Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Sokan fordulnak a Jogponthoz

Munkatársunktól, 2010. március 11. - csütörtök 16:28
Címkék: szolgáltató, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vártnál többen vették igénybe a munkajogi tanácsadással foglalkozó Jogpont hálózatot.Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) főigazgatója elmondta: az ország hét régiójában lévő százötvenegy Jogponton a szakemberek 2009. február és 2010. január között 19 ezer tanácsadást végeztek, legtöbben Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon fordultak a szolgáltató pontok jogászaihoz. A Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) 2009. január 1. és 2010. december 31. között az Európai Unió és a magyar állam 924 millió forint támogatást nyújt az ingyenes munkajogi tanácsadást végző Jogpont hálózat számára. A projektet a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és négy munkáltatói szervezet, az OKISZ, KISOSZ, IPOSZ és ÁFEOSZ közösen valósítja meg.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a program szükségességét hangsúlyozva elmondta, hogy a munkavállalók és a munkaadók egyaránt élnek a lehetőséggel, a hálózat hozzájárult a rendezett munkaügyi viszonyokhoz, a foglalkoztatás kifehéredéséhez. Az MSZOSZ elnöke utalt arra, hogy a szakszervezet is működtet jogsegélyszolgálatot, de a Jogpont-hálózat bővebb kör számára teszi lehetővé az ingyenes jogi tanácsadás igénybevételét. Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető elnöke kiemelte: a munkaadók közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozások fordulnak a jogi tanácsadásért a Jogpontokhoz annak érdekében, hogy betartsák a szabályokat. Gyakran előfordul az is, hogy a munkáját elvesztő munkavállaló az önálló tevékenység indításához, vállalkozóvá váláshoz kér információt.

mti
Pataky Péter

A Jogpont hálózat közvetítői szerepet is be tudott tölteni az érintettek között. A sajtótájékoztatón kiosztott összefoglaló szerint a legnagyobb számban munkavállalók kértek jogi tanácsot, de álláskeresők, vállalkozók és nyugdíjasok is fordultak a Jogpontokhoz. A tanácsadásban domináltak a munkajogi kérdések, ezek száma csaknem 12 ezer volt, ezt követi a társadalombiztosítás-jogi, a vállalkozás, cégjogi megkeresés.

Jelentős számú tanácsadás volt a munkaerőpiacon álláskeresőként megjelenő pályakezdők számára. A szolgáltatások között fontos szerepet játszott az foglalkoztatással összefüggő okiratelemzés, okiratszerkesztés, valamint a hatósági ügyintézés helyéről és idejéről nyújtott tájékoztatás. Az összesítés szerint a munkajogi tanácsadásokon belül a leggyakrabban a munkajogviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésről esett szó. Viszonylag nagyobb számban a munkaviszony létesítésével kapcsolatban kértek tanácsot az ügyfelek, de munkaszerződés-módosítással, illetve a munkaidővel és a munka díjazásával kapcsolatos témák is felvetődtek.

A munkaviszony megszüntetésére vonatkozó megkeresésnél minden ötödik ügyben az ellenérdekű fél megpróbálta rávenni az ügyfelet a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésre. A Jogpontoknál szerzett tapasztalatok szerint a rendes felmondások közül huszonhét százalék, míg a rendkívüli felmondások közül hatvanegy százalék esetén az indokolás nem felelt meg a törvényben írt feltételeknek.

A kiosztott összesítés szerint a Jogpontok szakemberei a munkaidő, a munkabér és a munkaviszony megszüntetése esetében a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, és az építőiparban találtak a legmagasabb számban jogsértést. A kereskedelemben ez kiegészültek a munkaszerződés módosítása és a munkavállalói kárfelelősség kérdéskörével is. Társadalombiztosítási és szociális témában csaknem három és félezer esetben kértek tanácsot az ügyfelek, főként a saját jogon járó nyugellátások felől tájékozódtak.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

szanyi jozsef, 2010. november 06. - szombat 10:56

2010 05 07. megtévesztés,zsarolással,8évi hűség után. kényszeritetekrá a közösmegegyzéssel történö munkaviszonyom megszűnéséröl. közölte a biztonsági igazgato ha birosághozfordulok nyiregyházán nemkapok állást és ez igyis let

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza