Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PET palack: visszavenni kötelező

Munkatársunktól, 2010. március 09. - kedd 09:59
Címkék: hulladék, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy már elfogadott, de még nem hatályos kormányrendelet-módosítás szerint az ötszáz négyzetméteresnél nagyobb üzletek a nem betétdíjas italcsomagolásokat is kötelesek lesznek visszavenni.A módosítás a PET- és üvegpalackokat és a műanyag bevásárló tasakokat is érinti. A betétdíjas rendszer ettől függetlenül változatlanul működik - nyilatkozta a Népszavának Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Szerinte a kormányrendelet-módosítás környezetvédelmi szándékával a kereskedők is egyetértenek.

mti
Várnak a válogatásra

Bár a módosítást már tavaly elfogadták, még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így hatályba sem lépett. Addig viszont a kereskedők sem köthetik meg a szükséges szerződéseket a feldolgozókkal - írta a lap.

mti

A jogszabályváltozás mintegy kétezer üzletet érint - jegyezte meg a szövetség főtitkára. A szelektív hulladékgyűjtő edényeket csak a koordináló szervezettel vagy a feldolgozóval kötött szerződés után lehet kihelyezni, hiszen addig nincs, aki elszállítsa az összegyűjtött hulladékot.

mti

A kereskedők szövetsége azt szeretné elérni, hogy a jogszabályban szereplő nyolc napos határidőt hosszabbítsa meg a kormány - hangsúlyozta a szakmai szervezet főtitkára. A módosítás azért is késik, mert a tervezetet még Brüsszellel is jóvá kellett hagyatni.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szilágyi Erzsébet, 2012. május 26. - szombat 15:53

A Budakalászi Cora korlátlanul veszi át a zsugorított PET-palackokat.A fóti cora 200db-ot.Ha valaki többet visz Fótra más névre kell iratni.de én 500 db-ot is vittem egy blokkra írták és senki nem szólt érte.

Dalmadi Gézáné, 2012. április 13. - péntek 13:00

Kérem önöket,hogy nézzék meg a CORA mér csak 200 db pet palackot vesz át FÓTI üzletükben zsugorítva.Eddig bár menyit vittünk átvették.üdv. lujzi

loxy, 2010. március 10. - szerda 10:51

Igyen haszon,"jón nyereség",ezt szeretik,akik a szelektivizálást eröltetik,mért legyen munkahelye,aki szétválogatja.Aszelektívizálásért illő lenne az adott területet honorálni (pl.)csökkentik aszemétszállítási ktg-t!NEM az ,hogy milyen pulóvert vehet az igyen válogatott üvegekért,pet. palackokért!SAJNÁLATOS ez a kapzsiság! ÉBREDJ EMBER !;- sZÓRJÁK a BÖLCSEK KÖVÉT!

bb, 2010. március 10. - szerda 08:46

zsugorítani hogyan kell, tudja itt valaki, van erre valami eszköz, gép?

asd, 2010. március 09. - kedd 23:44

Az undorító, büdös cigarettacsikkre mikor fognak betétdíjat kivetni? legyen vagy 20 Ft/csikk és nyomják hozzá a jelenlegi 600Ft-os árhoz. Az ára nem változik, ha visszaviszik.

András, 2010. március 09. - kedd 23:25

Hiába gyűjtöm én szelektive a hulladékot ha a kukás kocsiban minden egybe megy.Viszik a szemét telepre és elföldelik.Hiába a napfényre bomló műanyag ha vastagon a föld rajta 50évmulva is ott lesznek a pet palackok a zacskók stb.Máshol még a szart is eltüzelik.Itt nálunk minden olyan nehézkes vagy nem müködik

Dóri, 2010. március 09. - kedd 21:05

Én is szelektíven gyűjtöm a hulladékot,már amennyire lehet. Ugyanis az én lakhelyemen csak a papírt, a műanyagot, és az üveget lehet külön gyűjteni. Azt is igen hiányosan, mert ugye az üvegeknek is több szelektálása van. Az elszállítással is gondok vannak, de azért próbálkozunk. Viszont az alumínium dobozokat egyesével kéne kivinni a feldolgozóba, vagy gyűjtögethetném évekig. Úgyhogy 4 kukát tudok üzemeltetni. Papír, műanyag, üveg és vegyes. Tudom, hogy ez kevés és bánt is, hogy ettől többet nem tudok tenni, de ez van. Viszont a betétdíjak széleskörű bevezetése szerintem sem rossz ötlet, illetve nem rég láttam egy műsört az egyik zöldülő csatornán, ahol úgy oldották meg a szelektív hulladékgyűjtést, hogy megszámozták. Ez annyit tesz, hogy már a gyártó is az újrahasznosításra törekszik. Rányomtatja a csomagolásra, hogy hanyas számú szelektív kukába tegyék a szemetet az emberek. Így nincs kavarodás, hogy rossz helyre megy a szemét. Prospektust juttatnak el minden otthonba, hogy mi alapján válogatták szét a szemetet az okosok, és hogy mi mindent lehet később belőle legyártani. Szerintem, ha ilyen könnyítéseket bevezetnének itthon is, akkor sokkal több embert foglalkoztatna ez a dolog, mert dönteni sem kell, hogy most melyik kukába is menjen a szemét. Hajrá szelektív gyűjtés!!!!:)

István, 2010. március 09. - kedd 17:50

Németországban a pillepalackokra van a legmagasabb betétdíj ami 25 eurocent (egyéb palackok 8-15 centig). Mindenki visszaviszi, senki nem dobálja el. Szerintem ez egy jó megoldás, és a viszonylag magas betétdíj garantálja a visszaváltást!

klimola, 2010. március 09. - kedd 13:57

Hali! Régi nagy vita, hogy melyik terheli kisebb mértékben a környezetet: az eldobhatók (és szelektíven gyűjtött) avagy a visszaválthatók (és nem kis mennyiségű szennyvizet termelve ezáltal) Lehet vitatkozni, a lényeg, hogy ne a kommunális lerakókba kerüljenek, mert az a legdrágább, legpazarlóbb megoldás!

Odol, 2010. március 09. - kedd 13:48

Szerintem igenis jó lenne, ha minden csomogolóanyag betétdíjas lenne, és visszaválthatnánk. Lehet, kicsit több a munka vele, de már környezetvédelmi szempontból sem lenne mindegy, hogy nem állna halomban sokszor a szelektív gyűjtő mellett is, vagy éppen az országút szélén. Mikor Németországbamn jártam csodálkozva láttam, hogy az ásványvizes palack betétdíja majdnem hogy több volt, mint maga a víz! Így már megéri visszavinni! Még a fél literes palackok is betétdíjasak legtöbbesetben. Aki meg akarja venni, az kifizeti a betétdíjat is érte.


1 2

Kommentek

macus lil, 2018. június 17.

Tisztelt Hölgyem / Uram
Örömmel tudom tájékoztatni Önt arról, hogyan lehet kölcsönö...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Dékány Endre, 2018. június 16.


Hitel ajánlat!! keres egy becsületes kölcsönt? ha igen, 2% -os alacsony kamatlábat kín...

Menekülés a UPC-től

Hobelman, 2018. június 12.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Patika trükk

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés