Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A GVH is vizsgálja a Capital Partnerst

Munkatársunktól, 2010. február 24. - szerda 12:29
Címkék: gvh, eljárás, csalás, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. október vége óta a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt más vállalkozásokkal együtt vizsgálja a Capital Partners a.s. nevű céget. Az ügyben döntés ez év első félévében várható - közölte a GVH.A GVH 2009. október 26-án versenyfelügyeleti eljárást indított a prágai székhelyű Capital Partners ellen. A vizsgálat érinti a vállalkozás szolgáltatásainak értékesítését Magyarországon végző Afin Hu Kft.-t és az Oceangate Securities Kft.-t, valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft.-t is.

A versenyhivatal vizsgálata azt igyekszik tisztázni, hogy jogszerűen keresték-e többször telefonon az ügyfeleket a Capital Partners szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok megküldése céljából, továbbá, hogy a cég szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket.

mti
Rendőrök kísérnek egy személyt a cég irodájánál, a Bajcsy-Zsilinszky úton

A GVH tudomására jutott ugyanis, hogy a Capital Partners függő ügynökei a Magyarországon szokásosnál jóval magasabb bizományosi díjat számítanak fel, a "tőkepiaci profizmusra" hivatkozva. Ennek ellenére a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyfelek nem realizáltak nyereséget. A munkatársak megfelelő ismeretek nélkül, bizonytalan eseményeket biztosként feltüntetve, magyar nyelvű írásbeli tájékoztató nélkül tevékenykedtek.

A GVH vizsgálja azt is, hogy mennyire volt pontos és áttekinthető a Capital Partners, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Kft. működése, kapcsolatrendszere. Ezen belül például az ügyfelek tájékoztatást kaptak-e a függő ügynöki státusz jogi szabályozásáról, a befektetési szolgáltatási tevékenység közvetítésének szabályairól, a szolgáltatás kapcsán hatáskörrel rendelkező felügyeleti szervről, a szerződésekre irányadó jogrendről.

A rendőrség összesen tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban, közülük öten vannak őrizetben, a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az öt ember közül egy cseh, kettő-kettő pedig szlovák, illetve magyar állampolgár, őket a cégnél tartott házkutatás után állították elő kedden.

A gyanú szerint a befektetési tanácsadó cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak, ezért a rendőrség az ő jelentkezésüket is várja.

Az ügy előzménye, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely megkezdte a történtek felderítését. Tavaly szeptemberben a PSZÁF két érintett függő ügynök, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft. esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett.

A pénzügyi felügyelet kedden közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem hetven cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A PSZÁF egyúttal felszólította a Capital Partnerst a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.

Binder István, a PSZÁF szóvivőjének tájékoztatása szerint a Capital Partners függő ügynökeinek törlése több száz ügyfelet, s azoknak milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül köteles továbbra is ellátni az ügyfeleit, vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza