Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hamar szétesett a méregdrága cserépkályha

Munkatársunktól, 2010. február 24. - szerda 11:32
Címkék: átverés, szerelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy cserépkályha megépíttetése nem olcsó mulatság. Főként akkor drága, ha kiderül, hogy a vállalkozó nem is vállalkozó, hanem kontár, és az általa végzett munka csapnivaló.Reped a csempe, füstöl a cserépkályha, lelépett a munkát végző álvállalkozó. Tévhit, hogy számla nélkül olcsóbb a munka...

Csak utólag derült ki, hogy az általunk megbízott kályhásnak nincs vállalkozása, nem fizet adót, járulékot, és természetesen számlát sem tud adni - mondta a pórul járt csurgói Oglizán Andrásné. "A munkája pedig csapnivaló. Az általa hozott csempék a második fűtés után elkezdtek megrepedezni, a kályha füstöl, állandóan tömíteni kell. Háromszázezer forintot fizettünk ki érte, de használhatatlan." A kályhás tizenkét évre szóló garanciát vállalt a művére, csakhogy őt azóta lehetetlen elérni. A telefont nem veszi fel, az SMS-re nem válaszol.

Adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat - írja az adózás rendjéről szóló törvény. Ha valaki ennek hiányában dolgozik, akkor az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki.

mti
Garancia, mester nélkül

A számla- vagy nyugtaadás elmulasztását közérdekű bejelentésként kell az adóhatóságnak jelezni - mondta Barlai Krisztina, az APEH sajtóreferense. - Az APEH pedig az eljárási rendnek megfelelően lefolytatja a vizsgálatot. Mivel minden eset egyedi, így általánosságban mondható el, hogy a körülmények mérlegelése után az adóhatóság a mulasztás súlyához igazodó, az adózási érdeksérelemmel arányos bírságot szab ki. A bírság adók módjára behajtható, illetve végrehajtható. Az adószám hiányában végzett tevékenységért a büntetés magánszemély esetében kétszázezer forintig terjed, de ha más mulasztás is kiderül, akkor ennek a sokszorosa is lehet.

A békéltetőtestület egyelőre hatáskör hiányában nem járhat el a két fél között, jogosítványuk csak magánszemély és vállalkozás közötti közvetítésre szól.

Főként az építőiparban szaporodott el az ilyen jellegű bejelentések száma. Magánszemélyek között egyelőre nem közvetíthetünk. A jövőben a jogszabályi keretek között megkíséreljük a jogvitát a fogyasztó érdekében lefolytatni, akkor, ha az egyik fél vállalkozásszerű tevékenységet folytat - mondta Novák Ferenc, a somogyi Békéltető Testület elnöke. - Amennyiben az érintett "vállalkozó" elzárkózik, semmit nem tudunk tenni. A károsult az adóhatósághoz, illetve a jegyzőhöz fordulhat jogorvoslatért. Bár meglehetősen nehéz már azt is bizonyítani, hogy az illető valóban ott dolgozott. Ritka eset, hogy bármilyen aláírt, a munkát igazoló papírt ott hagy.

Húsz-harminc évvel ezelőtt még kiemelt szabálysértés volt a fusizás, a kontárkodás - mondta Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője. "Mára elenyésző számban érkeznek ilyen jellegű bejelentések. Kontárok ellen a szabálysértési és az adóhatóság, valamint a bíróság jár el."

Forrás: Sonline.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

a másik oldal, 2010. március 12. - péntek 10:07

"nincs vállalkozása, nem fizet adót, járulékot, és természetesen számlát sem tud adni"-ergo aki vállalkozó az jól épít?Ez egy jó nagy baromság:)).Egyébként meg a megerndelők 80% nettó áron építtet(csak ugye ez nem publikus adat.....legyen olcsó kályhám-szinte már a kályhás fizessen,hogy építhet,legyen határidőre meg-nem érdekel,hogy a kályhás is megcsúszhat az építések bonyolúltsága miatt,nem beszélve arról mikor a kőgazdag megrendelő előzetes értesítés nélkül elutazik és emiatt borul a sorrend. Ha kész a kályha akkor meg hú-de nem szeretnénk fizetni...jönnek az ál kifogások stb.Innentől kezdve míg nincs kiegyenlítve a munka értéke kakiban van a kályhás bácsi,mert nem, tud máshonnan pénzhez jutni,hogy anyagot vásároljon a következő kályhához....Azt meg elvárni az építőkől,hogy minimum 5 kályhában álljon a pénze nem lehet(főleg a mai gazdasági viszonyok között)A nagyobb kályha építő cégek meg megtehetik,hogy kimondanak egy horrorisztikus árat-a megrendelő meg fizet mint a köles-áfát,határidőre megvan a munka.....ha meg véletlenűl hibás az építés,hát a T.megrendelő nem fog egy nagyobb céggel újat húzni(jó ügyvéd ,soroljam?) Ezzel természetesen nem azt szeretném mondani--mielőtt félremagyarázás történne--,hogy aki épít az megteheti,hogy le se sz***ja a munkáját és tünjön el a balfenéken.A kályhát,de legyen az bármilyen felvállalt munka,mindíg teljes odafigyeléssel kell elvégezni,és a legjobb szakmai tudásunk szerint. Ergo:ne azt nézze első körben a T.megrendelő,hogy ki az ai számlaképes,hanem kinek van olyan (több évre,évtizedre visszanyúló szakmai ismerete,referenciára ami biztosíték a beinvesztált pénzünkre.Második körben pedig jöhet a legális építés lecsekkolása....

Pozsár Éva, 2010. február 27. - szombat 03:35

Aki olcsÓ kályhát akar az ráfizethet,ajánlás vagy referencia nélkül Olcsó húsnak híg a leve. Aki 2 nap alatt fölrakja ,abban talán még samott sincs.Sokan nem gondolkodnak józan paraszti ésszel.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza