Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jogtipró hitelezőket támad a PSZÁF

Munkatársunktól, 2010. február 18. - csütörtök 14:26
Címkék: jog, eljárás, hitel, csalás, szerződés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A pénzügyi felügyelet az idén márciusban közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon több, jelzálog-hitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozással szemben, az adott cégek ügyfelei érdekében - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke.A felügyelet vizsgálatai alapján ezeknek a vállalkozásoknak a többsége súlyos szabálytalanságokat követett el, súlyosan megsértettek fogyasztói érdekeket, és az üzleti megbízhatóságot tekintve rendkívül kockázatosan működnek.

A vállalkozásoknak egy része olyan partnerekkel tevékenykedett együtt - ingatlanfogalmazó cégekkel és magánszemélyekkel -, amelyekkel szemben a felügyelet feljelentést tett, illetve eltiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól - fűzte hozzá a felügyelet elnöke.

mti
Farkas Ádám

Farkas Ádám elmondta: a felügyelet azért nyújtja be a közérdekű keresetet több pénzügyi vállalkozással szemben, mert egyes esetekben, a kölcsönfelvevők által aláírt szerződések alapján jelentősen sérültek az ügyfelek érdekei, gyakran olyan hitelszerződéseket írattak alá az ügyfelekkel, amelyek tisztességtelen feltételeket fogalmaztak meg. Így például ezekben a szerződésekben olyan pontok is szerepeltek, amelyek jogszabályokban rögzített jogokról való lemondást tartalmaztak - ismertette az elnök.

A PSZÁF 2009 második felében tíz jelzálog-hitelezéssel foglalkozó, illetve két ingatlan-lízingtevékenységet folytató pénzügyi vállalkozásnál végzett vizsgálatot. A vizsgálatokat azért rendelte el a felügyelet, hogy meggyőződjön például arról, mennyire jogosak a felügyelethez beérkezett ügyfélpanaszok.

A feltárt szabálytalanságokról, a vizsgálatokról Istvánovics Éva, a PSZÁF igazgatója elmondta: számos esetben a belső ellenőrzés gyengén működött ezeknél a pénzügyi cégeknél, a szerződéseket névleges kölcsönfelvevők írták alá a már hitelképtelen (BAR listán szereplő) tényleges kölcsönfelvevők helyett. A felügyelet gyakran "arra jött rá", hogy a pénzügyi vállalkozások között jelentős tulajdonosi összefonódások vannak. Egyúttal sokszor "utaztatták" a hiteleket az egy tulajdonosi körhöz tartozó cégek között - mutatott rá az igazgató.

Istvánovics Éva elmondta: összesen mintegy 18 ezer hitelszerződést vizsgált a főhatóság, ami elenyésző hányada a teljes magyarországi jelzálogpiacon lévő hozzávetőleg 1,1 millió hitelmegállapodásnak. A vizsgált kölcsönszerződések általában 6-7 millió forintos jelzáloghitelről szóltak. Ezek a pénzügyi vállalkozások azonban a kölcsönszerződéseket szinte azonnal felmondták, ha a kölcsönfelvevő ügyfél kilencven, vagy százhúsz napos törlesztési késedelembe esett, azaz több mint három hónapig nem fizette esedékes törlesztő részletét. A nem fizető ügyfélnek mindössze három-öt napot hagytak arra a cégek, hogy rendezzék adósságukat. Ráadásul, ha eladták a jelzáloggal terhelt lakást, ingatlant, gyakran még mindig nagyösszegű tartozásuk maradt a nem fizető adósoknak - mondta az igazgató.

Farkas Ádám kiemelte: az ezeket a vállalkozásokat refinanszírozó kereskedelmi bankoknak - négy nagybankról van szó - a felügyelet többlet tőkekövetelményt ír majd elő a jövőben. A szabálytalanul működő pénzügyi vállalkozásokkal pedig úgynevezett hatósági szerződéseket köt a pénzügyi felügyelet, a fogyasztók érdekét védve.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés