Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csoportperektől félhetnek a szolgáltatók

Munkatársunktól, 2010. március 02. - kedd 10:02
Címkék: bank, szolgáltató, eljárás, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A módosított polgári perrendtartási törvény lehetővé teszi, hogy az egyenként kis kárt elszenvedő személyek, illetve magánszemélyek érdekképviseletei is csoportpereket indítsanak. Sok kis "lehúzásuk" miatt a közszolgáltatók és pénzintézetek mostantól tetemes kártérítést fizethetnek.A magyar jogban új intézménynek számító csoportpert a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda közleménye úgy jellemzi, hogy az egyénenként kis összegű kárt elszenvedő, de nagy számban érintett fogyasztói kör miatt jó eséllyel kerülhetnek bírósági peres szakaszba - együttesen - jelentős kárértéket képviselő kártérítési ügyek is.

A csoportper megindítását a bíróság engedélyezi. Ha ez megtörtént, akkor a felperes akár nyilvános felhívással is fordulhat a csoport lehetséges további tagjaihoz. Így nyilvános "felperes-toborzásra" is lehetősége nyílik, ami egy másik különös sajátossága ennek a jogintézménynek.

AFP
Egy csapásra

A másik egyedi jellemzője, hogy akár érdekvédelmi vagy jogvédő szervezetek is megindíthatják, és a jogerős ítéletek hatálya minden esetben automatikusan ki fog terjedni az adott csoport tagjának számító valamennyi személyre, anélkül, hogy ő maga egyébként a per megindításában és lefolytatásában részt vállalt volna.

A csoportper - mint lehetőség - a környezetszennyezési-, fogyasztóvédelmi jogsértésekkel, a közszolgáltatói vagy akár pénzintézeti tevékenységgel összefüggésben elszenvedett károk megtérítése iránt is fokozhatja a "pereskedési kedvet".

A sok kis kártérítési összeg pedig tekintélyes summává növekedhet a per végére, amelyre nem árt felkészülniük a perrel fenyegetett nagyvállalatoknak.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza