Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hódít a sörkollektor

Munkatársunktól, 2010. február 17. - szerda 12:52
Címkék: olcsó, ingatlan, gáz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Napjainkban a fűtés olcsóbbá tétele sarkalatos kérdéssé vált. A kunszentmártoni Tóth Péter például a múlt év végén a házára felszerelt sörkollektorokkal karcsúsítaná a borsos gázszámláját - írja a Szoljon.hu.Számtalan olyan példával találkozhatunk már országszerte, ahol a költséges fűtési rendszerek cseréjével, átalakításával jelentős megtakarítást lehetett elérni. Egy kunszentmártoni villanyszerelő a kíváncsiságtól vezérelve saját készítésű víz- és sörkollektoraival próbál faragni a rezsiköltségen.

"Nézegettem a boltban a vákuumcsöves kollektorokat, de túl drágának találtam azokat az árakat, amennyiért egy-egy ilyen rendszert felszerelnek, beüzemelnek - mesélte Tóth Péter. Úgy gondoltam jobban beleásom magam a témába és a világhálón kezdtem el kutakodni. Itt akadtam rá egy viszonylag könnyen és olcsón elkészíthető, meleg vizet előállító, napenergiát felhasználó kollektor leírására. Röviden összefoglalva a kollektor "lelkét" egy százszor kétszáz centiméteres rézlemez és az arra kígyóalakban ráforrasztott kb. húsz-huszonegy méteres rézcső adja, ebből kettőt készítettem. Ez a négy négyzetméternyi felület melegít fel egy kétszáz és egy százhúsz literes villanybojlert. Nálam már bizonyított a rendszer. Tavaly tavasszal szereltem fel a tetőre, s napsütéses időben akár háromszáz liter meleg vizet is elő tudok állítani. A rendszerben lévő folyadék egyébként nem mérgező fagyálló, amit egy szivattyú keringet, s amelynek fogadó villanybojlerében egy rézspirál van beépítve, amin keresztül történik a hőleadás.

Az első tapasztalataim alapján áprilistól októberig nem kellett így vizet melegíteni. A rendszer három napig tartja a hőt, ha nincs odakinn napsütés. Az elektromos fogyasztásunk fele annyi lett. A rézcső került sokba, méterenként nyolcszáz-ezer forintba, összesen kb. 180 ezer forintból jött ki az egész.

Tóth Péter az első sikerek után most sörkollektort készített, mely tavaly decemberben került fel a háza tetejére. Összesen 460 darab sörös dobozból állította össze, a kettő, összesen öt négyzetméter felületű kollektort, melyekből levezetőcsöveken keresztül két helyiségbe jut el a meleg levegő, ezzel segítenek rá a fűtésre, de csak ha napsütéses idő van. A dobozokat, mivel nem igazán kedveli a sört utak és kukák mellől szedte össze, gyakorlatilag a környezet érdekében is tett. Az egymásba dugott, oszlopba rendezett, feketére festett dobozok vonzzák a napsugarakat, ez az egész lényege. Tóth úr az egyik decemberi napon például mínusz 2,5 fokot mért odakinn, ám a szikrázó napsütés miatt a befújt levegő harmincnégy fokos volt, s kb. három órán keresztül működött a kollektor ilyen hőmérséklet mellett.

Ez a kollektor sokkal olcsóbb volt a vizes változatánál, gyakorlatilag az üvegborítás került a legtöbbe - összegzett Tóth Péter. "Így a négy kollektor összesen 200 ezer forintomban volt, ami remélem idővel megtérül. Arra jó, hogy a lakásban lévő hőmérsékleten egy fokot emeljen, de a gázfűtést nem váltja ki teljesen, csupán rásegít. Főleg az átmeneti időszakokban - tavasszal és ősszel - vehetjük hasznát. Azt, hogy mennyire vált be a sörkollektor leghamarabb májusban látom majd."


Egyre többen lopják a napot sörösdobozzal

Tóth Péter elmondta, hogy azon a honlapon, ahol hozzá hasonló kísérletező kedvű emberekbe botlott megtalálható a sörkollektor elkészítésének teljes leírása. Mivel ez egy fórum kérdezni is lehet egymástól, illetve fotókon is meg lehet tekinteni a különböző munkafolyamatokat.Az első sörkollektort egyébként Kanadában állították üzembe, ám manapság már Szolnok megyében is több helyen - Karcagon, Mezőtúron, Jászapátiban és Törökszentmiklóson - is található sörkollektor.

Forrás: Szoljon.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kiss jános, 2012. október 11. - csütörtök 12:00

Felkínálom,kimaradt fűtőcsöveimet sörkollektor építéshez.Ragasztva, hőálló festékkel lefújva.

sanyi, 2012. szeptember 23. - vasárnap 12:54

készitetem én is egy sörkolit Dánszentmiklósón egész jol müködik.

Károly, 2011. január 14. - péntek 14:48

szuper! itt is van egy jó leírás a sörkollektor ekészítéséről: http://www.aeco.hu/sorkollektor-keszitese-hazilag/

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés