Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tovább nőhet az üzemanyag ára

Munkatársunktól, 2010. március 05. - péntek 09:59
Címkék: autó, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A nemzetközi tőzsdei üzemanyagár-jegyzések alakulása alapján a Mol hétfőn várhatóan ismét emeli néhány forinttal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát. Ha a trend nem változik, nyáron a 95-ös átlagára meghaladhatja a háromszázötven forintot.A Mol legutóbb két hete emelte az üzemanyagok árát. Ha azonban a jegyzésárakat nézzük, az elmúlt héten a szakértők szerint nem hat forintos, hanem legalább kétszer ekkor emelést kellett volna végrehajtania, s e héten is emelnie kellett volna pár forinttal. A benzin és a gázolaj a mostani háromszázhuszonnégy, illetve háromszáz forintos átlagára tehát alacsonyabb annál, mint amit a piac diktálna. A magyar fogyasztóknak azonban már ezek az árak is megfizethetetlenül magasak.

A történelmi csúcson lévő benzinár kialakulásában azonban nemcsak a kőolaj és a késztermékek jegyzésárai játszanak szerepet, hanem az is, hogy a forint az elmúlt hetekben gyengült a dollárhoz viszonyítva, illetve az, hogy Magyarországon emelték az üzemanyagok jövedéki adóját. Év elején a gázolaj jövedéki adója literenként 97,35 forintra nőtt, míg a benziné százhúsz forintra. A magyar áfa a régióban a legmagasabbak közé tartozik, uniós szinten is élvonalbeli. Bár a benzin átlagára 2008 nyarán hasonlóan magas, háromszáztizenhét forint volt literenként, a vásárlók most jobban érzik a növekedést. Egyrészt, mert válságos időkben emelkedik az ár, másrészt, mert csökken a háztartások reáljövedelme, emellett pedig az adótartalom is magas.

mti
Mindenki megérzi az emeléseket

A kialakult helyzet vélhetően nem jó a Mol-nak és a többi olajcégnek sem, hiszen januárban a bázishoz képest mintegy tizenöt százalékkal, tavaly decemberhez képest pedig körülbelül harminc százalékkal esett vissza a üzemanyag-kereslet a kiskereskedelmi piacon. Igaz, a januári kereslet normál időszakban is mintegy húsz százalékkal alacsonyabb, mint a decemberi azért, mert az emberek előre vásárolnak az év utolsó hónapjában üzemanyagot.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: várakozásai szerint éves szinten a magyar üzemanyagár inkább a mostani árszint körül ingadozik majd. Ebbe azonban belefér az is, hogy például a nyáron néhány hétre háromszázötven forint körüli átlagár alakul ki a nagyobb kereslet, a turizmus fellendülése miatt. Hozzátette: nagyon nehéz megítélni, mi történik a piacon, hiszen a kőolaj és a késztermékek ára kiszámíthatatlanul változik. Elég például egy francia finomítói sztrájk vagy egy természeti csapás, illetve két olajtermelő ország közötti helyi konfliktus kialakulása, s az árak máris emelkednek. További bizonytalansági tényező a dollár árfolyamának alakulása, miközben a fejlett világ lassú kilábalása a válságból, illetve az itteni háztartások reáljövedelmének visszaesése a csökkenő vagy stagnáló kereslet révén inkább csillapítja az áremelkedést.

Az üzemanyagok európai árszínvonalát tekintve Magyarország továbbra is a középmezőnybe tartozik. A környező országok közül Szlovákiában és Ausztriában kis eltéréssel hasonlóak az árak, míg Romániában és Horvátországban alacsonyabbak. A legnagyobb árelőnnyel Ukrajna rendelkezik, ott egy tankolás ötezer-hatezer forinttal is kevesebbe kerül, ám az árak alakulásában nagy része vannak annak is, hogy melyik ország milyen költségvetési és adópolitikát folytat. A legfrissebb adatok alapján Magyarországon például a gázolaj adók nélküli ára az unió huszonhét tagállamát figyelembe véve a tizenegyedik legmagasabb.

Az árban az adótartalom jelenik meg a legmagasabb arányban, ez jelenleg a benzin árának közel hatvan százalékát, dízelnél az ötvenöt százalékát teszi ki. A jövedéki adó január elsejei emelése áfával együtt tizennégy forinttal növelte a benzin fogyasztói árát és kilenc forinttal a dízelét. A világpiaci termékjegyzés-ár, ami a globális kereslet és kínálat alakulását tükrözi és aminek alakulását a Mol az áraiban követi, jelenleg harminc-harmincöt százalékot képvisel az üzemanyagok fogyasztói árában. Mivel az árakat dollárban jegyzik, változatlan forint-dollár árfolyam mellett a mai termékár tíz százalékos emelkedése négy-négy és fél százalékos emelkedést okoz a fogyasztói árban.

Ebből következően az árfolyam ingadozása is jelentős hatással van az árra. Az elmúlt időszak piaci folyamatai bebizonyították, hogy a világpiaci árak, valamint a forint árfolyama rövid távon is nagymértékű változásokat okoz. Emiatt pedig nagyon nehéz megjósolni, hogy mi lehet a maximum az üzemanyagok fogyasztói árában.

Hegedűs szerint az igazi probléma az, hogy a magyar fogyasztók teljes költésének öt-hat százalékát már az üzemanyag vásárlás teszi ki, ami nagyon magas arány.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza