Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megvédte a GVH az Ingatlandepót

Munkatársunktól, 2010. február 26. - péntek 15:54
Címkék: csalás, eljárás, hirdetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem találta jogsértőnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt a két ingatlanhirdető weboldalt, amelyek reklámjaikban harminc nap ingyenes hirdetési lehetőséget kínáltak ügyfeleiknek, majd ennek lejárta után már kiszámlázták szolgáltatásuk költségeit az ingyenes periódust követő időszakra - közölte a GVH.A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a www.ingatlandepo.com és a www.ingatlanbazar.com honlapokon a 2007. július 1-jétől 2008. október 11-ig, valamint 2009. március elsejétől 2009. július 24-ig megjelenő "30 nap ingyen/30 napig ingyen/30 napig ingyen hirdetheti ingatlanát honlapunkon", valamint a 2008. október 12-től 2009. február 28-ig alkalmazott "Kedvezmények Sciennet törzsvásárlóknak! Regisztráljon most!" állításai nem sértik sem a versenytörvényt, sem a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

A GVH a fogyasztók jelzései alapján észlelte, hogy a www.ingatlandepo.com, illetve www.ingatlanbazar.com honlapokon a "30 napig ingyen hirdetheti ingatlanát honlapunkon!" szlogennel jelzett szolgáltatás igénybevételének feltételeiről a fogyasztók nem tudtak megfelelően tájékozódni. Később számukra kiszámlázásra került egy olyan szolgáltatás, amely ingyenesként lett meghirdetve. A versenyhatóság emiatt eljárást indított az Expent Business Club Kft., az All Finance Management Kft., valamint jogutódja, a Győrfi Fuvar Kft. ellen.

A GVH álláspontja szerint a jelen eljárásban vizsgált szolgáltatás lényeges tulajdonságának az online ingatlanhirdetés meghatározott időszakra vonatkozó ingyenessége, valamint azt követően a szolgáltatás fizetőssé válása tekinthető. Az adott tájékoztatások megtévesztőek lehetnek, ha az ingyenesként hirdetett szolgáltatás nem ingyenes, illetve ha a kedvezményeket a tájékoztatással ellentétben nem biztosították a Sciennet vásárlóknak. Ugyancsak megtévesztőnek minősül, ha a kiemelten hirdetett ingyenes periódust követően a szolgáltatás fizetőssé válik, de ennek feltételeiről a fogyasztó nem kap tájékoztatást.

A GVH megállapította, hogy az ingyenesség igénybevételéhez a fogyasztónak - értelemszerűen - hirdetést kellett feladnia további korlátozó feltételeket a vizsgálat nem tárt fel. A vizsgálat során arra vonatkozóan sem merült fel adat, hogy bármely, ingatlanhirdetést feladó fogyasztó ill. Sciennet törzsvásárló a meghirdetett kedvezményből kizárásra került volna. A GVH álláspontja szerint a fentiekből következően megállapítható, hogy a vizsgált honlapokon megjelenő állítás a 30 napos ingyenességről valamint a "Kedvezmények Sciennet törzsvásárlóknak! Regisztráljon most!" állítás valós volt.

A harminc napos ingyenességet hirdető szlogenből a fogyasztó gondolhat arra, hogy a 30 napos határidőt követően az igénybe vett szolgáltatás ingyenessége megszűnik, a szolgáltatás e határidő lejártával fizetőssé válik. Ekkor az ésszerűen eljáró fogyasztó a szolgáltatás fizetőssé válásához kapcsolódó információk célirányos keresésébe fog. Az Internet jellegéből adódóan alkalmas arra, hogy a releváns információk teljes körét, gyorsan és kényelmesen elérhetővé tegyen. Az Interneten megjelentethető információk nagy tömege ugyanakkor azt is jelenti, hogy a fogyasztó döntésének meghozatalát a nagy mennyiségű információ szelektálása, a releváns információk megtalálása és kiválasztása, s azok feldolgozása megnehezíti.

A vizsgált honlapok kizárólagos tájékoztatási csatornaként és eladási pontként működtek egyszerre. Ez a helyzet a GVH álláspontja szerint azt a terhet rója az eljárás alá vont vállalkozásokra, hogy e két funkció egyensúlyára tekintettel kell lenniük a honlapon megjelenő információk közzétételekor. A vizsgált honlapokon ezt az egyensúlyt megbontották. A tájékoztatás a termékértékesítési funkcióhoz - lásd regisztráció, hirdetés feladása - kötötten volt elérhető a fogyasztó számára. A hirdetett kedvező terméktulajdonsághoz kapcsolódó információkat a fogyasztó csak akkor érhette el, ha döntött a honlapon történő regisztrálásról, vagy hirdetést adott fel.

Jelen esetben az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) volt az a dokumentum, amely rögzíti a fogyasztó számára az ingyenességhez, illetve annak megszűnéséhez kapcsolódó lényeges (a szolgáltatás 30 napig ingyenes, a fogyasztó feladata a hirdetés törlése, a hirdetés a 30. nap leteltével fizetőssé válik) információkat. A GVH-nak tehát azt kellett értékelnie, hogy adott esetben ezen egyensúly megbontása, illetve az ÁSZF-ből történő tájékozódás kényszere gátolta-e a fogyasztó ésszerű tájékozódását.

A vizsgálat szerint az ÁSZF megismerésére a fogyasztónak a regisztráció során, a sikeres regisztrációt követően a személyes postafiók használatakor, valamint az ingatlanhirdetés feladásakor egyaránt lehetősége volt. Az ÁSZF-et a fogyasztó a regisztrációs folyamat részeként közvetetten, a regisztrációs szabályzatba épített linkről érhette el. A sikeres regisztrációt követően azonban a fogyasztó személyes postafiókjában megjelenő ÁSZF "fülre" kattintva az ÁSZF-et közvetlenül is elérhette. A fogyasztó tehát a regisztrációt követően a postafiók létrejöttekor minden következmény nélkül tájékozódhatott a szolgáltatás feltételeiről, azaz még a hirdetés feladása előtt hozzájuthatott az ingyenesség értelmezéséhez szükséges információkhoz.

Amennyiben ezzel a közvetlen tájékozódási lehetőséggel a fogyasztó nem élt, úgy legkésőbb a hirdetés feladásakor el kellett fogadnia a hirdetés feladására vonatkozó feltételeket, melynek kiemelt, első részében figyelemfelhívás jelent meg a fizetőssé váláshoz kapcsolódó lényeges információkról. A hirdetés feladását követően a fogyasztónak még további 29 napja maradt arra, hogy a személyes postafiókjából közvetlenül elérhető lényeges információkat megismerje.

A GVH álláspontja szerint a fogyasztótól - az ésszerű mértékű információkeresés körében - elvárható, hogy a hirdetés feladásához kapcsolódó információkról megfelelő körültekintéssel tájékozódjon. A versenyhatóság megítélése szerint a szükséges információkat az ÁSZF tartalmazta. Jelen esetben kiemelendő, hogy nem egy bonyolult, összetett ÁSZF-ről van szó, a fogyasztóknak nem széleskörű tájékoztatásokat kellett megismerniük. Nem is arról van szó, hogy a honlap elért részén a reklámban megtévesztésre alkalmas tájékoztatás pontosítását olvashatta az ide külön ellátogató fogyasztó, amelyekre klikkelve viszonylag nagy mennyiségű pótlólagos információhoz juthatott.

A GVH előtt ismert az Internet használat során kialakuló "automatizmus", amely a fogyasztókat gyors döntésre, azonnali "klikkelésre" sarkallja. A hatóság azt sem tartja kizártnak, hogy a vizsgált honlapok szerkesztési elvei erre az automatizmusra "ráerősítettek". Ugyanakkor a GVH azt a magatartást kívánja támogatni, amikor fogyasztók megfelelően, a racionális és indokolt keresési költségek szem előtt tartásával tájékozódnak egy általuk igénybe vett, vagy venni kívánt szolgáltatás lényeges feltételeiről.

A GVH a vizsgálat által feltárt, fent említett tények alapján a versenyjog eszközeivel történő beavatkozást jelen esetben nem tartja indokoltnak. A versenyhatóság megjegyzi: a rendelkezésére álló információk alapján a fogyasztók kétharmada él azzal a lehetőséggel, hogy harminc napig ingyenesen hirdeti ingatlanát, majd ezt követően törli a hirdetését, vagyis tipikusnak ez a fogyasztói magatartás tekinthető. A fennmaradó egyharmad esetében pedig nem ismert, hogy milyen okból marad fenn a hirdetés. Azaz a fogyasztó szándéka ellenére és ezért a későbbiekben fizetnie kell, vagy a fogyasztó akaratának megfelelően, azért, mert ezt a hirdetési oldalt választotta - közölte a GVH.

Korábbi anyagok a témáról:
Az MTE is elítélte az ingatlandepo.com módszereit
Elmarasztalta a bíróság az ingatlandepo.com-ot
Ingatlandepo: az ingyenesség lépre csal

Forrás: GVH/MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nem jogerős, 2011. július 24. - vasárnap 12:40

Nem jogerős ez az ítélet, mivel meg lett támadva!

Csala István, 2010. augusztus 21. - szombat 16:25

Az érvelés teljességgel egyoldalú, félreveztő, és kimagyarázó.Az én értelmezésem szerint, ha a hirdetés 30 napig ingyenes, és 30nap eltelte után nem újítom meg, vagy nem fizetek, a közölt feltételeknek megfelelően,(amit ugye ké.északarva nem közöltek, és itt van a tisztességtelen üzleti viselkedés) akkor a további hirdetés megszűnik, mint ahogy a tisztességes oldalaknál is közlik, hogy a hirdetése lejárt és itt megújíthatja. Lásd EXPRESS, INGATLAN.COM és a többi. Akkor most ki a tisztességtelen??? Az a ki a nem közölt feltételeket nem tartotta be??? Ez Magyarország!! Itt az a tisztességes aki elég kemény ahhoz, hogy ne merjenek beleharapni??? A törvény meg gumitörvény.Az alkalmazók meg gumibábuk. Ez az én véleményem azokról akik átvertek, és akik segédkeznek ehhez. sztivi

fcseh, 2010. július 07. - szerda 08:10

"Sajnos mi is egyek vagyunk a sok közzül. Tavaj december óta érkeznek a fizetési felszólitások. Az összeg rohamosan emelkedik. Képtelenek vagyun az adatainkat töröltetni a hirdető honlapjáról. Kérem a segitségüket, hogy tudunk tőlük megszabadulni. A legutóbbi levelükben megfenyegettek, amennyiben az ő levelüket /fizetési felszólitás/ megmutatjuk egy harmadik személynek, legyen az gazdasági versenyhivatal Tizezer Eurós pénzbüntetésre számithatunk. Segitségüket köszönjük: Szalai Ferenc 4030 Debrecen, Diószegi 40 szám." Szerintem ez már kimeríti a zsarolás tényét!!! Ami ugye bűncselekménynek számít. Mutassad meg a levelet a rendőrségnek.

Claudy, 2010. április 22. - csütörtök 18:34

Tegnap kaptam felszólító levelet, fizessek 13500,-Ftot, na de azt nem tudom miért! Nem fizetek! Tudna valaki segíteni hol induljak el az ügyben, hová forduljak, kivel lehetne összefogni... bármi!

Zsók Erika, 2010. április 15. - csütörtök 16:31

Sajnos én is beleszaladtam,megtévesztő.Én a www.ingatlanbazar.com-ra regisztráltam,a www.ingatlandepo.com küld értesítést,hogy megnézték a hirdetést és most weltimmo követel pénzt.Azt se tudtam,hogy ez egy.Most meg keresem a magyarázatot,mert azt gondoltam,hogy elég óvatos vagyok.

unex, 2010. március 17. - szerda 09:53

Mindenkinek ajánlom figyelmébe az alábbi két bírósági ítéletet, ugyanis sokan közülünk sikerrel hivatkozhatnak majd ezekre: http://www.fome.hu/?cid=hirek&id=136&PHPSESSID=bd22473af29245b13b30b57145f5b9ef http://fjsz.hu/news.php Alaposan érdemes áttanulmányozni. Bizonyos szerződési feltételeket érvénytelenné nyilvánítanak.

Mukka, 2010. március 16. - kedd 11:34

Valaki befizette már az eddig kért összeget?

Bányai Péter Mihály, 2010. március 10. - szerda 15:03

"Megvédte a GVH az Ingatlandepót" ezzel a címmel írtak 2010. február 26-án (péntek 15:54) az ingatlandepo.com-ingatlanbazar.com "kombinált jelenségről" - TÉVESEN! A következő sorban "javítottak": "Nem találta jogsértőnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azt a két ingatlanhirdető weboldalt..." és ez a helyes, mert a cím (miután valaki felrakta a panaszfal.hu-ra) frászt hozta egy csomó emberre, akik nálunk panaszkodnak. Megjegyzem: a Szegedi Ítélőtábla másodfokon is elmarasztalta a társaságot, és az adatvédelmi biztos is jogsértőnek találta működésüket. Vajon mikor fogja az APEH észlelni a megtévesztett fogyasztók számla nélküli befizetéseit, és a kis számban fellelt- számlák szabálytalan voltát?

S.K., 2010. március 04. - csütörtök 12:51

Ezen a fórumon 100! oldalon olvashat az ügyről: http://www.panaszfal.hu/index.php?topic=1732.0

Szalai Ferenc, 2010. március 03. - szerda 20:06

Sajnos mi is egyek vagyunk a sok közzül. Tavaj december óta érkeznek a fizetési felszólitások. Az összeg rohamosan emelkedik. Képtelenek vagyun az adatainkat töröltetni a hirdető honlapjáról. Kérem a segitségüket, hogy tudunk tőlük megszabadulni. A legutóbbi levelükben megfenyegettek, amennyiben az ő levelüket /fizetési felszólitás/ megmutatjuk egy harmadik személynek, legyen az gazdasági versenyhivatal Tizezer Eurós pénzbüntetésre számithatunk. Segitségüket köszönjük: Szalai Ferenc 4030 Debrecen, Diószegi 40 szám.

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza