Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Több száz ügyfelet érint a Capital Partners-ügy

Munkatársunktól, 2010. február 23. - kedd 14:14
Címkék: fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A PSZÁF azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét.A prágai székhelyű Capital Partners a.s. (CP) befektetési szolgáltató függő ügynökeinek törlése több száz ügyfél milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül továbbra is köteles ellátni az ügyfeleit. Vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat.

mti
Rendőrök állnak a Capital Partners Bajcsy-Zsilinszky úti irodájának bejáratánál

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a cseh nemzeti bank, amely Csehországban pénzügyi felügyeleti szerepet is ellát, eljárást indítson a CP ellen. A magyar felügyeletnek ez az eszköz áll rendelkezésére, hiszen a cseh székhelyű befektetési társaság Unión belüli, határon átnyúló szolgáltatás keretében létesített kapcsolatot a magyar ügyfelekkel. A magyar pénzügyi felügyelet elküldte vizsgálati anyagait a cseh nemzeti banknak, ami alapul szolgálhat az eljáráshoz.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kedden azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű CP valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem hetven cég, illetve magánszemély a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon. A PSZÁF egyúttal felszólította a céget a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására. A felügyelet csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely megkezdte a történtek felderítését. Tavaly szeptemberben a PSZÁF két érintett függő ügynök, az AFIN hu Kft. és a budapesti Oceangate Securities Kft. esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett.

mti
"Felfüggesztették" a függő ügynököket

A PSZÁF közlése szerint az ügyfelek a közvetítői tanácsadás nyomán számos esetben nem tudták, hogy szerződéskötéskor a CP-szel léptek kapcsolatba. Számos közvetítő az általa ajánlott értékpapírokra vonatkozó alapvető képesítéssel és szakismeretekkel sem rendelkezett. Ennek ellenére potenciális ügyfélkörükben gyakorta azt látszatot keltették, hogy az ajánlott szolgáltatás azonnal, vagy rövidesen kimagasló haszont hozhat, illetve, hogy a befektetések kapcsán a magyar és nem a cseh jogrend az irányadó.

Az ügynökhálózat magas, a piaci átlag többszörösére rúgó (ügyletenként 1,5-1,9 százalékos) forgalmi jutaléka miatt a közvetítők, egyéb közreműködő magánszemélyek alapvető érdeke az volt, hogy minél több ügyletet köttessenek az ügyfelekkel akkor is, ha azokból a fogyasztónak nem volt esélye nyereség realizálására - ismerteti a közlemény.

mti
A rendőrök öt személyt őrizetbe vettek

A felügyelet folyamatban lévő vizsgálata során már korábban, több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh cég ügynökhálózata az ügyfelek számára átláthatatlan, és tevékenysége felveti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését is.


Offshore-részvényeket kaptak az ügyfelek

A magyar pénzügyi felügyelet elküldte vizsgálati anyagát a cseh nemzeti banknak, ami az eljárás alapjául szolgálhat. A szóvivő elmondta: a CP azt ígérte befektetőinek, hogy jelentős - 100-300 ezer dollár közötti befektetéssel - olyan vállalatban szerezhetnek részesedést, amely rövid időn belül bizonyosan tőzsdére kerül, s árfolyama a sokszorosára emelkedik. Az ígért cég helyett azonban előbb egy offshore cégben kaptak részvényeket, utána pedig egy zártkörű részvénytársaságban. A felügyelet csalás és tőkebefektetési csalás miatt tett feljelentést.

A közlemény szerint megalapozott a gyanú, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve tévesztett meg több magánszemélyt és gazdasági társaságot. A csalók azt ígérték a befektetőknek, hogy 150 ezer USA dollár befektetésével a világ tőzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, ezen részvények adás-vételével extra profitra tehetnek szert.

1.  Több száz ügyfelet érint a Capital Partners-ügy
2.  A BRFK hárommilliárdos csalás miatt nyomoz

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza