Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Energiatakarékos izzók tesztje

Munkatársunktól, 2010. március 11. - csütörtök 11:22
Címkék: műszaki cikk, áram, teszt, fogyasztóvédelem, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy nemzetközi teszt vizsgálta tizenhat kompakt (energiatakarékos) fénycső megtérülési idejét, színhűségét, fénykibocsátását és tartósságukat. A tesztelt termékek komoly különbségeket mutattak.

Megtérülés


Nem könnyű kérdés, pedig voltaképpen az egész vita fontos része a megtérülés. Három fő szempontot kell ehhez egyidejűleg figyelembe venni:

* A hagyományos izzót olcsón adják, a most kaphatók átlagára (ráadásul szinte függetlenül a teljesítménytől) bőven nem éri el a 100 forintot. Viszont az általuk elfogyasztott áram díja jelentős lesz. Az elvárható minőségű kompakt fénycső ára ennek többszöröse, jelenleg 500-2000 forint között sokféle termék kapható, amit viszont visszanyerhetünk a negyed-ötödannyi fogyasztáson. De nem azt jelenti ez, hogy a spórolásunkat - legalább részben előre - visszavették tőlünk?

* A megtérülésnek fontos összetevője a tartósság. A legalább középkategóriás kompakt fénycsöveknél legtöbbször 6000-8000 működési óra az ígért élettartam (a hagyományos izzók 1000 órájához képest). Az biztos, hogy amennyiben ez teljesül, akkor jól járunk vele anyagilag. De mi a helyzet, ha az égőnk idő előtt elromlik? Az izzó jellegénél és egyedi értékénél fogva fogyóeszköz, azaz nem tartozik a kötelező jótállással védett termékkörbe. Egyedi panaszunkkal - főként ha a termék fél éven túl hibásodik meg, így a szavatossági igény érvényesítésekor a bizonyítási kötelezettség minket terhel - nehezen érhetünk célt.

* Elég kevesen látják biztosan a jövőt, például azt, hogyan alakulnak a lakossági áramtarifák. A kompakt fénycsövek szerencsés esetben sokáig, évekig kitartanak, ez alatt akár nagyon jelentős tarifaváltozások is lehetnek. Persze nyilván nem akkorák (és olyan irányúak), hogy az energiatakarékosság értelmét veszíthesse, de az kétségkívül érdekes kérdés, hogy legfőbb szempontként a legesleghosszabb élettartamot preferáljuk-e csúcskategóriás beszerzési áron, vagy elégedjünk meg a tisztes jó minőséggel és élettartammal?


Fő szempont a takarékosság

E szempontok bonyolultsága miatt Kosár egyik testvérlapja, a brit Which? például egy hasonló teszt alkalmával úgy döntött, hogy a kompakt fénycsövek értékelésekor teljesen figyelmen kívül hagy minden, pénzzel kapcsolatos kérdést, és csak a mérhető műszaki adatok alapján osztályoz. Ennél a Kosár magazinban most annyival vállalkoztak többre, hogy az ICRT vizsgálatának adatsorából közöljék a becsült megtérülési idő értékeit, amelyek a fentiek értelmében kissé bizonytalanok az aktuális hazai viszonyokra, de egymáshoz képest mindenképpen irányadóak.

Attralux 14W S-type
Hosszúság: 169 mm
Max. átmérő: 33 mm
Tömeg: 83 g
Világító profil: 2 U cső
Névl. teljesítmény: 14 W
Auchan ECO Energy 14W
Hosszúság: 167 mm
Max. átmérő: 33 mm
Tömeg: 82 g
Világító profil: 2 U cső
Névl. teljesítmény: 14 W
GE Mini Eco 11W
Hosszúság: 121 mm
Max. átmérő: 34 mm
Tömeg: 65 g
Világító profil: 3 U cső
Névl. teljesítmény: 11 W
GE Mini Eco 15W
Hosszúság: 128 mm
Max. átmérő: 34 mm
Tömeg: 60 g
Világító profil: 3 U cső
Névl. teljesítmény: 15W
IKEA Sparsam 14W
Hosszúság: 129 mm
Max. átmérő: 35 mm
Tömeg: 72 g
Világító profil: 3 U cső
Névl. teljesítmény: 14 W
Massive 24311
Hosszúság: 165mm
Max. átmérő: 33 mm
Tömeg: 82 g
Világító profil: 2 U cső
Névl. teljesítmény: 14 W
Megaman Compact Globe
Hosszúság: 148 mm
Max. átmérő: 98 mm
Tömeg: 167 g
Világító profil: gömb
Névl. teljesítmény: 15 W
Megaman Softlight
Hosszúság: 80 mm
Max. átmérő: 46 mm
Tömeg: 48 g
Világító profil: körte
Névl. teljesítmény: 9 W
Osram Dulux
EL Classic A
Hosszúság: 142 mm
Max. átmérő: 66 mm
Tömeg: 101 g
Világító profil: körte
Névl. teljesítmény: 15 W
Osram Dulux EL
Hosszúság: 144 mm
Max. átmérő: 37 mm
Tömeg: 78 g
Világító profil: 3 U cső
Névl. teljesítmény: 21 W
Osram Dulux Superstar Classic A
Hosszúság: 112 mm
Max. átmérő: 60 mm
Tömeg: 60 g
Világító profil: körte
Névl. teljesítmény: 10 W
Philips Genie 11W
Hosszúság: 115 mm
Max. átmérő: 34 mm
Tömeg: 63 g
Világító profil: 3 U cső
Névl. teljesítmény: 11 W
Philips Tornado
Hosszúság: 127 mm
Max. átmérő: 45 mm
Tömeg: 67 g
Világító profil: spirálcső
Névl. teljesítmény: 15 W
Philips Genie WW 827
Hosszúság: 105 mm
Max. átmérő: 33 mm
Tömeg: 63 g
Világító profil: 3 U cső
Névl. teljesítmény: 8 W
Sylvania Mini-Lynx Faststart 11
Hosszúság: 99 mm
Max. átmérő: 41 mm
Tömeg: 67 g
Világító profil: 4 U cső
Névl. teljesítmény: 11 W
Sylvania Mini-Lynx Faststart 15
Hosszúság: 118 mm
Max. átmérő: 42 mm
Tömeg: 84 g
Világító profil: 4 U cső
Névl. teljesítmény: 15 WA tesztről röviden

A cikkhez mellékelt teszttáblázat mind a vizsgált izzók számában, mind az adatok mennyiségében csak igen kis része az ICRT részletes vizsgálati anyagának. A választékból a Magyarországon leginkább kapható márkákat és típusokat választottuk ki. Az adatok közül pedig főképp azokat közöljük, amelyek talán hozzásegítenek a fent leírt érvek és ellenérvek közötti eligazodásban.

Az mindenképpen jó hír, hogy a teszt fölényes nyertese, az ICRT értékelésében egyedül 4 pont felett teljesítő kompakt fénycső a General Electric egyik típusa (GE Mini Eco 15W), hiszen hazai gyártású termékről van szó. Úgyhogy tiszta szívből kalapot emelhetünk a Váci út felé: szép volt, Tungsram!

Forrás: Kosár Magazin
  
1.  Energiatakarékos izzók tesztje
2.  A megtérülés szempontjai

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Laly, 2012. március 03. - szombat 14:26

Magyar termék igen, de csak csak forgalmazza, mivel egyébként Kínában készül! :)

Varga Tamás, 2011. november 24. - csütörtök 02:28

Az itt leírtak csak hozzászólás, saját véleményem. Nem biztos hogy igaz is! Azt döntse el mindenki saját maga. * - A hagyományos égőknek rövidebb az élettartamuk? - A hagyomános ujonan gyártottaknak - igen. De miért? Mert nem a régi technológiával gyártsák. Hiányzik a menet és az üveg közötti (a régieknél lila színű valami porcelán féle anyag) amely SZERINTEM elnyelte az üveg által leadott hőt. Az újabak csak ragasztva vannak. A nem egyforma hőtágulás miatt a fém-menet és üveg-körte elválik egymástól. Ez az mikor ki akarjuk csavarni a villanykörtét és kitörik a nyaka. De magától is egy meghatározott idő után, feloltásnál szószerint szétt durran. Miért? Mert a fém-menet és az üveg-körte leoltásnál forró, és nem egyformán hül ki. A réginél a lila bevonat ezt megakadályozta. Kihülésnél (ez jó füllel halható is) elválik, elpattan az üveg a ragasztásnál, levegőt kap. Majd a következő bekapcsolásnál szétt durran. No és hogy miért hiányos a régi technológia? SZERINTEM többet lehet eladni így (a laikus vásárló meg nemveszi észre a külömbséget). De mégse akkora haszonnal eladható, mint a fent leírt új technológiájú égők :-) - Kevesebbet fogyasztanak? - Igaz! - Majd hozzá emelik az áram árát :-) * - Drágáb? - Igen! Soha nemfog annyiba kerülni mint a régi (saját vélemény!). De így nagyobb bevételt biztosít. - Kinek ? - Hát nem nekünk fogyasztóknak ! :-) Ekonómiai szempontból viszont kiváló üzlet dobásnak tartom! :-) Ennyi :-)

Kapuvári Zsolt, 2011. október 09. - vasárnap 15:03

Óriási hiba volt a normállámpák megszüntetése, de ha már megtörtént, keressük a viszonlyg jó minőséget olcsón. Minden nagy nemzetközi fényforrás gyártó Kínában gyártat. A GE, Philips Osram, Sylvania made in China minőségű kompakt fénycsövek,LED-es fényforrások és halogén energiatakarékos izzók gyártói nincsenek sokan Kínában, de két ilyen minősített gyártót én képviselek Magyarországon.Kapuvári Zsolt Dangoo Lighting / GMYLighting Üzletfejlesztési képviselet / Business Development 1134 Budapest Angyalföldi út 29. Tel.: 239 1255 Mobil: 06 20 21 39 088 e-mail: ezskapuvari@freemail.hu. GMY/ Philips halogén honlapja: http://en..gmyok.com/ Dangoo/ GE, Pihilps CFL és LED honlapja: www.dangoo.com.cn

Szalai Józsefné, 2011. május 24. - kedd 09:06

T.Cím! Érdeklődnék, hogy az energiatakarékos égők vásárlásánál hol van feltüntetve a dobozon az égő színe? Ezt számmal vagy mivel jelzik, illetve melyik az ideális? Ahogyan a többi hozzászólot olvasom másnak is ez a problémája. Tisztelettel:szalainé

Rimanóczy Jenő, 2011. május 23. - hétfő 10:50

Az energiatakarékos izzókkal kapcsolatban eddig csak negatív tapasztalatom volt. Áruházban vett 21 W-os izzó, melyre azt írták, hogy megfelel a régi 100 W-nak, mind színben mind fényerőben elfogadhatatlan volt. Jó, ha elérte a 40 W-os régi ízzó fényerejét, a színről nem is beszélve. Amelett csúnyák és nagyon drágák és elhelyezésükre sokkal több hely kell. Nem hiszem, hogy azt várják el, hogy kicseréljem a lakásom összes lámpatestjét egy ilyen - szerintem - értelmetlen döntés miatt. Elgondolkoztató, hogy milyen "szép" lesz, amikor műemlék kastélyaink csillárjaiban ilyen förmedvények fognak égni.

Uriah Heep, 2011. január 27. - csütörtök 07:54

Egyik hozzászólás sem tűnt el, kétoldalas a cikk, ennyi az egész.

lionel15, 2011. január 26. - szerda 23:17

Kedves Matus László! Én tegnap olvastam a cikket, utána hozzászóltam. Már tegnap is föltűnt, hogy a szerinted eltüntetett hozzászólásod ott volt "helyén" (dec.27.) "a két ünnep között", közvetlenül a szintén "eltűnt" Kulcsár Istvánné cikke után. Csak azért jelzem, hogy ne dühítsd magad fölöslegesen.

Matus László, 2011. január 26. - szerda 09:21

Nagyon érdekes,hogy -bár legalább 6-8 hozzászólás volt már ehhez a cikkhez - az mindig eltűnik??

lionel15, 2011. január 25. - kedd 22:29

Nagyon szeretnék spórolni(meg a környezet védelmét is nagyon támogatom), de épp az olvasott hozzászólások mutatják,mennyire fontos volna alapos, valóban megbizható tesztekre!! Úgy tűnik, csak panaszkodók "ragadtak billentűzetet" és adták ki a mérgüket(bocs "hajolajos"- te kivétel vagy). A tapasztalataim:1.) -sok éve(legalább 10 - akkor még csak Phlips volt 799-ért, akcióban!) vettem az első energiatakarékos izzót. Némelyik elég hamar elhaványult, kiégett. Nem is vettem többet, míg pár száz forinttal lejjebb nem ment az áruk! DE: már az elsők között is volt, amalyik évekig hsználható volt (a haványulókat betettem a WC-be és a kamrába, hiszen néha óhatatlanul égve felejtem őket,s akkor legalább töredék lesz a fogyasztás) 2.) - Az újabb (és olcsóbb, és kínai) típusok közül is voltak, amelyek gyorsan kipurcantak (ilyet nem vettem többet), voltak, amelyek egészen sokáig bírták - tehát s p ó r o l t a m ("takarékos úr"- az is spórolás, ha nem dobok ki 1840Ft-t egy "izzó"-ért)! Summázva: néhánnyal befürödtem, de a 80-90%-a bevált.

Fresli Mihály, 2011. január 12. - szerda 22:43

Érdekel a teszt eredménye,mert az eddigi tapasztalataim eredményével nem vagyok elégedett.


1 2 3 4

Kommentek

Luis Roland, 2019. február 14.

A nevem Luis Roland, kedves feleségem és 3 gyerekem van. egy héttel ezelőtt kétségbeesetten sz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés