Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Törésenként kellhet a műszaki vizsga

Munkatársunktól, 2010. március 17. - szerda 14:38
Címkék: biztosítás, autó, szerződés, szerelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új KGFB-törvény egyes részei alapján megsokszorozódhat a műszaki vizsgák száma. Félő, hogy a vizsgaköltség az autóst fogja terhelni.Tavaly decemberben a jogalkotók jelentősen átdolgozták a KGFB-törvényt, ami komoly visszhangra lelt mind a biztosítók, mind az autójavítók körében. A változtatások egyik része azt az esetet szabályozza, amikor egy gépjármű olyan mértékben sérül, hogy az közlekedésbiztonsági szempontból már veszélyes lehet. Ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy a vétlen vezető járművének kormányműve, futóműve vagy karosszériája olyan károsodást szenvedett, ami alkalmatlanná teszi a közlekedésre, akkor azt műszaki vizsgálatra kell küldenie idén április elsejétől.

Logikusnak tűnhet a szabályozás első látásra, hiszen senki sem szeretné, hogy kiflibe tört, palacsintává lapított autók úgy-ahogy helyrepofozva visszakerüljenek a forgalomba, ön- és közveszélyes állapotban. Feltételezzük, hogy a törvényhozók célja ennek megakadályozása volt, amikor papírra vetették a paragrafusokat. A jogszabály értelmezése azonban más következményekkel is járhat. Hiszen a "közlekedésre alkalmatlan" meghatározásba az is beletartozik, ha például a hipermarket parkolójában vagy esetleg a svéd autópályán összetörik az autó hátsó lámpája. Ebben az esetben is kötelező lehet a műszaki vizsga, ha úgy dönt a kárszakértő.


Nem akarunk gyakori vendégek lenni

Miután a jogszabály jelentős ellenállásba ütközött, gyors reakcióidővel, ámde ismét kétséges szakértelemmel módosították azt februárban. Eszerint ha úgy nyilatkozik a sérült jármű tulajdonosa, hogy nem kívánja megjavíttatni nyolc napon belül, kötelező lesz a műszaki vizsga. Ennek elmulasztása azzal jár, hogy a károsult csak az előzetesen kalkulált, áfával csökkentett kárösszeg hatvan százalékát kaphatja meg előlegként, ami a teljes kárnak mindössze negyvennyolc százaléka.

A módosítást megtámadta a MABISZ az Alkotmánybíróságnál, kérve a megsemmisítést. Hivatkozási alapjuk, hogy a törvény nemcsak nehezítést jelent, hanem jelentős anyagi terhet is róhat a balesetet szenvedett autósokra. A műszaki vizsga díja ugyanis 16-25 ezer forint, amit a vétlen autósnak kell állnia, vagy esetleg a károkozó felé érvényesíthet. Kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel járnak, hiszen két hét múlva bármelyikünket érintheti az új jogszabály.

Forrás: Totalcar.hu
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Rumzeiss, 2010. március 17. - szerda 15:27

Újabb aljasság, megint az autósok levételére megy ki a játék. Volt már itt eredetvizsgálat ok nélkül,a zöldkártya beépitése a műszakiba, hogy csak a mérés után derüljön ki, jó-e a motor, vagy nem és sok hasonló. Arra szavazok, aki ezt visszavonja.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza