Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Több ember jut tiszta ivóvízhez

Munkatársunktól, 2010. március 16. - kedd 16:28
Címkék: víz, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az emberiség már közel nyolcvanhét százaléka, azaz csaknem hatmilliárd ember jut tiszta ivóvízhez az ENSZ legfrissebb adatai szerint, miközben 1990-ben még hetvenhét százalékon állt ez a mutató.Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfőn közzétett közös jelentése szerint ezzel csaknem megvalósult az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak egyike, amely szerint 1990 és 2015 között közel felére - huszonháromról tizenkét százalékra - kell csökkenteni a tiszta ivóvízzel nem rendelkezők számát a világon. Ehhez tehát a jelenlegi nyolcvanhét százalékos arányt már csak egy százalékponttal kellene javítani. A jelenlegi trendekre épülő becslések szerint 2015-re kilencvenegy százalékra nőhet a mutató, azaz várhatóan túl is szárnyalja a célkitűzést.

A Genfben közzétett jelentés szerint a vízben és csatornázottságban hiányt szenvedők legtöbbje Afrika Szaharától délre fekvő részén és Ázsiában él. A legnagyobb előrelépés Kínában történt, ahol az ivóvízhez jutók aránya az 1990-es hatvanhét százalékról mára csaknem kilencven százalékra nőtt. A március 22-én tartandó víz világnapja előtt egy héttel megjelent ENSZ-beszámolóban arra is emlékeztetnek, hogy a szennyezett ivóvíz és más higiénés hiányosságok következtében évente mintegy 1,5 millió öt éven aluli gyermek hal meg világszerte.

AFP
Nem egy háborút vívtak már érte

A csatornázottság területén messze nem sikerült olyan előrelépéseket elérni, mint az ivóvízhez való hozzáférés terén. Az emberiség közel harminckilenc százaléka, azaz több mint 2,6 milliárd ember továbbra sem rendelkezik az ENSZ standardjainak megfelelő higiéniás színvonalú vécével, s ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor a 2015-re kitűzött millenniumi céltól (huszonhárom százalék) akár egymilliárd fővel is elmaradhatnak a valós adatok - figyelmeztetnek a jelentésben.

A székletürítés egészségügyi szempontból legkockázatosabb, természetben történő formája ugyanakkor számottevően, huszonötről tizenhét százalékra csökkent 1990 és 2008 között globálisan - áll a jelentésben. Mindazonáltal Dél-Ázsiában még mindig elterjedt ez a módszer: a lakosság becslések szerint mintegy negyvennégy százaléka végzi így szükségét (igaz, itt is jelentős csökkenés történt, hiszen 1990-ben még hatvanhat százalék tette ezt).

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza