Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Regisztrációs jegy - újabb bosszúság

Munkatársunktól, 2010. március 01. - hétfő 14:26
Címkék: utazás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A bevezetés, illetve a fenntartás költségén kívül, az utasoknak okozott kényelmetlenség, sorban állás, a várható késések is mind a regisztrációs jegy ellen szólnak - mondják a fogyasztóvédők.A díjmentes utazásra jogosultak (a hat év alattiak és hatvanöt év felettiek, menekültek, hadigondozási igazolvánnyal rendelkezők) 2010. március elsejétől kizárólag térítésmentes jeggyel (ún. regisztrációs jeggyel) utazhatnak a helyközi vonatokon és buszjáratokon.

mti
Pénztárgép adja a regisztrációs jegyet egy helyközi járaton

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) nem osztja a kormányzat véleményét a regisztrációs jegy gyakorlati hasznával, hiszen a bevezetés, illetve a fenntartás költségén kívül, az utasoknak okozott kényelmetlenség, sorban állás, a várható késések is mind a regisztrációs jegy ellen szólnak.


Júniustól pótdíj a mulasztóknak

A regisztrációs jegyet a jegypénztárakban vagy a járműveken lehet megvásárolni, de továbbra sem lehet minden vasútállomáson vásárolni, így sok helyen az utasoknak a kalauztól kell majd kérni a jegyet, a buszokhoz hasonlóan, ahol a jegyet a vezetőktől kérhetik az utasok. Így elkerülhetetlen lesz a buszokon a sorban állás felszálláskor, ennek kiküszöbölésére a közösségi közlekedési szolgáltatók szerint sincsenek meg a feltételek. Ráadásul a regisztrációs jegy nélkül utazóknak 2010. június elseje után ötszáz forint pótdíjat kell fizetniük. "Regisztrációs bérlet"-et nem lehet váltani, ahogy retúrjegyet sem, tehát a regisztrációs jegyet minden utazáshoz meg kell váltani, a menettérti utazásnál külön az odaútra és külön a visszaútra. Mindenképpen megoldást kell találni arra a problémára, hogy ne csak egyesével, minden egyes utazáshoz külön-külön lehessen megvenni ezt a jegyet.

mti
Bár ingyen van, sorba kell állni érte

A regisztrációs jegy bevezetésének kormányzat által megjelölt célja, hogy általa egyértelműen nyomon követhetők legyenek a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazások. Ily módon adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról, így bevezetése segíthet a menetrendek előkészítésében is.

Ehhez képest információink szerint a jegypénztárakban nem rögzítik, hogy az utasok mikor, hova utaznak, hiszen hiába tartalmazza a legtöbb vonatjegy többsége az útvonalat, a pénztárgépek zöme csak az eladott jegyek darabszámáról vezet statisztikát. A vonaton, illetve a buszon vásárolt jegyek esetében pedig ez a fajta rögzítés fel sem merülhet.

mti
Kézzel is kiállítható

Tehát továbbra sem lehet majd tudni, hogy melyik vonalon, mely időszakban, milyen távolságon, milyen szolgáltatást igénybe véve, hányan utaznak. A statisztikákból legfeljebb annyi látszik majd, hogy hány regisztrációs jegyet adtak el, amire pedig felesleges elkölteni éves szinten hozzávetőleg másfél-kétmilliárd forintot becsült üzemeltetési költségként.

A FEOSZ várja az utasok tapasztalatait, hogy minél hamarabb továbbítani tudja azokat, mind a közösségi közlekedési szolgáltatók, mind a minisztérium felé.

Forrás: Feosz
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

hanyasvagy, 2010. április 05. - hétfő 15:17

A MÁV hányszor szeg szerződést naponta? Az utas kimegy az állomásra megnézi a vonat indulását, érkezését.Megfelelő. Jegyet vállt, azaz szerződést köt. A vonat 10 esetből nyolcszor késik,nem ér oda időben, ugrott a betervezett dolog. Ilyenkor mi van hóesést magyarázó szóvivő Úr. Ki a hunyó?

hanyasvagy, 2010. március 10. - szerda 16:38

A MÁV megint alakít! Gépi jegykiadás mindenütt=regisztráció. No akkor miért csináltat civilekkel utasszámlálást? Még mindig futja az adóforintokból az esztelen adminisztrációra? Avagy munka kell a ROKONOKNAK az irodákban?

Stewe, 2010. március 03. - szerda 08:00

Legjobb megoldás lenne ha a 65 év feletiek egységesen fizetnének mondjuk 100-150 ft ot. ebbe nem rokkan bele senki, de a választások miatt nem merik bolygatni a nyugdíjasokat. Egyébként a buszpályaudvarok jegypénztáraiban nem lehet mindenütt reg.jegyet váltani, Győrben legalábbis nem lehetett tegnap. Muszáj nyomorogni a sofőrnél az időseknek.

Manuel2, 2010. március 02. - kedd 17:14

Teljesen egyértelmű, hogy ez felesleges kiadás. Utast számlálni másképp is lehet, és folyamatosan nincs rá szükség. Nem dobott ki még elég pénzt a BKV és a MÁV az ablakon? ráadásul rabolják az utasok idejét. Vagy jár a kedvezmény, és akkor legyen elég, hogy köteles a jogosult igazolni magát az okmányaival, vagy ne járjon, azt is lehet, de a semmiért a közös kalapból költeni egyszerűen felháborító.

Anyuci, 2010. március 02. - kedd 16:34

Kitatálták, de nem dolgozták ki a részleteket. Bolonduljon meg a dolgozó, mérgelődjenek az utasok. Teljes káosz !! Dolgozni csak pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen........stb.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza