Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Százezer magyar szerencsejáték-függő

Munkatársunktól, 2010. február 18. - csütörtök 17:14
Címkék: szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A felnőtt magyar lakosság 1,2 százaléka, azaz mintegy százezer ember szerencsejáték-függő - ismertette A játékszenvedély és felelős játékszervezés című kutatás egyik megállapítását Somorai László csütörtökön Budapesten; a Szerencsejáték Zrt. szóvivője azt mondta, hogy nem a társaság játékai számítanak a függőség szempontjából magas kockázatúnak.A szerencsejáték-függőség magyarországi helyzetéről az Ipsos Véleménykutató Zrt. végzett felmérést a Szerencsejáték Zrt. megbízásából. Az országos vizsgálat során tízezer embert kérdeztek meg a játékfüggőség társadalmi és egyéni kockázatairól.

"Úgy gondoljuk, és úgy tudjuk a saját játékainkról, hogy azok nem segítik nagyon elő a játékfüggőség kialakulását" - mondta Somorai László. Ezt az állítást szerint a felmérés is igazolta: az úgynevezett "nem problémás" játékosok kilencvennégy százaléka választja a játéktársaság szolgáltatásait, a függőknek pedig csak huszonnégy százaléka, a szerencsejáték-függők ugyanis gyors ütemű játékokon - így nyerőautomatákon, kaszinókban és online pókeren - játszanak. "A függőség szempontjából ezek a legmagasabb kockázatú játékok Magyarországon."

mti
Vonzó az izgalom

A vizsgálat szerint a szerencsejáték-függők átlagosan húszezer forintot költenek havonta szenvedélyükre, de ennél magasabb összegek sem ritkák. A megkérdezettek szerint "az a játékfüggő, aki nem képes kontrollálni magát a szerencsejátékoknál, aki azért keresi a pénzt, hogy azt utána szerencsejátékra fordítsa".

A kutatás kiterjedt a szenvedélybetegek családtagjainak véleményére, az őket érintő következményekre is. A függőkhöz közel álló rokonok többsége úgy nyilatkozott, hogy anyagi helyzete rosszabb lett a betegség megjelenése óta. A megkérdezettek a betegség kialakulásáért leginkább az egyént tették felelőssé, ezt a játékostársak követik, a játékszervező pedig a harmadik helyen áll.

Somorai László elmondta, hogy a felmérésben résztvevők felvilágosító kampányok szervezését és a kutatások támogatását várják el a társaságtól. Ennek megfelelően a Szerencsejáték Zrt. további kutatásokat végeztet a témában, és mindent megtesz azért, hogy olyan játékokat fejlesszen, amelyek nem tartoznak a veszélyes, azaz a gyorsan ismétlődő kategóriába, ahol azonnal lehet nyerni.

"A játék bizonyos mennyiségben és bizonyos formában alapvető szükséglete az embernek, de ha túlzásba visszük, akkor nagyon súlyos betegség alakulhat ki" - mondta Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója a sajtótájékoztatón.

A pszichológus a betegség tünetei között említette az "azonnaliságszükségletet". Ez azt jelenti, hogy a játékos nem tud várni a következő játékig egy hetet, mint például a lottó esetében. A gyors ütemű játékok ezért tartoznak a legmagasabb kockázatúak közé.

A kutatás rávilágított: az átlagos, tipizált szerencsejáték-függő harminckilenc éves, férfi, alacsony iskolázottságú és városi lakos. Somorai László az MTI kérdésére elmondta: az online szerencsejáték egyre nagyobb probléma Magyarországon, a szerencsejáték ezen formáját választja a függők negyvennyolc százaléka. Az internetet használók fokozott veszélynek vannak kitéve, mert ezeken a játékokon a pénz ténylegesen nem jelenik meg, ez pedig felelőtlenebbé teszi az embert a költésben, felerősíti a kockázatot.

Forrás: MTI
  
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza