Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jogtipró hitelezőket támad a PSZÁF

Munkatársunktól, 2010. február 18. - csütörtök 14:26
Címkék: jog, eljárás, hitel, csalás, szerződés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A pénzügyi felügyelet az idén márciusban közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon több, jelzálog-hitelezéssel foglalkozó pénzügyi vállalkozással szemben, az adott cégek ügyfelei érdekében - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke.A felügyelet vizsgálatai alapján ezeknek a vállalkozásoknak a többsége súlyos szabálytalanságokat követett el, súlyosan megsértettek fogyasztói érdekeket, és az üzleti megbízhatóságot tekintve rendkívül kockázatosan működnek.

A vállalkozásoknak egy része olyan partnerekkel tevékenykedett együtt - ingatlanfogalmazó cégekkel és magánszemélyekkel -, amelyekkel szemben a felügyelet feljelentést tett, illetve eltiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól - fűzte hozzá a felügyelet elnöke.

mti
Farkas Ádám

Farkas Ádám elmondta: a felügyelet azért nyújtja be a közérdekű keresetet több pénzügyi vállalkozással szemben, mert egyes esetekben, a kölcsönfelvevők által aláírt szerződések alapján jelentősen sérültek az ügyfelek érdekei, gyakran olyan hitelszerződéseket írattak alá az ügyfelekkel, amelyek tisztességtelen feltételeket fogalmaztak meg. Így például ezekben a szerződésekben olyan pontok is szerepeltek, amelyek jogszabályokban rögzített jogokról való lemondást tartalmaztak - ismertette az elnök.

A PSZÁF 2009 második felében tíz jelzálog-hitelezéssel foglalkozó, illetve két ingatlan-lízingtevékenységet folytató pénzügyi vállalkozásnál végzett vizsgálatot. A vizsgálatokat azért rendelte el a felügyelet, hogy meggyőződjön például arról, mennyire jogosak a felügyelethez beérkezett ügyfélpanaszok.

A feltárt szabálytalanságokról, a vizsgálatokról Istvánovics Éva, a PSZÁF igazgatója elmondta: számos esetben a belső ellenőrzés gyengén működött ezeknél a pénzügyi cégeknél, a szerződéseket névleges kölcsönfelvevők írták alá a már hitelképtelen (BAR listán szereplő) tényleges kölcsönfelvevők helyett. A felügyelet gyakran "arra jött rá", hogy a pénzügyi vállalkozások között jelentős tulajdonosi összefonódások vannak. Egyúttal sokszor "utaztatták" a hiteleket az egy tulajdonosi körhöz tartozó cégek között - mutatott rá az igazgató.

Istvánovics Éva elmondta: összesen mintegy 18 ezer hitelszerződést vizsgált a főhatóság, ami elenyésző hányada a teljes magyarországi jelzálogpiacon lévő hozzávetőleg 1,1 millió hitelmegállapodásnak. A vizsgált kölcsönszerződések általában 6-7 millió forintos jelzáloghitelről szóltak. Ezek a pénzügyi vállalkozások azonban a kölcsönszerződéseket szinte azonnal felmondták, ha a kölcsönfelvevő ügyfél kilencven, vagy százhúsz napos törlesztési késedelembe esett, azaz több mint három hónapig nem fizette esedékes törlesztő részletét. A nem fizető ügyfélnek mindössze három-öt napot hagytak arra a cégek, hogy rendezzék adósságukat. Ráadásul, ha eladták a jelzáloggal terhelt lakást, ingatlant, gyakran még mindig nagyösszegű tartozásuk maradt a nem fizető adósoknak - mondta az igazgató.

Farkas Ádám kiemelte: az ezeket a vállalkozásokat refinanszírozó kereskedelmi bankoknak - négy nagybankról van szó - a felügyelet többlet tőkekövetelményt ír majd elő a jövőben. A szabálytalanul működő pénzügyi vállalkozásokkal pedig úgynevezett hatósági szerződéseket köt a pénzügyi felügyelet, a fogyasztók érdekét védve.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza