Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pizza-adó az elhízás ellen

Munkatársunktól, 2010. március 10. - szerda 09:22
Címkék: élelmiszer, díj, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Amerikai kutatók az egészségtelen ételek megadóztatását támogatják, egy huszonkét éven át tartó, követéses vizsgálat eredménye alapján.Az Archives of Internal Medicine című szaklapban hétfőn jelent meg az a tanulmány, amely szerint a cukros üdítőkre és a pizzára kivetett tizennyolc százalékos adó hatására annyival csökkenne az amerikaiak kalória-bevitele, hogy évente akár két kilogrammal is alacsonyabb lehetne az átlagos testsúly.

A túlsúly és az elhízás járványszerű méreteket öltött az Egyesült Államokban, hiszen a legutóbbi felmérések szerint az amerikaiak kétharmada e két csoport valamelyikébe tartozik. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai Kiyah Duffey vezetésével 5115 fiatal (tizennyolc-harminc éves) felnőtt étrendjére és egészségére vonatkozó adatokat elemeztek. A követéses vizsgálat 1985 és 2006 között tartott.

AFP
A pizza összefügg a hosszas üldögéléssel

Az adatokat az élelmiszerárakkal összevetve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy húsz év alatt az árak tíz százalékos emelkedésével együtt járt az üdítőkkel bevitt kalória tíz százalékos, valamint a pizzával bevitt kalória tizenkét százalékos csökkenése. A kutatók úgy vélik, hogy egy tizennyolc százalékos adó következményeként naponta ötvenhat kalóriával kevesebbet fogyasztanának az amerikaiak üdítőből és pizzából.

Ettől eltérő eredményre jutott egy másik kutatócsoport a szintén egészségtelen, sós termékek megadóztatásával kapcsolatban. Crystal Smith-Spangler és munkacsoportja számítógépes modellkísérletéről az Annals of Internal Medicine című szaklapban számolt be. Azt nézték meg, hogy miként alakulna a sócsökkentés az élelmiszeripar közreműködésével, megegyezés alapján, illetve akkor, ha ezt sóadó bevezetésével igyekeznének kikényszeríteni.

Eredményeik szerint az élelmiszeripar együttműködésével az egészségügyi vezetés az amerikaiak sófogyasztását 9,5 százalékkal csökkenthetné, ami a negyven-nyolcvanöt éves emberek körében 513.885 szélütést és 480.385 szívinfarktust előzne meg. Modellszámításaik szerint a sóadó bevezetése az ország területén élők sófogyasztását csak hat százalékkal mérsékelné.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés