Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egymás után dőlnek be a lakáshitelek

Munkatársunktól, 2010. március 12. - péntek 09:48
Címkék: bank, hitel, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Már csökken a bedőlő ingatlanhitelek száma, de a válság mélypontját még nem értük el.Farkas Ádám a Pénzügy Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, az fn.hu-nak adott interjújában kiemelte, hogy a bankok tavaly év végéig bő hatvanezer lakáshitelt strukturáltak át, de nem lehet tudni, hogy az ügyfelek az így kapott könnyítéssel képesek-e fizetni a törlesztő részleteket. Farkas Ádám arra számít, hogy az év második felében a bankok hitelportfólióinak minősége javulni fog.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e még a Capital Partnershez hasonló ügyek, igennel válaszolt. "Azt kell látni, hogy időről időre újratermelődnek olyan helyzetek, olyan struktúrák, ahol a fogyasztók széles rétegeit megtévesztik, mert a csodára való fogékonyság, úgy tűnik, megvan. Most jelentettünk be az illetékes rendőrséghez olyan piramisjáték-gyanús ügyeket, amelyekben befektetésekre csodaszerű hozamokat ígérnek." - mondta Farkas Ádám. A négy-öt százalékosnál magasabb, és kockázatmentesnek mondott hozam mindenképpen gyanút kell hogy keltsen mindenkiben - adta meg a sorvezetőt az elnök.

mti
Farkas Ádám

Abban, hogy a válság ilyen súlyos következményekkel járt Magyarországon, egyértelműen szerepet játszott az ország nagyon erőteljes külső eladósodása, s ezen belül a lakosság devizában történt eladósodása. Arról érdemes szakmai vitát folytatni, hogy ebben mi volt a felügyelet szerepe - válaszolta arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint a felügyelet is közreműködött abban, hogy a válság ekkorát ütött Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a devizahitelek felfutása idején bőséges és olcsó likviditás állt rendelkezésre a nemzetközi piacokon, ami tompította a veszélyérzetet, de az egész válság alatt nem volt probléma a bankok tőkehelyzetével, "ilyen értelemben úgy vélem, a felügyelet jól végezte a feladatát" - mondta. "Ugyanakkor az egy valós kérdés, hogy a devizahitelezés felfutását meg kellett volna-e akadályozni, és miként, bár ezt szakmai, és nem politikai kérdésnek tartom" - szögezte le Farkas Ádám.

A felügyelet és a jegybank összevonásának esélyét firtató kérdésre elismerte, hogy a válság egyik világszintű tanulsága az volt, hogy nem volt megfelelő az egész pénzügyi rendszer stabilitásárét viselt jegybanki felelősség és az egyedi intézmények felügyeletét ellátó intézmények - felügyeleti tevékenységek összhangja, ezért ezt az összhangot erősíteni kell. A kérdés ezután az, hogy ennek mi legyen az intézményi kerete. A felügyelet és a jegybank összevonása mellett a másik lehetőség a PSZÁF függetlenségének jelentős megerősítése és a két intézmény, illetve a Pénzügyminisztérium folyamatos együttműködéséért felelős Pénzügyi Stabilitási Tanács létrehozása volt és a kormányzat e mellett döntött. "Úgy érzem, hogy ez az intézményi felállás jól működik, jó az együttműködés a jegybank és a felügyelet között, jelentősen javult az elmúlt egy évben, és nagyon bízom abban, hogy ez a felállás meg tudja előzni hasonló típusú válságok kialakulását" - mondta.

Végül a fideszes Varga Mihály véleményét cáfolva leszögezte: "Nem tartom magam politikai kinevezettnek, hiszen soha életemben semmilyen politikai erőhöz nem volt közöm, a PSZÁF vezetését pedig kimondottan szakmai feladatnak tartom. (...) A sikerhez természetesen szükség van valamiféle bizalomra is; ebben a pillanatban a Parlament bizalmára, hiszen a felügyelet független intézményként a parlamentnek tartozik beszámolni. Ha a következő kormány úgy ítéli meg, hogy ezt a munkát megfelelően végzem, akkor rajtam nem fog múlni az együttműködés" - jelentette ki a PSZÁF elnöke.

Forrás: MTI

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

niki, 2010. április 21. - szerda 14:50

Igen, az a legnagyobb probléma hogy az állam megteremtette az áthidaló kölcsön lehetőségét, de pl az AXA ezt nem közvetíti. Így az ő ügyfeleiknek egyetlen lehetősége, hogy elveszik a házukat. Miért van áthidaló kölcsön ha nem kötelező vele megadni a lehetőséget?

josi, 2010. március 16. - kedd 17:00

Valoban meg kell probálni ősszefogni,aki még tudja fizetni a tisztességtelenül megemelkedet tőrlesztéseket annakis elkellene gondolkoni hogy még mddig birja , biztos benne hogy a bankok nem emelnek még az égig,amikorcsak tehetik ezt megteszik ebben mindenki biztos ldehet.A magyar parlament pedigaz ő hátsolyukat n....a nemtőrődve családok tiz majd százrzreivel.Megkel értetni mindenkivel hogy ha ősszefogunk nyerhetünk ja azismerősők kőzőtt pedig havnnak akiknek betétjúk van még időben vegyék ki a kis megtakaritásukat.

tualev, 2010. március 16. - kedd 15:11

Teljesen igazat adok az előttem szólónak. Össze kéne fogni, ami ma Magyarországon sajnos nem nagyon működik, és meg kellene szívatni jól a bankokat. Egyszerre észhez térnének. A válság alatt nem volt a gazdaságnak olyan eleme, ami hasznot termelt volna, de a bankok, azok igen. Persze a kisembert kihasználva könnyű volt nekik. Ráadásul úgy, hogy egy halom dolgot el is hallgattak hitelfelvétel közben, amiről nekünk halvány gőzünk nem lehetett, hiszen nem vagyunk gazdasági szakemberek, csak ők tudhatták, de nem szóltak róla. Ha az ember kinyitná a száját, lehet, hogy megütnék a bokájukat.

josi, 2010. március 13. - szombat 10:30

csak az ősszefogás számit legalább egy két honapig nemfizetni és már ősszedőlne a nagy bank guru.ugyanis mikor kicsit roszulment akkor a kormány a mi pénzünkön "adófizetők" segitetnekik nekik erre ők már uzsorakamatot szednek és szégyenletes haszonnal zárták a mult évet.na most hol a parlamentünk nemazértvannak hogy az ország és a választoikat képviseljék? csak egy lehetőségvan nemfizetni még visszanem álitják az eredeti tőrlesztőrészleteket tudod ma az enyém dőlt be holnap a szomszédé aztán telyősz vagy esetlegmég vállalhatsz három pluszmunkát aztán majd ad kőlcsőnt a bank a családodnak uzsorakamatra a temetésre és utánna?

oldowl, 2010. március 12. - péntek 22:48

Ez meg csak a kezdet. Ez meg erdekesebb lesz egy ket honap mulva, marmint a bankok es jelzaloghiteles ugyfeleik helyzete.

joci, 2010. március 12. - péntek 21:27

össze kéne fognunk és egy egy bankot jol beszopatni mindenki kivenné egyszerre a pénzét ,mit lépnének rá?

xy, 2010. március 12. - péntek 20:20

Szemét bankok. Válságban is több milliárd a nyereségük. Szemétláda, tróger banda. De az a kormány is, mely ezt megengedte. Tolvajok!

koko, 2010. március 12. - péntek 18:26

addig nem lesz itt változás amig nem lesz ősszetartás az emberek kőzőtt.a bankok folyamatossan hűlyére veszik a hitelfelvevőket a képviselőurak pedig bologatnak a bankok javára ugyanis nekik ez jó maj a barátikőrőkből alakult társaságuk fillérekért felvásálja a kilakoltatott szerencsétlenhelyzetbe kerűlt családok lakásait.csak egyfélekép álitható meg a bankok tisztességtelen hozzálása őssze kel fogni és addig nemfizrtni a tőrlesztéseket amig a bankok nem változtatnak az izléstelen uzsorakamatokon,egy országot nemlehet kilakoltatni.viszont ők is megtudják hogy lehet csődbemenni.

peti, 2010. március 12. - péntek 15:35

Mi volt a Felügyelet szerepe? Szeretném megkérdezni, hogy annó, amikor bejött ez a svácifrakos slágersztori, akkor a Felügyelet miért nem vizsgálódott? Mert ez jó volt az országnak. Azzal senki nem foglalkozott, hogy a tudatlan állampolgár érti-e egyáltalán azt, hogy hogyan és miként adósítja el Önmagát. A Bankok: agyra főre fedezet nélkül osztogattak hiteleket, mert ez meg nekik volt jó, ma pedig ott tartunk, hogy a Bankok betojtak, mert nem fognak a pénzükhöz jutni (azok szerint a statisztikai adatok szerint, amiket korábban prezentáltak a betéteseik felé, na meg az anyacégek felé) fillérekért árvereznek lakásokat, amiből szintén nem jön vissza a pénzük. Mentik azt, ami menthető. Szó sincs itt segítségnyújtásról, péntzkimentés zajlik. És kérem szépen a válság mélypontja Magyarországon akkor lesz, amikor a Bankok amit lehetett kimentettek. ha jól megnézzük, egyikük-másikuk már be is fejezte a tevékenységét itthon. Etikai kódex Magyarországon? Kinek jó ez? Nem az adósnak! Könnyítésekről beszélünk? Csak egy példa: Az OTP-nél van hitelkártyám, 4 éve fizettem, nemrég elvesztettem a munkámat, nem tudtam fizetni. Becsületes polgárként felkerestem a Bankot, ahol készséggel álltak a rendelkezésemre a könnytő programjukkal. Ez a következőről szól: Hiteltartozásod pl. 500000 Ft (hitelkeret) Könnytí, mert a minimum törlesztőrészlet összegét 6 hónapra megválaszthatod, mondjuk 3 és 6000 Ft között. Ez jól hangzik, mert 6 hónapig neked csak ezrt kell fizetned. Igenám, de a hitelkerested kamatozik az eredeti THM szerint, és 6 hónap múlva ott tartasz, hogy az 500000 Ft felhsznált hitelkerested már 630000 Ft (kb). 6 hónap után, amikor a könnyítés véget ér már a tényleges minimum törlsztő részletet kell fizetni, annyival megspékelve, hogy a Bank által eredetileg megadott hitelkereten felüli túlhívás összegét (ebben az esetben 130000 Ft) egy összegben kell befizetni. Mi ebben a könnyítés? Akkor járnál jól, ha 6 hónapig a általad vállat 3-6000 ft összeg helyett Te minimum a havi kamat összegének megfelelő díjat fizetnéd a banknak, mert akkor nem lesz túlhívásod. Ok, rendben, de ha azt tudnád fizetni, akkor miért kérsz könnyítést? Erre a kérdésemre a Bank annyit válaszolt, hogy könnyítés az, hogy a túlhívás miatti egyszeri díjat (2500 Ft) ilyenkor nem terhelik a számládon. Válaszom erre: Köszönöm! :)))

ert, 2010. március 12. - péntek 14:37

Érdekes dolog ez a svájci frankos hitel.Ti láttatok a hitel felvételekor svájci frankot?Mert én csak forintot láttam.Levezették papíron neked azt,hogy mennyi svájci frankba kerülne a felvett forint összeg,de mi van akkor,ha ezt csak a bankok etették meg velünk és a hitelben valójában csak forint volt és csak a kamatok és árfolyamnövekedési haszon miatt etették meg a néppel ezt a svájci frank mesét?!!!


1 2

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza