Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Melyek a veszélyes mézek?

Munkatársunktól, 2010. március 08. - hétfő 16:34
Címkék: mérgezés, élelmiszer, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rákkeltő antibiotikumokat talált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc mézkínálatában is. A nitrofurán származékkal szennyezett termékeket visszahívták, de a biztonság kedvéért érdemes körülnéznünk a konyhaszekrényben.A napokban bevonták a működési engedélyét, és 1,4 millió forintra megbírságolták a keszthelyi Molnár Méz Kft.-t. A keszthelyi cég cukrozott mézet hozott kereskedelmi forgalomba.

A mézhamisítási ügyre egy fővárosi rutinellenőrzés alkalmával derült fény. Az állategészségügy ellenőrei bevizsgáltatták a boltban vett mézmintákat, a laboratórium cukrot mutatott ki. Ezt követően már célzottan, a kibocsátó keszthelyi kft.-nél is ellenőrzött a hatóság. A lefoglalt 4,1 tonna cukrozott méz sorsa a megsemmisítés. Mint a főállatorvos elmondta, arra hatósági ellenőrzés mellett, Győr megyébe szállítva, egy komposztáló telepen kerül sor, ahol bekomposztálják.

Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Olyan (nitro)furán nézel ki...

Az eset felkerült a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjára, az élelmiszerrel kapcsolatos jogsértést elkövetők listájára. A tizennégy tételben volt magyar akácméz, magyar virágméz, magyar hársméz néven forgalomba hozott termék. Az eset leírásában a hozzáadott idegen cukor, hamisítás megállapítás szerepel. A megyei állategészségügyi hatóság az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, hamisítás, mint szándékos cselekmény kivizsgálása céljából.

Mi lehet a mézben?

A méz elsősorban különféle cukrokból, túlnyomórészt fruktózból és glükózból, valamint egyéb anyagokból (szerves savak, enzimek és a begyűjtött mézben lévő szilárd részecskék) áll. A méz színe a csaknem színtelentől a sötétbarnáig terjed. A méz állaga folyékony, sűrűn folyó vagy részben, illetve egészen kristályos is lehet. A méz íze és aromája eltérő, a növényi eredettől függ.

A fogyasztói forgalomba kerülő mézhez vagy emberi fogyasztásra készült termékekben való felhasználása során - más élelmiszer-összetevő (élelmiszer-adalék sem), valamint mézen kívül egyéb anyag nem adható hozzá.

A méznek - amennyire csak lehetséges - az összetételétől idegen szerves vagy szervetlen anyagoktól mentesnek kell lennie. A méznek nem lehet idegen íze vagy zamata, erjedése nem kezdődhetett meg, nem lehet mesterségesen megváltoztatott savtartalmú, továbbá nem melegíthető olyan módon, hogy a természetes enzimek elpusztuljanak, vagy jelentős mértékben inaktiválódjanak benne.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv


Salamon Róbert alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Zalai Hírlapnak elmondta, kaptak ilyen iratokat az állategészségügytől, amelyek tartalmi vizsgálatát a keszthelyi kapitányság folytatja.


Rákkeltő anyag a polcokon?

A hatóságok nitrofurán származékot találtak több áruházlánc mézkínálatában. A nitrofuran rákkeltő, sejtelváltozást okozó anyag, amit -elviekben- Európában tilos használni.

MSZH
Forrás: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Amint azt a Pénzcentrum a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivataltól megtudta: a mézekben kimutatott értékek alacsonyak, így közvetlen egészségügyi veszélyük nincs, megbetegedést nem okoznak. A szakirodalom alapján azonban a hosszabb távú fogyasztásnak rákkeltő hatása lehet, ezért a nitrofuránt a tiltott anyagok közé sorolták.

Az MGSzH megtiltotta a szennyezett tételek forgalmazását, elrendelték forgalomból való kivonásukat, visszahívásukat, és az érintett tételek megsemmisítését.

A listán szereplő áruházláncok közül a SPAR Magyarország Kft. a lapot úgy tájékoztatta: minőségirányítási rendszerük a garantálja, hogy a hatóság jelzésére a problémás termékeket visszavonták a polcokról.

Forrás: Pénzcentrum
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

heinrik endre, 2015. november 21. - szombat 19:17

Hová lehetne bkűldeni a gyanús mézet ,valamint hol lehetne panasszal élni.Előre is kőszi

Peresztegi Éva, 2011. december 04. - vasárnap 15:47

Minden embernek,s még a leghűségesebb barátjának, a kutyájának is - mint ahogy számomra - a legfontosabb az egészsége! Felháborító, hogy a köztudottan értékes,szerves anyagokból álló,(már mint ha eredeti) méz vásárlásakor sem bízhatunk meg a kiváló minőségében! A fentiek szerint az esetleges - kétséges minőségű méz - forgalomba helyezése miatt soha többet nem vásárolok multi-, s más bevásárló központokban, üzletekben mézet, S MINDEN ISMERŐSÖM, EMBERTÁRSAM LEBESZÉLEM AZ EZEN A HELYEKEN TÖRTÉNŐ MÉZ VÁSÁRLÁSÁRÓL! Arra kérem a becsületes, hozzászólásomat olvasó méz termelőt, hogy amennyiben GARANTÁLTAN nitrofuránt nem tartalmazó mézet kínál vásárlásra, én rendszeres vásárlója lennék, családom, magam, s kutyusaim egészségét javítva, megőrizve! Sajnálattal,s megdöbbenve szembesültem számtalanszor, milyen minőségű élelmiszereket kínálnak eladásra, s "etetnek" meg a fogyasztó társadalommal!Mit tehetünk mindez ellen?..akik tehetik, saját maguk, önálló gazdálkodást folytatnak, s így nagyobb részben elkerülhető a fogyasztói kiszolgáltatottság! Minden embertársamnak nagyon jó egészséget kívánok! P. Éva

attipapa, 2010. március 16. - kedd 10:10

Miért hoznak-vagy hozatnak Kínából mézet,fokhagymát,klf.befőttet és az ipar,mezőgazdaság területéről számos anyagot?Ki érti ezt?

szofi, 2010. március 14. - vasárnap 11:42

A méz bekristályosodik ha nagy a szőlőcukor tartalma (pl: repce és napraforgóméz). Az akácmézben a legkevesebb a szőlőcukor ezért ez a legkevésbé kristályosodó fajta. Az igazi akácméz egészen világos. Tudni kell, hogy forró italba nem szabad mézet tenni, csak ha kihűlt 40°C alá, ekkor őrzi meg vitamintartalmát!!

Bishop, 2010. március 12. - péntek 13:04

Mint azt páran írták is, ennek a sok szerencsétlen bírkának igénye van a sok szemétre ezért vannak itt a multik. Mivel a multik itt vannak a kis boltok árai alá mennek és nem tudják felvenni a versenyt. Ennek eredménye képpen a sarki közértben 3 szoros áron vehetem meg ugyanazt a szemetet mint a multiban ezért kénytelen vagyok odamenni. DE mi lenne HA a termelő nem adná el a multiknak a minőségi termékét és azt ismét a kisebb boltokba szállítanák ? CSak logisztikai kérdés ez. A mai technikai és kommunikációs lehetőségek adottak ahhoz, hogy ezt kivitelezni lehessen. (persze elméletileg mert gyakorlatilag senki nem tesz és nem is fog tenni semmit jelen helyzet ellen)

csabetto, 2010. március 11. - csütörtök 18:21

Én is méhészkedem és felháborít illetve elszomorít, hogy sok embernek fogalma sincs mit eszik, az miből van és hogy állítják elő. Veszik a sok olcsó sz...t aztán krákog, hogy beteg meg minden baja van. A méhekre és a mézre visszatérve egy kis felvilágosítás: a méhek a kaptártól elmennek 4-5km is, de 3km a gazdaságos távolság, ez kb 30 négyzet kilóméteres terület, ez bizony sok és a méhésznek fogalma sincs, hogy a méhecskéje honnan gyűjti be a nektárt, virágpor. Ezzel nem védeni akarom a hamisítókat, Én is elítélem. DE. Mit tehet a méhész, hogy ne kerüljön a mézébe vegyszer, gyógyszer, stb? Semmit. Sajnos. És még egy dolog. Ezért nincs olyan, hogy BIOMÉZ.

kajul, 2010. március 11. - csütörtök 09:29

Nagyon örülök,hogy lebuknak a mézhamisítók.Én termelői saját mézet árulok egy vidéki kisváros piacán.A vevők többsége törzsvevő,de egy-két okoskodó is van,aki csak a hírekből,újságokból "érti" a méhészkedést.Gyakran köszönés nélkül,annyit kérdeznek:Ez is hamis méz?Válaszom:természetesen,már csak azt lehet eladni,az igazi árát sokallják.Megjegyzem,a hipermarketekben néha akciósan drágább az enyémtől.Az emberek nagyon keveset tudnak a méhekről,a méz keletkezésének folyamatáról.Sokat tudnánk a méhektől tanulni!

miki, 2010. március 10. - szerda 16:46

Kellene egy kis törvénykezést tanulni a románoktól.Akkor ez a sok csaló nem lepné el az országunkat.Dehát ez jó a képviselőknek is.Zavarosban halászni....

hellboy, 2010. március 09. - kedd 21:19

címsor: veszélyes mézek.... táblázat: egy gyártó, egy fajta méze, (több méretű kiszerelésben...) én nem így fogalmaztam volna meg kedves cikkíró... ugyanis ez is félrevezető információ... azt a tudatot kelti egy nem kellően figyelmes olvasóban, aki mondjuk felületesen futja át a cikket, csakhogy a hozzászóljon a cikkhez valami okosat, hogy itt bizony csomó hamis mézről van szó... holott NEM.

dsg, 2010. március 09. - kedd 10:54

Mióta egyik ismerősöm izocukorból 10 perc alatt olyan "mézet" csinált, hogy akárkivel kóstoltattuk azt kérdezte hogy "hmm honnan lehet ilyet venni?". Akkor mézüzemek vannak országszerte, hogy annyi méh a világban sincs. Én piacon veszem, de nehogy azt higyje valaki hogy az garancia. Ismerjük a kofák 100 éves fortélyait: sáfrány a tésztába hogy jó sárga legyen a kenyér, stb. Ezt nagyban ma élelmiszer mérnökök csinálják. Vegyetek magyar terméket ha tudtok, mert csak úgy juhatunk előrébb valaha is. üdv


1 2 3

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza