Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hekkelhető a gps

Munkatársunktól, 2010. február 25. - csütörtök 17:38
Címkék: műszaki cikk, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Angliában a teddingtoni National Physical Laboratory kutatóintézetben tartott konferencia központi témája a gps rendszer sebezhetősége volt, amiről ijesztő dolgokat mondtak el a szakértők.A gps (ami eredetileg csak az amerikai műholdas navigációs rendszer rövidítése volt, de általánosan alkalmazzák az orosz Glonassra, és az EU Galileojára is) néhány év alatt beépült az életünkbe, egész iparágak alapulnak rá, és borzasztó káosz tud kitörni, ha csak egy műhold kiesik a rendszerből, ahogy az történt például 2004 januárjában.

A fő probléma azonban nem ez, hanem az, hogy a gps-szignál nagyon alacsony energiájú. 25 ezer kilométerről nagyjából egy autó fényszórójának az energiájával fedi le egy-egy műhold a maga területét a Föld felszínéből. A gyenge jelből ugyan a vevőegység tökéletesen ki tudja olvasni az információkat, de nagyon könnyű a műhold felől érkező adatokat blokkolni egyszerűen azzal, ha ugyanazon a frekvencián véletlenszerű jelekkel elnyomjuk őket. Ez történhet akár véletlenül is (például kalóz tévéadók jele akadhat össze a gps-szignállal), de akár szándékosan is, ahogyan például a hadseregeknél szokás egymás kommunikációját zavarni.


Zavarható a rendszer

Az interneten könnyedén beszerezhetők pár száz dollárért olyan kisméretű, egyszerűen kezelhető szerkezetek, amelyek több tíz kilométeres körzetben kiütik a gps-vevőket azzal, hogy számukra értelmezhetetlen adatokkal árasztják el a frekvenciatartományt, ahol a műhold is adja a maga jelét. A nagyobb energiájú verziók ugyanezt meg tudják tenni a mobiltelefon-hálózattal is.

És még mindig nem ez a legkomolyabb fenyegetés, hanem a gps spoofingnak nevezett jelenség, ami csak az utóbbi időben kezd terjedni, egyelőre csak vicces kedvű hackerek szórakoznak vele, sok ezer dollárba kerül a megfelelő felszerelés összeállítása hozzá, és borzasztó bonyolult a kezelése - de a szakértők szerint egy-két éven belül eljuthatunk addig, hogy a bűnözők is aktívan használják ezeket. A gps spoofing annyit jelent, hogy hamis adatokkal írjuk felül a műhold jeleit, és a vevőkészülékkel elhitetjük, hogy nem is ott van, ahol valójában van. Anglia keleti partjainál hajókkal próbálták ki a rendszert egy tesztben a biztonságtechnikai szakértők, és elég nagy káoszt okoztak a helyi hajóforgalomban, amikor hirtelen minden arra járóval elhitették, hogy a svéd partoknál vannak.

A gps-rendszer ma olyan, mint az internet volt közvetlenül az első vírusok megjelenése előtt. A navigáció egyre kevésbé fog ezentúl arról szólni, hogy pontosan megállapítsuk, hol vagyunk, mondta David Lang professzor, az egyik megszólaló a konferencián, ehelyett az adatbiztonságra kerül át a hangsúly.

Forrás: Index
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés