Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fényterápiás átverés - bírságolt a GVH

Munkatársunktól, 2010. március 09. - kedd 13:22
Címkék: gvh, bírság, eljárás, egészség, reklám, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tízmillió forintra büntette a Meditens Hungary Kft.-t a fogyasztók megtévesztése, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.A GVH keddi közleménye szerint a Meditens Kft. 2005. és 2008. augusztus 31. között megtévesztette a fogyasztókat, 2008. szeptember 1. és 2008. december 31. között pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készülék reklámjaiban és a használati utasításban megjelent tájékoztatással.

mti
Egy igazi hegyikristály

A Meditens Hungary Kft. 2001 tavaszától forgalmazza a készüléket, amiről a Hálózat televízión keresztül, szórólapokon, internetes honlapján, DVD-n, a készülék felhasználói kézikönyvében és használati utasításában olyan állításokat tett közzé, amelyek szerint a készülék egyebek mellett alkalmas gyógyításra, méregtelenítésre és az értelmi képességek kedvező befolyásolására. A cég kötelessége lett volna állításai valóságtartalmának igazolása, ez azonban nem történt meg. Emiatt a GVH szerint megállapítható, hogy a Meditens Kft. valótlanul állította, hogy a Med-Colour készülék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A versenyhatóság szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas annak elhallgatása, hogy a gyógyhatású terméket, orvostechnikai eszközt az arra hivatott szakhatóság nem vizsgálta, ha közben a termékről a vállalkozás azt állítja, hogy használatának gyógyhatása van. Függetlenül ugyanis attól, hogy van-e egy terméknek gyógyhatása, vagy nincs, a GVH szerint a fogyasztók más döntést hoznának ha tudnák, a terméket arra hivatott szakhatóság a hatás vagy az alkalmasság szempontjából megvizsgálta-e vagy sem és milyen véleményt alkotott.

Ugyancsak a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, amikor a Meditens Kft. az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző ORKI szakvéleményére hivatkozik a használati utasításban. Az ORKI valóban kiadott szakvéleményt. A szakvélemény azonban azt nem tartalmazza, hogy a készülék orvostechnikai eszköz lenne, vagy hogy gyógyhatású lenne a használata. A szakvélemény alapján a tájékoztatásban megfogalmazott pozitív hatások meglétére nem lehet következtetni, sokkal inkább azok hiánya valószínűsíthető.

A cég a bíróság előtt már megtámadta a döntést - nyilatkozta Tiszold Antal, a cég ügyvezető igazgatója. A Meditens kifogása szerint a GVH a bírság szóbeli kihirdetése után csak nyolc hónappal adta ki írásban a határozatát, ezért a vállalat súlyos gazdasági helyzetbe került.

Forrás: MTI/Origo
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Jutka, 2010. május 06. - csütörtök 16:48

Hát, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot jól példázza a Zeppter cég szerződése amit nagy nagy buzgalommal sietve aláíratnak az emberekkel.Nem vizsgálják,hogy kitudja e fizetni a vásárló vagy esetleg hitel lehetősége van e rá.Benne foglaltatik ama etikátlan szerződésben,ha a vásárló nem jut hitelhez vagy nem tudja megvásárolni az adott terméket akkor is él a szerződés.Ha a vásárló el áll a vásárlástól 54.000 Ft kötbér megfizetésére kötelezik.Én így jártam! adott esetben egy 360.000 Ft értékű Bioptron lámpával varázsoltak el.Természetesen én ezt egy összegben nem tudom kifizetni. a beígért hitelt nem kaptam meg így vissza léptem a vásárlástól.Most a Zeppter 54 ezer Ft kötbér megfizetésére kötelez.A helyi Békéltető testülettől kértem tanácsot ill. segítséget.Elutasítottak avval,hogy a szerződés érvényes és nincs mit tenni,köteles vagyok fizetni.Én ezt a fajta forgalmazást etikátlannak,tisztességtelennek minősíteném.a Zeppter egy világhírű cég aminek a magyarországi képviselete nagyban rombolja a hírnevét.Na és hol marad a mundér becsülete?

Zalányi Attila, 2010. március 09. - kedd 20:55

Tisztelettel kérdem, hogy az úgynevezett "Biotron" lámpának milyen gyógyhatása van, és a forgalmazása szabályszerú-e.

gonosz maci, 2010. március 09. - kedd 15:32

Javaslom a T Hivatalnak a bio és egyéb átvágós boltokban forgalmazott ökomag lágymágneses golyó ügyének mielőbbi kivizsgálását is.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza