Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Törésenként kellhet a műszaki vizsga

Munkatársunktól, 2010. március 17. - szerda 14:38
Címkék: biztosítás, autó, szerződés, szerelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új KGFB-törvény egyes részei alapján megsokszorozódhat a műszaki vizsgák száma. Félő, hogy a vizsgaköltség az autóst fogja terhelni.Tavaly decemberben a jogalkotók jelentősen átdolgozták a KGFB-törvényt, ami komoly visszhangra lelt mind a biztosítók, mind az autójavítók körében. A változtatások egyik része azt az esetet szabályozza, amikor egy gépjármű olyan mértékben sérül, hogy az közlekedésbiztonsági szempontból már veszélyes lehet. Ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy a vétlen vezető járművének kormányműve, futóműve vagy karosszériája olyan károsodást szenvedett, ami alkalmatlanná teszi a közlekedésre, akkor azt műszaki vizsgálatra kell küldenie idén április elsejétől.

Logikusnak tűnhet a szabályozás első látásra, hiszen senki sem szeretné, hogy kiflibe tört, palacsintává lapított autók úgy-ahogy helyrepofozva visszakerüljenek a forgalomba, ön- és közveszélyes állapotban. Feltételezzük, hogy a törvényhozók célja ennek megakadályozása volt, amikor papírra vetették a paragrafusokat. A jogszabály értelmezése azonban más következményekkel is járhat. Hiszen a "közlekedésre alkalmatlan" meghatározásba az is beletartozik, ha például a hipermarket parkolójában vagy esetleg a svéd autópályán összetörik az autó hátsó lámpája. Ebben az esetben is kötelező lehet a műszaki vizsga, ha úgy dönt a kárszakértő.


Nem akarunk gyakori vendégek lenni

Miután a jogszabály jelentős ellenállásba ütközött, gyors reakcióidővel, ámde ismét kétséges szakértelemmel módosították azt februárban. Eszerint ha úgy nyilatkozik a sérült jármű tulajdonosa, hogy nem kívánja megjavíttatni nyolc napon belül, kötelező lesz a műszaki vizsga. Ennek elmulasztása azzal jár, hogy a károsult csak az előzetesen kalkulált, áfával csökkentett kárösszeg hatvan százalékát kaphatja meg előlegként, ami a teljes kárnak mindössze negyvennyolc százaléka.

A módosítást megtámadta a MABISZ az Alkotmánybíróságnál, kérve a megsemmisítést. Hivatkozási alapjuk, hogy a törvény nemcsak nehezítést jelent, hanem jelentős anyagi terhet is róhat a balesetet szenvedett autósokra. A műszaki vizsga díja ugyanis 16-25 ezer forint, amit a vétlen autósnak kell állnia, vagy esetleg a károkozó felé érvényesíthet. Kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel járnak, hiszen két hét múlva bármelyikünket érintheti az új jogszabály.

Forrás: Totalcar.hu
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Rumzeiss, 2010. március 17. - szerda 15:27

Újabb aljasság, megint az autósok levételére megy ki a játék. Volt már itt eredetvizsgálat ok nélkül,a zöldkártya beépitése a műszakiba, hogy csak a mérés után derüljön ki, jó-e a motor, vagy nem és sok hasonló. Arra szavazok, aki ezt visszavonja.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza