Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így spóroljunk az üzemanyaggal!

Munkatársunktól, 2010. február 24. - szerda 12:16
Címkék: autó, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem kell feltétlenül alternatív üzemanyagot választani, aki megfogadja tippjeinket, akár harminc százalékkal is csökkentheti autója fogyasztását - írja a Hvg-hu.Jó tervezés - Aki a dugóban áll, nemcsak időt, hanem üzemanyagot is pazarol. Ilyenkor ugyanis egész idő alatt jár a motor, anélkül, hogy haladna. Ezt elkerülheti, ha jó előre átgondolja, hova szeretne menni, és ha lehet, nem csúcsforgalomban indul útnak. Ha valaki meghatározott időpontra megy, akkor pedig célszerűbb a kevésbé forgalmasabb útszakaszt választani. Egy kis kerülővel még mindig jobban jár, mintha órákig állna a dugóban. A modern navigációs berendezések már figyelik a dugókat is, és helyette jobb útvonalakat ajánlanak. Ha időben elindul, van esélye alternatív útvonalat keresni.

Figyeljen a légnyomásra! - Veszélyes lehet, ha túl alacsony a nyomás a kerekekben, ráadásul a költségeket is megemeli. Ilyenkor ugyanis gyorsabban kopnak a gumik, illetve magasabb lesz a gördülési ellenállás, amely mindenképpen növeli a fogyasztást. Minél nagyobb a nyomás, annál könnyebben gurulnak a kerekek. Kényelmes és takarékos megoldás, ha a gyártó ajánlásától 0,3 bar nyomással többet tesz a kerekekbe.

Állítsa le a motort! - Banálisan hangzik, de igaz: amelyik gép nincs bekapcsolva, az nem fogyaszt üzemanyagot. Éppen ezért, ha nincs szüksége rá, ne járassa a motort. Amennyiben autója nincs felszerelve, az előbbi elvet követő stop/start rendszerrel, minden piros lámpánál, vasúti sorompónál, vagy dugóban állítsa le a motort, még akkor is, ha tudja, hogy rövid ideig fog tartani. Az autónak, az önindítónak, a gyújtáskapcsolónak ez nem árt. Ha leállította az autót, tegye vissza gyújtásra, mert a világítás, és az ablaktörlő csak így működik.


Ne a karbantartáson spóroljunk

Rendszeres ellenőrzés - Aki a rendszeres szervizen akar spórolni, a végén általában rosszabbul jár. A kormos gyertyák, valamint az eldugult levegőszűrők miatt igencsak megemelkedhet a fogyasztás. A jól karbantartott fék, és a megfelelő futómű geometria csekély mértékben ugyan, de csökkenti a fogyasztást. Tovább csökkentheti a fogyasztást a megfelelő kenőolaj.

Lomtalanítás - Sokan a csomagtartóban hagyják a hóláncot, üdítős rekeszeket, vagy a tetőcsomagtartót is fent hagyják, ha nincs is rá szükségük. A felesleges súly, vagy légellenállás azonban növeli a fogyasztást, így ha ezekre nincs szüksége, a kocsi helyett tárolja inkább a garázsban, vagy a pincében.

Nem mindegy, hogyan ad gázt - Kevesen tudják, de igencsak jelentős hatással van az üzemanyag fogyasztásra a vezető jobb lába. Talán furán hangzik, de aki majdnem padlóig nyomja a gázpedált, benzint spórolhat. Ilyenkor ugyanis a fojtószelep nyitva van, és a motor jobban tud szívni. Fontos, hogy ne pörgesse túl az autót, hanem közepes fordulatszámnál váltson felsőbb fokozatba.

Vezessen figyelmesen! - Aki előrelátóan közlekedik, megkímélheti magát a szükségtelen fékezésektől, és a felesleges manőverektől, kormányzástól. Ezek ugyanis főként a városi forgalomban jelentősen növelhetik a fogyasztást. Aki nyugodtan követi a forgalmat, kevesebbet fogyaszt.

Kerülje a rövid utakat! - Bizony drága hobbinak számít, ha valaki az ötszáz méterre lévő pékségbe is autóval megy. A motor ugyanis jóval többet fogyaszt addig, míg be nem melegszik. Ezenkívül jobban szennyezi is a környezetet, ugyanis ilyenkor a katalizátor nem éri el a megfelelő üzemi hőmérsékletet és több szén-dioxidot bocsát ki a jármű.

Forrás: Hvg.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

pjotr, 2010. december 09. - csütörtök 19:02

"A motor ugyanis jóval többet fogyaszt addig, míg be nem melegszik" Mármint a benzines. A diesel aligha.

fudosin, 2010. február 25. - csütörtök 18:14

Azért egy vasúti átjárónál (emlékeztek még a régi táblára: "Húsz percen túl is zárva tartható" ?), vagy hosszabb pirosnál (1,5-2 perc) célszerű tényleg leállítani a motort. Amúgy kimaradt a legfontosabb: ha nem sürgős a dolgunk, menjünk lassabban. Autópályán 120km/h kb. 0,3-0,5 l/100km-t jelent a 130-hoz képest és e fölött exponenciálisan növekszik a fogyasztás a gyorsulással. Továbbá használjuk ki a motorféket lejtőn. Ilyenkor a szelepek majdnem teljesen lezárnak, alig kerül üzemanyag a motorba, kisebb a fogyasztás, mint alapjáraton. Sokan üresbe teszik a kocsit és nyomják a féket, így még az is kopik. Ja, és nyáron a téli gumi használata a nagyobb tapadás miatt növeli a fogyasztást.

Majzilaci, 2010. február 25. - csütörtök 06:40

Így van.És gyújtáson hagyni sem szabad sok autót, álló motornál. Az újraindítgatás plusz az álló motor mellett bekapcsolt fogyasztók stb. , lassan merítik az akkut. És elindulás után többet is kell tölteni a generátornak , vagyis jobban fogja a motort, vagyis többet fogyaszt. Rövidebb távokon járva teljesen lemerülhet az akku.Esetleg a hozzá nemértő tulaj addig próbálkozik, míg teljesen ki nem sül.Akkor vehet sok tíz ezerért másikat.

öreg autós, 2010. február 24. - szerda 14:35

Összességében egyetértek a leírtakkal, egyedül a motorleállítás fetisizálásával nem. Az egyre népszerübb start-stop rendszerrel felszerelt autók eleve vagy nagyobb méretű, vagy mindenképpen nagyobb kapacitású (gyakran már nem is a hagyományos ólomakkuval) vannak felszerelve. A hagyományos akkumulátor-főleg ha kiskapacitású, az araszolgatás közbeni percenkénti leállításkor (főleg világítás, ködlámpa, hátsó ablakfűtés) könnyan leamortizálják a jelenleg hazánkban forgalomban lévő akkumulátorok nagy részét. Ha pedig nem is: az energi pótlására a generátor vesz el plueszenergiát, azaz plusz üzemanyagot a motortól. A start-stop rendszer feltétel nélküli "majmolása" tehát kétélű dolog...S az indítómotor napi pluszterheléséről pedig még nem is elmélkedtünk!szóltunk!

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza