Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Energiatakarékos izzók tesztje

Munkatársunktól, 2010. március 11. - csütörtök 11:22
Címkék: műszaki cikk, áram, teszt, fogyasztóvédelem, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy nemzetközi teszt vizsgálta tizenhat kompakt (energiatakarékos) fénycső megtérülési idejét, színhűségét, fénykibocsátását és tartósságukat. A tesztelt termékek komoly különbségeket mutattak.A hagyományos izzók halálra ítéltettek, jelenleg kissé elnyúló gyászszertartás folyik, melyhez energiatakarékos, kompakt és halogén izzók szolgálnak háttérvilágításként. Az Európai Bizottság 2008-as határozata alapján 2012-ig minden hagyományos, izzószálas villanykörte gyártása fokozatosan megszűnik az EU-ban.

MTI
Hagyományos izzók csomagolása

Jelenleg hetvenöt wattos és nagyobb izzókat nem lehet már előállítani. A határozat megszületésének elsődleges indoka az energiatakarékosság, s azon keresztül a klímavédelem ügye. De mire véljük, hogy az európai fogyasztók - értesülve erről - tavaly óta a hagyományos izzók jelentős felvásárlásába kezdtek? S vajon mit mutat az ICRT nemzetközi tesztszervezet kompakt fénycsöves tesztje?

Alapkérdések

Jelen cikk célja elsősorban az, hogy a kompakt fénycsövek nemzetközi (ICRT-s) tesztjének részletes eredményeit ismertesse. Nem kerülhető meg ugyanakkor az a tény, hogy az európai uniós határozat napvilágra kerülése óta nagyon sok fórumon folyik a vita ezen fényforrások tulajdonságairól. Ha ugyanis a világításra szolgáló termékeket objektíven kell értékelni (márpedig hogyan másként?), akkor megkerülhetetlen szempont például a fényerő, a színélmény, a tényleges fogyasztás, illetve az, hogy ezen tulajdonságokat a bekapcsolás után mennyi idő elteltével érik el. A hagyományos izzóknál ugyanis - még a legolcsóbbaknál is - ezek a jellemzők nagyjából állandók; ehhez szoktunk. Igaz, hogy energiafelvételük jelentős része hővé alakul - feleslegesen.

mti
A hagyományos izzók utolsó hírmondói sorakoznak Nagykanizsán

A másik oldalról egészen bizonyos a kompakt fénycsövek két legfontosabb előnye: az energiatakarékosság és a tartósság. Ehhez csak annyit kell hozzáfűznünk, hogy a gyanúsan olcsó, háromszáz forint alatti izzók megvásárlását egyértelműen minden orgánum ellenjavallja. Az egy helyen nemes egyszerűséggel "kínai ipari szemét"-ként jellemzett termékek sok esetben már az első néhány kapcsoláskor tönkremennek, vagy a kibocsátott csekély fényerőhöz képest kellemetlen színhatásúak vagy zajosak. Mint sok más témára, erre is vonatkozik tehát az, hogy csakis a kedvező ár nem lehet döntő szempont. Inkább ismert márkát (és az azzal járó presztízsre nyilván valamelyest kényes hátteret) érdemes választani.

Fontos tudnivaló még, hogy a piacon nem csak a kompakt fénycsövek maradnak 2012 után: a korábbi választékból a halogén izzók gyártása nem szűnik meg, hiszen azok az izzószálas égőknél lényegesen kevesebb (bár a kompakt csöveknél több) áramot fogyasztanak. És új technológiák is jönnek, vélhetően a LED-technika további fejlődésével.


Vádak vagy vádaskodások?

Sok szempontból, sokan vitatják tehát a hagyományos izzókat Európából száműző intézkedést. Ezen kérdések egy részére választ kaphatunk, ha a mellékelt teszttáblázatot tanulmányozzuk, más részük valószínűleg még sokáig tartja magát, legfeljebb a közeljövő műszaki fejlesztései rendezik megnyugtatóan azokat.

mti
Tavaly sok nyugdíjas kapott ajándékba energiatakarékos izzót

Egyes vélekedések szerint az egész csak egy ipari érdekszféra mesterkedése egy másik érdekszféra ellen, hiszen az energiapazarlásban sok más háztartási berendezés - különösen a légkondicionálók - sokkal inkább ludas. Ebbe nehéz belelátni, annyi azonban biztos, hogy a GE Hungaryt (a korábbi Tungsramot) mint a hagyományos izzók jelentős gyártóját érzékenyen érinti az intézkedés.


Fényerő

A kompakt fénycsövek propagandája legtöbbször arról szól, hogy az adott (pl. 11 W) teljesítményű eszköz fényereje milyen izzószálas égőének felel meg (pl. 60 W). Az ICRT tesztjében ez a kérdés hangsúlyos. Kiderül, hogy az esetek jelentős részében az analógia "túl van füllentve". Más termékeknél viszont igaznak bizonyul a mérhető fényerősség, de a színhatások eltérése miatt szubjektíve mégis sötétebbnek érezhetjük. Tudvalévő ugyanakkor, hogy egy helyiség megvilágításában fontos a visszavert fény is, tehát a falak, a mennyezet és a berendezés színe, valamint a természetes bevilágítás szintén befolyásolja a fényérzetet.

Vibrálás

A kompakt izzók egyhuzamban történő, tartós használatnál az arra érzékenyeknél szemfáradás, fejfájás léphet fel. Ez minden bizonnyal azokat érinti leginkább, akiket a neoncsövek és a számítógép képernyőjének vibrálása is zavar. Joggal lehet ugyanakkor abban reménykedni, hogy a jobb minőségű kompakt fénycsöveknél a fejlesztések során ki lehet küszöbölni ezeket a hatásokat. Ennek hangsúlyozása a piaci verseny és a reklám egyik lehetséges iránya.


Színhatás

Gyakran említett kritika, hogy a kompakt csövek fénye nem adja vissza a dolgok eredeti színét, mert a színkibocsátási karakterisztikája eltér a természetes fényétől. Hullasápadt, zöldes vagy éppen lilás egyenködről is lehet értesülni e véleményekből. Az azonban mára kiderült, hogy e hatás a fénycsövek minőségével fordítva arányos, azaz a fejlettebb, drágább fénycsövek színkibocsátása jelentősen kedvezőbb olcsóbb társaiknál. Másrészt az erre különösen érzékenyeknek a halogén izzók használatát lehet javasolni.


A maximális fényerő lassabb elérése

Amikor a kompakt fénycsövet felkapcsoljuk, nem azonnal a teljes fényerőt produkálja. Az energiatakarékosságnak ez az egyik titka, bár a legnagyobb fogyasztást ezek az égők is a felfénylés idején igénylik. Ez a fényerő-késlekedés a teszt tanúsága szerint minőségi kérdés, a jobbak, fejlettebbek gyorsabban érik el maximális fényüket. Az azonban elgondolkodtató, hogy lakásunk egyes helyiségeiben (pl. a kamrában) esetleg rövidebb ideig, csak másodpercekig szeretnénk tartózkodni, mint amennyi időt a megfelelő fényre várni kellene.


Átváltások

Ezeket az égőket amúgy is keveset használjuk, azaz fogyasztásuk és elhasználódásuk sem számottevő tétel. Erre azt lehet javasolni, hogy "spájzoljunk" el néhány hagyományos 40-es vagy 60-as Tungsram hagyományos izzót. Mire azok kiégnek, biztosan lesznek már olcsó LED-ek.


Környezetvédelem

Ez általában szoros szimbiózisban van az energiatakarékossággal. Itt azért kell külön tárgyalni, mert amíg a kompakt fénycsövek energiafelhasználás szempontjából egyértelműen kedvezőbbek a hagyományos izzóknál, hulladékként nagyobb veszélyt rejtenek a környezetre.

mti
Használt izzók hasznosítása

A mai kompakt fénycsövek higanyt, foszfort, polimereket tartalmaznak, tehát mindenképpen indokolt a veszélyes hulladékként való szelektív kezelésük. Amennyiben ez megoldott, vagy a további fejlesztés során a potenciálisan káros anyagok kiküszöbölhetőek lesznek, akkor a káros hatások sem lesznek számottevőek. E szempontból indokolt talán leginkább a kétely, hogy a hagyományos izzók betiltása nem volt-e egy kissé elhamarkodott lépés?

1.  Energiatakarékos izzók tesztje
2.  A megtérülés szempontjai

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza