Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Közösen pereskedhetünk a nagyszolgáltatók ellen

Munkatársunktól, 2010. február 23. - kedd 13:32
Címkék: jog, eljárás, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Parlament elfogadta a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében bizonyos jogsérelmek esetében nem csak az egyes állampolgárok, hanem állampolgárok csoportjai is indíthatnak pert - írja a Népszabadság.Nem volt eddig ilyen képviseletre lehetősége az embereknek. Ha valakinek sérelme volt, azt csak egyedül, a saját nevében tudta bíróságra vinni. Sokszor az emberek nem mertek belevágni egy ilyen perbe, és nem csak a perköltségek terhe tartotta őket vissza, hanem sokszor a félelem is - mondja az előterjesztés egyik készítője. "Külön-külön erőtlenek a polgárok bizonyos ügyekben, de ha a sérelmük hasonló (és ha a bíró engedélyezi a csoportos fellépést), akkor erejük megsokszorozódhat. Ez különösen olyan szolgáltatóknak jelent "veszélyt", akik nagy ügyfélkört szolgálnak ki."

A szakember szerint, nem volt könnyű meghozni ezt a törvényt, ugyanis a gazdaság erős szereplői tartanak a jogszabály életbe lépésétől, és erősen lobbiztak ellene. Mert mit is jelenthet ez számukra? Gondoljunk egy telefon- vagy energiaszolgáltatóra vagy akár egy bankra. Ha a cég csak egy kicsit számol rosszul, és kicsivel károsítja meg az ügyfelet, akkor jól kalkulál, ha arra számít, hogy emiatt nem pereli be őt senki sem. Hiszen a perköltség sokszorosa lenne az okozott kárnak. Ha viszont hasonló kársérelmek miatt sokan állnak össze, és csoportosan indítanak pert a cég ellen, bizony, a vállalat tetemes összegek kifizetésére számíthat kártérítések formájában.

Felvetődik a kérdés: a különböző hatóságok és felügyeletek (mint például a Gazdasági Versenyhivatal vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) nem nyújtanak-e elégséges védelmet a kiszolgáltatott állampolgárnak? Ezek az intézmények ellenőriznek és büntetnek, de nem kártalanítják az ügyfeleket, és erre nem is szólítják fel a jogsértő cégeket. Így a büntetés összege nem szokta földhöz vágni az erőfölényével visszaélő céget.

Nem csak fogyasztóvédelmi ügyekben lehet csoportos pert indítani. Nincsenek "biztonságban" az állami közszolgáltatást nyújtó intézmények sem. Ha például egy iskola nem nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a közoktatási törvény előír (például nyelvoktatás), akkor azok a diákok, akiket hátrányosan ért a szolgáltatás hiánya (mert nyelvtanárra kellett sok pénzt kifizetniük), beperelhetik az iskolát fenntartó önkormányzatot.

A törvény lehetőséget ad a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése, a környezetvédelmi szabályok áthágása, a versenyjogi sérelmek miatt is a csoportos perindításra.

A törvény emberi jogi, környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi érdekelek érvényesítésére megalakult civil szervezeteknek is nagy áttörést jelent: őket is jelentős alkuerővel ruházza fel.

Forrás: Nol.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

steve, 2010. február 24. - szerda 14:01

Az egyik hivatal kitermeli a másik hivatalt,majd az is a következőt. Természetesen az iróasztalok ennek hatványaként jönnek létre. Papírország lettünk,a kisember meg lesajnálva.

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza