Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tizenöt százalékos gázáremelés jöhet

Munkatársunktól, 2010. február 25. - csütörtök 16:54
Címkék: gáz, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Április elsejétől akár tíz-tizenöt százalékkal is emelkedhet a lakossági gáz alapára - hallható kormánykörökben. A Népszabadság szerint április végétől megszűnik a szociális támogatás is, ami félmilliónyi háztartásnak további húsz százalékos emelkedést hoz.Megindulni látszanak a következő negyedévtől, azaz április elsejétől várható lakossági gázárakat övező, az egyik érintett által találóan "össznépi totónak" nevezett találgatások - írja a Nol.hu. A lap szerint ebbe a kormány már közvetlenül nem avatkozhat bele: a tavaly óta bevezetett "liberalizáció" gyakorlati következményeként a tarifák a jellemzően monopolhelyzetű, általában több pénzt igénylő cégek és a velük foglalkozó hivatalnokok egyeztetésein alakul ki.

Korábban a kabinet gyakorta nem teljesítette az emelési kérelmeket, vagy például a gáznagykereskedővel a háttérben az igények későbbi - mostani - megtérítéséről állapodott meg. A kabinetből többen megerősítették: a szocialista kormány a parlamenti választások ellenére sem kíván változtatni az automatikusabb gázárszámítási szabályokon. Kormánykörökben ugyanakkor a korábbi évekhez hasonló feszültség tapasztalható mindennemű gázárakkal kapcsolatos kérdésben.

A félhivatalos verzió szerint tehát ismét a képleteké és az abból számolgató szakértőké a terep. Abból pedig a hírportál háttér-tudakozódása alapján tíz-tizenöt százalékos alapáremelés következhet április elsejétől. A számításokat végző Magyar Energia Hivatalnál (MEH) elmondták, hogy a tarifák alapját a lakossági szolgáltatók kérelmei jelentik, melyeket a hivatalnak kell elbírálnia. Mindazonáltal szakértők szerint az elmúlt időszakokban a gázárat alapvetően alakító mindkét árfolyam, így a nemzetközi olajár - pontosabban az azt jellemzően követő gázolajár -, és a forint dollárárfolyama is emelkedett. Ebből még "csak" öt-tíz százalékos emelés következne. Ugyanakkor a lap ismeretei szerint a MEH vissza kívánja tenni az árba azt a négy forintos tételt is, amely úgymond a későbbi téli tarifa mérséklésére szolgálna. Ezt először júliusban építették az árba, amely összeget aztán január elsejétől levontak a tarifából. Akkori indokolásuk szerint a lakosságigázáremelés mértéke emiatt lett januárban "csak" 5,7 százalék.

mti
Gáztároló - az árak nem tartósak

Mindezek miatt a források már inkább tíz-tizenöt százalékra tették az emelkedés lehetséges mértékét. (Ezenkívül továbbra is mintegy két, illetve három forintos köbméterenkénti tételként marad a számlában a stratégiai gáztárolás költsége és az E.ON-os nagykereskedőnek a korábbi kedvezmények miatt fizetendő díj.) Ugrik a támogatás

Az már régóta tudott, hogy a kormány április végével - elsősorban a Nemzetközi Valutaalapnak tett vállalások miatt - megszünteti a lakosság szociális gáz és távhőár-támogatását is. Az illetékes minisztérium kimutatása szerint a legnagyobb, köbméterenként huszonhat forintos támogatásban részesülő legszegényebb csoportba 492 ezren tartoznak.

Számukra a mintegy százhuszonegy forintos bruttó köbméterárra vetítve tehát a számítások szerint további húsz százalékkal drágulhat a gáz a válsztások két fordulója után. A többi, jelenleg is érdemi támogatásban részesülő rászorulói kategóriában ez az emelkedés tizenhat és hét százalék lehet. (E két körbe összesen mintegy 700 ezer család tartozik.) Ugyanakkor még mindig lehet jelentkezni ezért a gázártámogatásért: aki eddig nem kapott, és a tél végén igényelne, a február 28-i legvégső határidőig kérvényezheti még két hónapra való ártámogatást.

Forrás: Nol.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza