Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Éleződő harc a nejlonszatyrok ellen

Munkatársunktól, 2010. február 22. - hétfő 17:12
Címkék: díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az amerikai fővárosban idén január elsejétől rendelet írja elő, hogy az élelmiszerboltokban fizetni kell a nejlonszatyorért. A jogszabály megosztja a közvéleményt.Washington az első amerikai város, ahol hasonló szabályt vezetnek be. Az aktivisták nagy figyelemmel kísérik a fejleményeket, reményeik szerint, ha a program sikeres lesz, más városok, államok is átvehetik a kezdeményezést.

A lakosság azonban igencsak megosztott - számol be az AP amerikai hírügynökség. Sokan kezükben próbálnak zsonglőrködni a megvásárolt áruval, de a szatyorért nem hajlandók kifizetni az öt centes árat. Egyesek képesek autóba ülni és bevásárlókörutat tenni egy szomszédos államban, ahol még nem vezettek be hasonló jogszabályt. Akadnak persze olyanok is, akik örülnek a környezettudatos szabályozásnak.


Lassan fojt meg a sok szatyor

A bírálók elégedetlenségét csak fokozza, hogy míg az eredeti tervek szerint kizárólag szupermarketekre vonatkozott volna a rendelet, végül minden olyan helyet kötelez, ahol élelmiszer kapható.

Egy másik nagyváros, San Francisco radikálisabb lépésre szánta el magát 2007-ben: itt egyenesen betiltották a nejlonszatyrok használatát. Idén júliusban Los Angelesben is hasonló jogszabály lép életbe; az itteni rendelet ráadásul a papírból és más lebomló anyagokból készült bevásárlótáskák árát is huszonöt centben határozza meg. Más amerikai városok és államok egyelőre ellenállnak a szatyorkultúra megtörését célzó kezdeményezéseknek.

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint 2008-ban 3,96 millió tonna műanyag hulladék keletkezett az Egyesült Államokban - többek között szatyrok, zsákok és csomagolóanyagok formájában -, s ezek mindössze egy százalékát hasznosították újra. A szatyrokra kivetett díjak és tiltások hatékonyságáról a szervezet nem vezet statisztikákat.

Európában Írország próbálkozott a washingtonihoz hasonló szabályozással, igen sikeresen. Az írek 2002-ben országszerte tizenöt eurocentes árat írtak elő minden nejlonszatyorra, aminek következtében - a programot ellenőrző kormányhivatal számításai szerint - 328-ról 21-re csökkent az egy személyre jutó éves "szatyorfogyasztás".

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza