Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

BKV - Tótfalusi is tagad

Munkatársunktól, 2010. február 24. - szerda 17:49
Címkék: bkv, csalás, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tótfalusi György, a BKV igazgatóságának volt SZDSZ-es elnöke szerint nem volt az igazgatóságnak lehetősége a BKV-nál történt visszaélések feltárására. A politikus erről a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottságának szerdai ülésén beszélt.Tótfalusi György az ülés előtt közölte: a vizsgálóbizottsági ülésen nem kíván beszélni azokról az ügyekről, amelyekben a nyomozó hatóságoknak már vallomást tett. Mint mondta, azért nem válaszol majd az ezekre utaló kérdésekre, mert nem kívánja nehezíteni a hatóságok munkáját.
 
2007 nyara és 2009 októbere között volt a BKV igazgatóságának elnöke, a testület havonta ülésezett, illetve szükség szerint rendkívüli üléseket is tartott. A bizottság kíváncsi volt arra, hogy a volt igazgatósági elnök szerint megelőzhetőek lettek volna-e a botrányos ügyek a BKV-nál és ha igen, lett volna-e az igazgatóságnak bármilyen szerepe a megelőzésben.

mti
Tótfalusi György a meghallgatáson

Válaszában Tótfalusi kifejtette: ebben a jelenlegi rendszerben, ahogy most is működik az igazgatóság,, nem volt lehetőség a megelőzésre. Például a szerződéseknél olyan értékhatárt - 500 millió forintot - jelöltek meg, ami nem is teszi lehetővé, hogy néhány milliós szerződésre "rálásson" az igazgatóság. Hangsúlyozta: az igazgatóság tagjai csak azokért tartoznak felelősséggel, amiről tárgyalnak, illetve amiben döntést hoznak, de azért a magánvagyonukkal is felelnek. Az igazgatóság elnöksége alatt üzleti terveket, stratégiákat, hitellel kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalt, de - mint mondta - amiről nem tudnak, azokra nem is tudnak rákérdezni. Meggyőződése szerint a menedzsment tudott volna a visszaélések nyomára bukkanni, ez nem az igazgatóság feladata volt.

mti

Arra a kérdésre, tudott-e arról, hogy több munkavállalónak is a határozatlan idejű szerződését határozott idejűre változtatták, közölte: ezekről nem tudtak, ez a vezérigazgató kizárólagos hatásköre volt. Hozzátette: ha az igazgatóság akart volna, akkor sem tudott volna közvetlenül foglalkozni ezekkel az ügyekkel, mert erre nincs hatásköre, kompetenciája. Vagyis, nem volt információjuk erről, és nem is tudtak volna ezen változtatni.

Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai vezető végkielégítéséről azt mondta, 2009 nyarán szereztek erről tudomást, a felügyelőbizottság vizsgálata nyomán. A "vitás vagy vitatható" tanácsadói és vállalkozói szerződésekről azt mondta, azokról nem tudtak, a sajtóban egyre-másra megjelenő cégnevek ismeretlenek számára. Úgy fogalmazott: a tanácsadói munkák eredményével nem találkozott munkája során, a sajtóban megjelenő cégnevek az AAM Zrt. és a Cemi Kft. kivételével "ismeretlenek számomra".

Arra a kérdésre, hogy személyesen tartott-e külön kapcsolatot Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesterrel vagy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettessel, elmondta, hogy személyesen külön kapcsolatot senkivel nem tartott, nem is volt ilyen igény. Mint mondta, nem tud róla, hogy a BKV vezetői körül bárki politikai nyomásra cselekedett volna. A testület előtt elmondta: tudomása volt róla, hogy Antal Attila volt vezérigazgató munkaszerződésével probléma volt, de az még azelőtt keletkezett, hogy ő az igazgatóság tagja lett volna.

Németh Szilárdnak (Fidesz) arra a kérdésére, ki volt Futó Sándor, Tótfalusi György azt mondta: az igazgatóságnál tanácsadói munkakört töltött be néhány hónapig, tudomása szerint"egy-két százezer forintos" megbízási díjért. Tótfalusi György ugyanakkor nem válaszolt arra a felvetésre, hogyan kaphatott ilyen összegű megbízási díj után mintegy 30 millió forintos végkielégítést. Nem emlékszik rá, kaptak-e tájékoztatást a felügyelőbizottságtól, hogy a menedzsment nem hajtotta végre az fb utasítását, de, mint mondta, ha kapnak ilyet, akkor minden bizonnyal felszólítják a menedzsmentet annak végrehajtására.

Hock Zoltán (MDF) szerint az "rajzolódik ki", hogy sem a felügyelőbizottságnak, sem az igazgatóságnak nem volt érdemi hatásköre a BKV felügyeletére. Papcsák Ferenc (Fidesz) úgy látja, az elmondottak szerint az igazgatóság nem tudott semmiről, nem kérdezett rá semmire, nem látták az üzleti tervet, amely tartalmazza a végkielégítésre és tanácsadói díjakra vonatkozó adatokat, nem foglalkoztak az fb döntéseivel.

Tótfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának korábbi SZDSZ-es elnökét február elején gyanúsította meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, és házkutatást tartott a férfi városházán lévő irodájában. A gyanú szerint Tótfalusi "a BKV igazgatóságának egykori elnökeként a társaság veszteséges működése ellenére a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rábírta arra, hogy megszegjék kötelezettségüket".

György István elnök bejelentette, hogy Futó Sándor és Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes nem kíván megjelenni a testület előtt, de az írásban feltett kérdésekre válaszolnak. Antal Attila volt vezérigazgató pedig nem válaszolt a bizottság kérdéseire. A bizottság eredetileg március 10-én tartotta volna következő ülését, de tekintettel arra, hogy akkor a Fővárosi Közgyűlés is ülésezik, legközelebb március 17-én folytatja a meghallgatást a vizsgálóbizottság. György István jelezte, hogy bár korábban március 10-ére tervezte elkészíteni a jelentés-tervezetet, az - a későbbi ülés miatt - szintén csak március 17-ére készül el.

BKV - Lakos szerint minden a rendszer hibája
BKV - Két hét múlva lehet jelentéstervezet
BKV - Tóthfalusit és Lakost szerdán hallgatják meg
BKV - Mindent be akar vallani Fuzik Zsolt
BKV - Három ügyvédnél tartottak házkutatást
BKV - Regőczi Miklós előzetesben
Feljelentésekről hazudozik a BKV
Újabb feljelentések a BKV-nál
BKV - Demszky nem sok konkrétumot mondott
A tököli rabkórházba vitték Mesterházy Ernőt
BKV - A CEMI százmilliói után nyomoznak
BKV - Szalainé májusig marad előzetesben
BKV - Demszkyt, Ikvai-Szabót is meghallgatják
Érdekes Mesterházy Ernő szerződése
BKV - letartóztatták Fuzik Zsoltot
BKV - újabb letartóztatások
Rendőrkézen a BKV volt informatikai igazgatója
BKV - három gyanúsított őrizetben
BKV - őrizetbe vették Mesterházy Ernőt
BKV - Tóthfalusi Györgyöt is kihallgatják
BKV - Antal Attila házi őrizetben van
Gőzerővel nyomoznak a BKV-nál
Őrizetben a BKV volt humánpolitikai igazgatója
Körözik a BKV informatikai igazgatóját

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza