Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Regisztrációs jegy - újabb bosszúság

Munkatársunktól, 2010. március 01. - hétfő 14:26
Címkék: utazás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A bevezetés, illetve a fenntartás költségén kívül, az utasoknak okozott kényelmetlenség, sorban állás, a várható késések is mind a regisztrációs jegy ellen szólnak - mondják a fogyasztóvédők.A díjmentes utazásra jogosultak (a hat év alattiak és hatvanöt év felettiek, menekültek, hadigondozási igazolvánnyal rendelkezők) 2010. március elsejétől kizárólag térítésmentes jeggyel (ún. regisztrációs jeggyel) utazhatnak a helyközi vonatokon és buszjáratokon.

mti
Pénztárgép adja a regisztrációs jegyet egy helyközi járaton

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) nem osztja a kormányzat véleményét a regisztrációs jegy gyakorlati hasznával, hiszen a bevezetés, illetve a fenntartás költségén kívül, az utasoknak okozott kényelmetlenség, sorban állás, a várható késések is mind a regisztrációs jegy ellen szólnak.


Júniustól pótdíj a mulasztóknak

A regisztrációs jegyet a jegypénztárakban vagy a járműveken lehet megvásárolni, de továbbra sem lehet minden vasútállomáson vásárolni, így sok helyen az utasoknak a kalauztól kell majd kérni a jegyet, a buszokhoz hasonlóan, ahol a jegyet a vezetőktől kérhetik az utasok. Így elkerülhetetlen lesz a buszokon a sorban állás felszálláskor, ennek kiküszöbölésére a közösségi közlekedési szolgáltatók szerint sincsenek meg a feltételek. Ráadásul a regisztrációs jegy nélkül utazóknak 2010. június elseje után ötszáz forint pótdíjat kell fizetniük. "Regisztrációs bérlet"-et nem lehet váltani, ahogy retúrjegyet sem, tehát a regisztrációs jegyet minden utazáshoz meg kell váltani, a menettérti utazásnál külön az odaútra és külön a visszaútra. Mindenképpen megoldást kell találni arra a problémára, hogy ne csak egyesével, minden egyes utazáshoz külön-külön lehessen megvenni ezt a jegyet.

mti
Bár ingyen van, sorba kell állni érte

A regisztrációs jegy bevezetésének kormányzat által megjelölt célja, hogy általa egyértelműen nyomon követhetők legyenek a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások. Ily módon adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról, így bevezetése segíthet a menetrendek előkészítésében is.

Ehhez képest információink szerint a jegypénztárakban nem rögzítik, hogy az utasok mikor, hova utaznak, hiszen hiába tartalmazza a legtöbb vonatjegy többsége az útvonalat, a pénztárgépek zöme csak az eladott jegyek darabszámáról vezet statisztikát. A vonaton, illetve a buszon vásárolt jegyek esetében pedig ez a fajta rögzítés fel sem merülhet.

mti
Kézzel is kiállítható

Tehát továbbra sem lehet majd tudni, hogy melyik vonalon, mely időszakban, milyen távolságon, milyen szolgáltatást igénybe véve, hányan utaznak. A statisztikákból legfeljebb annyi látszik majd, hogy hány regisztrációs jegyet adtak el, amire pedig felesleges elkölteni éves szinten hozzávetőleg másfél-kétmilliárd forintot becsült üzemeltetési költségként.

A FEOSZ várja az utasok tapasztalatait, hogy minél hamarabb továbbítani tudja azokat, mind a közösségi közlekedési szolgáltatók, mind a minisztérium felé.

Forrás: Feosz
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

hanyasvagy, 2010. április 05. - hétfő 15:17

A MÁV hányszor szeg szerződést naponta? Az utas kimegy az állomásra megnézi a vonat indulását, érkezését.Megfelelő. Jegyet vállt, azaz szerződést köt. A vonat 10 esetből nyolcszor késik,nem ér oda időben, ugrott a betervezett dolog. Ilyenkor mi van hóesést magyarázó szóvivő Úr. Ki a hunyó?

hanyasvagy, 2010. március 10. - szerda 16:38

A MÁV megint alakít! Gépi jegykiadás mindenütt=regisztráció. No akkor miért csináltat civilekkel utasszámlálást? Még mindig futja az adóforintokból az esztelen adminisztrációra? Avagy munka kell a ROKONOKNAK az irodákban?

Stewe, 2010. március 03. - szerda 08:00

Legjobb megoldás lenne ha a 65 év feletiek egységesen fizetnének mondjuk 100-150 ft ot. ebbe nem rokkan bele senki, de a választások miatt nem merik bolygatni a nyugdíjasokat. Egyébként a buszpályaudvarok jegypénztáraiban nem lehet mindenütt reg.jegyet váltani, Győrben legalábbis nem lehetett tegnap. Muszáj nyomorogni a sofőrnél az időseknek.

Manuel2, 2010. március 02. - kedd 17:14

Teljesen egyértelmű, hogy ez felesleges kiadás. Utast számlálni másképp is lehet, és folyamatosan nincs rá szükség. Nem dobott ki még elég pénzt a BKV és a MÁV az ablakon? ráadásul rabolják az utasok idejét. Vagy jár a kedvezmény, és akkor legyen elég, hogy köteles a jogosult igazolni magát az okmányaival, vagy ne járjon, azt is lehet, de a semmiért a közös kalapból költeni egyszerűen felháborító.

Anyuci, 2010. március 02. - kedd 16:34

Kitatálták, de nem dolgozták ki a részleteket. Bolonduljon meg a dolgozó, mérgelődjenek az utasok. Teljes káosz !! Dolgozni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen........stb.

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza