Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ruhaként viselhető elemek

Munkatársunktól, 2010. február 23. - kedd 10:54
Címkék: ruházat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hétköznapi elektromos kütyük töltésére alkalmas olcsó és könnyű, ruhadarabként is hordható elemeket fejlesztenek ki a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói, akik a mikroszkopikus méretű karboncsövekkel burkolt textíliákban, papírlapokban látják a megoldást.Az egyfalú szén nanocsöveknek nevezett karbonszálaknál a kutatók megfigyelték, hogy pamutszövetre illesztve rendkívül jó hatékonysággal tárolják az elektromos áramot, miközben a textíliák továbbra is hajlékony, illetve a hagyományos ruhaszövetekhez hasonlóan nyúlékonyak maradnak. Yi Cui, az egyetem anyagtudományi tanszékének munkatársa szerint az ilyen anyagok segítségével olyan "ruhaként viselhető elemeket" fejleszthetnek ki, amelyeket hordozható elektronikai eszközök, például mobiltelefonok vagy az Mp3-lejátszók töltésére lehetne használni.

A kutató szerint olyan elemekkel kísérleteznek, amelyeknél a legolcsóbb technológiák mellett a legfrissebb nanotechnológiai eredményeket kívánják felhasználni, azokat egymással társítva - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján (www.telegraph.co.uk).

Bár a kísérletek még kezdeti stádiumban vannak, Cui szerint ha a ruhaszövetet nanocsöveket tartalmazó, elektromosságot vezető tintával vonják be, elegendő energiaforrás lehet biztosítani a bevetésen lévő katonák és kütyübarátok hordozható eszközeinek töltésére.

A hagyományos, kémiai reakciókon alapulókhoz képest a nanocsöves elemek a sztatikus töltésből nyernek elektromos áramot. A jelenlegi eredmények szerint egy pólóméretű "ruhaelem" egy átlagos mobiltelefon akkumulátorteljesítményének háromszorosára lenne képes.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza