Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Capital Partners - Romániából is kitiltva

Munkatársunktól, 2010. március 04. - csütörtök 15:53
Címkék: eljárás, csalás, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Capital Partners mostantól nem folytathat tőzsdepiaci tevékenységet Románia területén - döntött a romániai Országos Tőkepiaci Felügyelet (CNVM).Králik Lóránd, a CNVM néhány héttel ezelőtt kinevezett biztosa elmondta: a romániai országos tőkepiaci felügyelet ezen a napon törölte nyilvántartásából a prágai székhelyű brókercéget, amely a Cseh Nemzeti Bank értesítése alapján nyújtott befektetési szolgáltatásokat az elmúlt három évben, mégpedig a szolgáltatások szabad áramlásának európai uniós alapelve alapján. Ezt azonban jogsértő módon tette, ezért kellett fellépni ellene - mondta a biztos.

A biztos elmondta: a CNVM hasonló okokból hozta ezt a döntést, mint amelyek alapján a múlt héten Magyarországon is kénytelenek voltak intézkedéseket hozni a cég ellen. A Csehországban bejegyzett brókercég függő ügynököket alkalmazott, folyamatosan jogsértő magatartást tanúsított az elmúlt másfél évben. Ezek az álbrókerek nem voltak bejelentve sem a román illetékes szervnél, sem a csehországi hatóságnál. Ugyanakkor agresszív módszerekkel keresték a befektetőket, telefonhívásokkal folyamatosan zaklatták őket, az uniós direktívákkal ellentétes szellemben hatalmas - ötven-hatvan százalékos - "biztos profitot" ígértek nekik. Amikor az ügyfelek kimutatásokat kértek, kiderült, hogy portfóliójuk jelentősen leapadt, ugyanis a piaci szinthez képest aránytalanul magas közvetítési jutalékokat számoltak fel.

mti
Budapest - viszik már a függő ügynököket

Romániában a Capital Partners-szel kapcsolatos vizsgálat már tavaly februárban megkezdődött, márciusban a tőzsdefelügyelet felhívta a cseh illetékes hatóság figyelmét a brókercég jogsértő magatartására. A cseh hatóság ígérte, hogy kivizsgálja az ügyet, utoljára júniusban jelezte, hogy ez a vizsgálat folyamatban van. "Azóta nem kaptunk semmilyen értesítést, ezért most, nyolc hónap elteltével kénytelenek voltunk a jogunkban álló legdrasztikusabb lépéshez folyamodni, vagyis kitiltottuk a céget Románia területéről, és az Európai Bizottság elé visszük az ügyet. Ezt az intézkedést a romániai befektetők védelmében hoztuk, a tőzsdefelügyelet honlapján és a sajtóban is felhívtuk a figyelmet: ennek a brókercégnek nincs joga Románia területén tőkepiaci tevékenységet folytatni" - mondta Králik Lóránd.

Ha a cseh szakfelügyeleti hatóság rendesen ellátta volna a felügyeletet, jogkövető magatartásra kötelezte volna a prágai brókercéget, és ezzel kapcsolatban a román illetékes hatóság is kapott volna bármilyen visszajelzést, ez utóbbi nem ment volna el a végsőkig - mondta a tőzsdefelügyeleti biztos. "Ha a botrányt nem is lehetett volna megelőzni, legalább meg lehetett volna akadályozni, hogy Romániából, illetve Magyarországról ilyen nagy pénzösszegeket vigyenek ki" - tette hozzá.

Budapesten egyébként egy héttel ezelőtt a Capital Partners ugyancsak jogsértő magatartása miatt hét gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt. A rendőrség összesen tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője korábban egy sajtótájékoztatóján elmondta: a gyanú szerint a befektetési tanácsadó cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak. A romániai hatóságnak nincsenek adatai a romániai kár mértékéről.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza