Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hamar szétesett a méregdrága cserépkályha

Munkatársunktól, 2010. február 24. - szerda 11:32
Címkék: átverés, szerelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy cserépkályha megépíttetése nem olcsó mulatság. Főként akkor drága, ha kiderül, hogy a vállalkozó nem is vállalkozó, hanem kontár, és az általa végzett munka csapnivaló.Reped a csempe, füstöl a cserépkályha, lelépett a munkát végző álvállalkozó. Tévhit, hogy számla nélkül olcsóbb a munka...

Csak utólag derült ki, hogy az általunk megbízott kályhásnak nincs vállalkozása, nem fizet adót, járulékot, és természetesen számlát sem tud adni - mondta a pórul járt csurgói Oglizán Andrásné. "A munkája pedig csapnivaló. Az általa hozott csempék a második fűtés után elkezdtek megrepedezni, a kályha füstöl, állandóan tömíteni kell. Háromszázezer forintot fizettünk ki érte, de használhatatlan." A kályhás tizenkét évre szóló garanciát vállalt a művére, csakhogy őt azóta lehetetlen elérni. A telefont nem veszi fel, az SMS-re nem válaszol.

Adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat - írja az adózás rendjéről szóló törvény. Ha valaki ennek hiányában dolgozik, akkor az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki.

mti
Garancia, mester nélkül

A számla- vagy nyugtaadás elmulasztását közérdekű bejelentésként kell az adóhatóságnak jelezni - mondta Barlai Krisztina, az APEH sajtóreferense. - Az APEH pedig az eljárási rendnek megfelelően lefolytatja a vizsgálatot. Mivel minden eset egyedi, így általánosságban mondható el, hogy a körülmények mérlegelése után az adóhatóság a mulasztás súlyához igazodó, az adózási érdeksérelemmel arányos bírságot szab ki. A bírság adók módjára behajtható, illetve végrehajtható. Az adószám hiányában végzett tevékenységért a büntetés magánszemély esetében kétszázezer forintig terjed, de ha más mulasztás is kiderül, akkor ennek a sokszorosa is lehet.

A békéltetőtestület egyelőre hatáskör hiányában nem járhat el a két fél között, jogosítványuk csak magánszemély és vállalkozás közötti közvetítésre szól.

Főként az építőiparban szaporodott el az ilyen jellegű bejelentések száma. Magánszemélyek között egyelőre nem közvetíthetünk. A jövőben a jogszabályi keretek között megkíséreljük a jogvitát a fogyasztó érdekében lefolytatni, akkor, ha az egyik fél vállalkozásszerű tevékenységet folytat - mondta Novák Ferenc, a somogyi Békéltető Testület elnöke. - Amennyiben az érintett "vállalkozó" elzárkózik, semmit nem tudunk tenni. A károsult az adóhatósághoz, illetve a jegyzőhöz fordulhat jogorvoslatért. Bár meglehetősen nehéz már azt is bizonyítani, hogy az illető valóban ott dolgozott. Ritka eset, hogy bármilyen aláírt, a munkát igazoló papírt ott hagy.

Húsz-harminc évvel ezelőtt még kiemelt szabálysértés volt a fusizás, a kontárkodás - mondta Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője. "Mára elenyésző számban érkeznek ilyen jellegű bejelentések. Kontárok ellen a szabálysértési és az adóhatóság, valamint a bíróság jár el."

Forrás: Sonline.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

a másik oldal, 2010. március 12. - péntek 10:07

"nincs vállalkozása, nem fizet adót, járulékot, és természetesen számlát sem tud adni"-ergo aki vállalkozó az jól épít?Ez egy jó nagy baromság:)).Egyébként meg a megerndelők 80% nettó áron építtet(csak ugye ez nem publikus adat.....legyen olcsó kályhám-szinte már a kályhás fizessen,hogy építhet,legyen határidőre meg-nem érdekel,hogy a kályhás is megcsúszhat az építések bonyolúltsága miatt,nem beszélve arról mikor a kőgazdag megrendelő előzetes értesítés nélkül elutazik és emiatt borul a sorrend. Ha kész a kályha akkor meg hú-de nem szeretnénk fizetni...jönnek az ál kifogások stb.Innentől kezdve míg nincs kiegyenlítve a munka értéke kakiban van a kályhás bácsi,mert nem, tud máshonnan pénzhez jutni,hogy anyagot vásároljon a következő kályhához....Azt meg elvárni az építőkől,hogy minimum 5 kályhában álljon a pénze nem lehet(főleg a mai gazdasági viszonyok között)A nagyobb kályha építő cégek meg megtehetik,hogy kimondanak egy horrorisztikus árat-a megrendelő meg fizet mint a köles-áfát,határidőre megvan a munka.....ha meg véletlenűl hibás az építés,hát a T.megrendelő nem fog egy nagyobb céggel újat húzni(jó ügyvéd ,soroljam?) Ezzel természetesen nem azt szeretném mondani--mielőtt félremagyarázás történne--,hogy aki épít az megteheti,hogy le se sz***ja a munkáját és tünjön el a balfenéken.A kályhát,de legyen az bármilyen felvállalt munka,mindíg teljes odafigyeléssel kell elvégezni,és a legjobb szakmai tudásunk szerint. Ergo:ne azt nézze első körben a T.megrendelő,hogy ki az ai számlaképes,hanem kinek van olyan (több évre,évtizedre visszanyúló szakmai ismerete,referenciára ami biztosíték a beinvesztált pénzünkre.Második körben pedig jöhet a legális építés lecsekkolása....

Pozsár Éva, 2010. február 27. - szombat 03:35

Aki olcsÓ kályhát akar az ráfizethet,ajánlás vagy referencia nélkül Olcsó húsnak híg a leve. Aki 2 nap alatt fölrakja ,abban talán még samott sincs.Sokan nem gondolkodnak józan paraszti ésszel.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza