Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A GVH is vizsgálja a Capital Partnerst

Munkatársunktól, 2010. február 24. - szerda 12:29
Címkék: gvh, eljárás, csalás, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. október vége óta a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt más vállalkozásokkal együtt vizsgálja a Capital Partners a.s. nevű céget. Az ügyben döntés ez év első félévében várható - közölte a GVH.A GVH 2009. október 26-án versenyfelügyeleti eljárást indított a prágai székhelyű Capital Partners ellen. A vizsgálat érinti a vállalkozás szolgáltatásainak értékesítését Magyarországon végző Afin Hu Kft.-t és az Oceangate Securities Kft.-t, valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft.-t is.

A versenyhivatal vizsgálata azt igyekszik tisztázni, hogy jogszerűen keresték-e többször telefonon az ügyfeleket a Capital Partners szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok megküldése céljából, továbbá, hogy a cég szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket.

mti
Rendőrök kísérnek egy személyt a cég irodájánál, a Bajcsy-Zsilinszky úton

A GVH tudomására jutott ugyanis, hogy a Capital Partners függő ügynökei a Magyarországon szokásosnál jóval magasabb bizományosi díjat számítanak fel, a "tőkepiaci profizmusra" hivatkozva. Ennek ellenére a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyfelek nem realizáltak nyereséget. A munkatársak megfelelő ismeretek nélkül, bizonytalan eseményeket biztosként feltüntetve, magyar nyelvű írásbeli tájékoztató nélkül tevékenykedtek.

A GVH vizsgálja azt is, hogy mennyire volt pontos és áttekinthető a Capital Partners, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Kft. működése, kapcsolatrendszere. Ezen belül például az ügyfelek tájékoztatást kaptak-e a függő ügynöki státusz jogi szabályozásáról, a befektetési szolgáltatási tevékenység közvetítésének szabályairól, a szolgáltatás kapcsán hatáskörrel rendelkező felügyeleti szervről, a szerződésekre irányadó jogrendről.

A rendőrség összesen tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban, közülük öten vannak őrizetben, a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az öt ember közül egy cseh, kettő-kettő pedig szlovák, illetve magyar állampolgár, őket a cégnél tartott házkutatás után állították elő kedden.

A gyanú szerint a befektetési tanácsadó cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak, ezért a rendőrség az ő jelentkezésüket is várja.

Az ügy előzménye, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely megkezdte a történtek felderítését. Tavaly szeptemberben a PSZÁF két érintett függő ügynök, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft. esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett.

A pénzügyi felügyelet kedden közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem hetven cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A PSZÁF egyúttal felszólította a Capital Partnerst a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.

Binder István, a PSZÁF szóvivőjének tájékoztatása szerint a Capital Partners függő ügynökeinek törlése több száz ügyfelet, s azoknak milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül köteles továbbra is ellátni az ügyfeleit, vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza