Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tizenöt százalékos gázáremelés jöhet

Munkatársunktól, 2010. február 25. - csütörtök 16:54
Címkék: gáz, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Április elsejétől akár tíz-tizenöt százalékkal is emelkedhet a lakossági gáz alapára - hallható kormánykörökben. A Népszabadság szerint április végétől megszűnik a szociális támogatás is, ami félmilliónyi háztartásnak további húsz százalékos emelkedést hoz.Megindulni látszanak a következő negyedévtől, azaz április elsejétől várható lakossági gázárakat övező, az egyik érintett által találóan "össznépi totónak" nevezett találgatások - írja a Nol.hu. A lap szerint ebbe a kormány már közvetlenül nem avatkozhat bele: a tavaly óta bevezetett "liberalizáció" gyakorlati következményeként a tarifák a jellemzően monopolhelyzetű, általában több pénzt igénylő cégek és a velük foglalkozó hivatalnokok egyeztetésein alakul ki.

Korábban a kabinet gyakorta nem teljesítette az emelési kérelmeket, vagy például a gáznagykereskedővel a háttérben az igények későbbi - mostani - megtérítéséről állapodott meg. A kabinetből többen megerősítették: a szocialista kormány a parlamenti választások ellenére sem kíván változtatni az automatikusabb gázárszámítási szabályokon. Kormánykörökben ugyanakkor a korábbi évekhez hasonló feszültség tapasztalható mindennemű gázárakkal kapcsolatos kérdésben.

A félhivatalos verzió szerint tehát ismét a képleteké és az abból számolgató szakértőké a terep. Abból pedig a hírportál háttér-tudakozódása alapján tíz-tizenöt százalékos alapáremelés következhet április elsejétől. A számításokat végző Magyar Energia Hivatalnál (MEH) elmondták, hogy a tarifák alapját a lakossági szolgáltatók kérelmei jelentik, melyeket a hivatalnak kell elbírálnia. Mindazonáltal szakértők szerint az elmúlt időszakokban a gázárat alapvetően alakító mindkét árfolyam, így a nemzetközi olajár - pontosabban az azt jellemzően követő gázolajár -, és a forint dollárárfolyama is emelkedett. Ebből még "csak" öt-tíz százalékos emelés következne. Ugyanakkor a lap ismeretei szerint a MEH vissza kívánja tenni az árba azt a négy forintos tételt is, amely úgymond a későbbi téli tarifa mérséklésére szolgálna. Ezt először júliusban építették az árba, amely összeget aztán január elsejétől levontak a tarifából. Akkori indokolásuk szerint a lakosságigázáremelés mértéke emiatt lett januárban "csak" 5,7 százalék.

mti
Gáztároló - az árak nem tartósak

Mindezek miatt a források már inkább tíz-tizenöt százalékra tették az emelkedés lehetséges mértékét. (Ezenkívül továbbra is mintegy két, illetve három forintos köbméterenkénti tételként marad a számlában a stratégiai gáztárolás költsége és az E.ON-os nagykereskedőnek a korábbi kedvezmények miatt fizetendő díj.) Ugrik a támogatás

Az már régóta tudott, hogy a kormány április végével - elsősorban a Nemzetközi Valutaalapnak tett vállalások miatt - megszünteti a lakosság szociális gáz és távhőár-támogatását is. Az illetékes minisztérium kimutatása szerint a legnagyobb, köbméterenként huszonhat forintos támogatásban részesülő legszegényebb csoportba 492 ezren tartoznak.

Számukra a mintegy százhuszonegy forintos bruttó köbméterárra vetítve tehát a számítások szerint további húsz százalékkal drágulhat a gáz a válsztások két fordulója után. A többi, jelenleg is érdemi támogatásban részesülő rászorulói kategóriában ez az emelkedés tizenhat és hét százalék lehet. (E két körbe összesen mintegy 700 ezer család tartozik.) Ugyanakkor még mindig lehet jelentkezni ezért a gázártámogatásért: aki eddig nem kapott, és a tél végén igényelne, a február 28-i legvégső határidőig kérvényezheti még két hónapra való ártámogatást.

Forrás: Nol.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza