Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A szerencsejáték drágult leginkább

Munkatársunktól, 2010. március 11. - csütörtök 14:58
Címkék: kiadvány, élelmiszer, ruházat, utazás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A februári fogyasztói árak 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit januárhoz képest pedig 0,3 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).A megkérdezett londoni elemzők 6,09 százalékos, a budapestiek 5,9 százalékos tizenkét havi inflációt vártak februárra. A fogyasztói árak januárban az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal, tizenkét havi összevetésben 6,4 százalékkal nőttek. Az idei év első két hónapjában átlagosan 6,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint tavaly január-februárban.

Tavaly februárban a tizenkét havi árváltozás három százalék, az egyhavi egy százalék volt. A most közölt 2010. évi februári adatok szerint a harmonizált fogyasztói árak (amit az Eurostat használ) egy év alatt 5,6 százalékkal emelkedtek. A szezonálisan kiigazított maginfláció egy hónap alatt 0,1 százalékkal csökkent, tizenkét havi összevetésben 4,8 százalékkal emelkedett. A nyugdíjas kosár alapján számított infláció egy év alatt 4,7 százalékkal nőtt.

mti

Februárban - januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal növekedtek, ezen belül az idényáras élelmiszereknél (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékos áremelkedést regisztráltak, ugyanakkor 2,6 százalékkal csökkent a csokoládé és a kakaó, 2,4 százalékkal a péksütemények ára. Egy hónap alatt legnagyobb mértékben a szerencsejáték (9,2 százalékkal), és a távolsági utazás (9,1 százalékkal) árai nőttek.

A vezetékes gáz ára 2,2 százalékkal emelkedett, miközben a távfűtésé 3,4 százalékkal csökkent. A tizenkét havi árváltozások elemzésekor az látszik, hogy az élelmiszerek az átlagnál kisebb mértékben, 2,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a kávé 12,8, a tojás 9,7, a házon kívüli étkezés 6,6 százalékkal. Ugyanakkor árcsökkenést regisztráltak az étolajnál (7,8 százalék), a lisztnél (7,4 százalék), a tejnél (6,1 százalék) és a cukornál (5,7 százalék).

A szeszes italok és a dohányáruknál egy év alatt az árak 11,1 százalékkal nőttek, az egyéb cikkeknél pedig tizenegy százalékkal. Ez utóbbi csoporton belül a járműüzemanyagok árai 22,3 százalékkal a gyógyszerek árai pedig 8,9 százalékkal drágultak.

A szolgáltatásoknál a tizenkét havi árnövekedés hat százalék volt, ezen belül a távolsági utazásnál 15,5 százalékos, a szemétszállításnál 11,9 százalékos , a helyi tömegközlekedésnél 9,8 százalékos. A csatornadíj 7,3 százalékkal, a vízdíj 6,8 százalékkal drágult egy év alatt.

A KSH kimutatása szerint a tartós fogyasztási cikkek árai 3,4 százalékkal emelkedtek tizenkét hónap alatt, a háztartási energia árai pedig 3,2 százalékkal. Az utóbbi csoporton belül az elektromos energia ára 12,3 százalékkal nőtt, a távfűtésé 20,5 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza