura mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 3 895 forint volt, míg nugátból csak 1 529 forint.

nielsen

Az értékesítésben egyre nagyobb rész jut a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatornára. Ezek piaci részesedése tavaly húsvétkor az előző év ünnepi időszakához képest huszonhatról harminc százalékosra nőtt.

Ez nyilván összefügg a saját márkák nagyobb súlyával. Amíg tizenkét-negyvennégy százalék jutott rájuk tavaly az ünnepi időszak hónapjaiban, addig egy évvel korábban még csak kilenc-tizenhét százalék.

A bolttípusok között nőtt a kétszáz négyzetméteres és kisebb, hagyományos üzletek részaránya is. Mindez a hipermarketek rovására történt, amelynek mutatója hatvanról ötvenhárom százalékra csökkent.

Világgazdaság: nem emelkedik jelentősen a tojás ára

Egy-két forinttal nőhet a jelenlegi nettó tizennyolc forintról Húsvétig a tojás termelői ára - nyilatkozta a Világgazdaság pénteki számában Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. Az elnök szerint a fogyasztók a huszonegy-huszonkettő forint, vagy ennél magasabb termelői árat már nem tudnák megfizetni. Az év eleje óta eltelt időszakban a tojás fogyasztói átlagára harminckét-harmincöt forint között volt. Az elnök tájékoztatása szerint az éves tojásfogyasztás fejenként kétszázhetven darab körül stagnál. Csökkent az importnyomás, mert a jelenlegi devizaárfolyamon az import termék a drágább. Thury Attila a problémák között említette azt, hogy az uniós szabályozás szerint 2012 végéig le kell cserélni a hagyományos baromfiketreceket, ami a termelők mintegy felét érinti. Ehhez ugyan uniós pénzekért lehet pályázni, de a termelőknek nincs elegendő saját forrásuk hozzá. (MTI)

Forrás: Pénzcentrum

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. december 14.

Ön üzleti férfi vagy nő? Szüksége van pénzeszközökre saját vállalkozásának elindítás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Stella Thomas, 2019. december 13.

A nevem Stella Thomas, tanúvallomást szeretnék tenni erről a jó hitelvállalatról, amely kölc...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Stella Thomas, 2019. december 13.

A nevem Stella Thomas, tanúvallomást szeretnék tenni erről a jó hitelvállalatról, amely kölc...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza