Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hódít a sörkollektor

Munkatársunktól, 2010. február 17. - szerda 12:52
Címkék: olcsó, ingatlan, gáz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Napjainkban a fűtés olcsóbbá tétele sarkalatos kérdéssé vált. A kunszentmártoni Tóth Péter például a múlt év végén a házára felszerelt sörkollektorokkal karcsúsítaná a borsos gázszámláját - írja a Szoljon.hu.Számtalan olyan példával találkozhatunk már országszerte, ahol a költséges fűtési rendszerek cseréjével, átalakításával jelentős megtakarítást lehetett elérni. Egy kunszentmártoni villanyszerelő a kíváncsiságtól vezérelve saját készítésű víz- és sörkollektoraival próbál faragni a rezsiköltségen.

"Nézegettem a boltban a vákuumcsöves kollektorokat, de túl drágának találtam azokat az árakat, amennyiért egy-egy ilyen rendszert felszerelnek, beüzemelnek - mesélte Tóth Péter. Úgy gondoltam jobban beleásom magam a témába és a világhálón kezdtem el kutakodni. Itt akadtam rá egy viszonylag könnyen és olcsón elkészíthető, meleg vizet előállító, napenergiát felhasználó kollektor leírására. Röviden összefoglalva a kollektor "lelkét" egy százszor kétszáz centiméteres rézlemez és az arra kígyóalakban ráforrasztott kb. húsz-huszonegy méteres rézcső adja, ebből kettőt készítettem. Ez a négy négyzetméternyi felület melegít fel egy kétszáz és egy százhúsz literes villanybojlert. Nálam már bizonyított a rendszer. Tavaly tavasszal szereltem fel a tetőre, s napsütéses időben akár háromszáz liter meleg vizet is elő tudok állítani. A rendszerben lévő folyadék egyébként nem mérgező fagyálló, amit egy szivattyú keringet, s amelynek fogadó villanybojlerében egy rézspirál van beépítve, amin keresztül történik a hőleadás.

Az első tapasztalataim alapján áprilistól októberig nem kellett így vizet melegíteni. A rendszer három napig tartja a hőt, ha nincs odakinn napsütés. Az elektromos fogyasztásunk fele annyi lett. A rézcső került sokba, méterenként nyolcszáz-ezer forintba, összesen kb. 180 ezer forintból jött ki az egész.

Tóth Péter az első sikerek után most sörkollektort készített, mely tavaly decemberben került fel a háza tetejére. Összesen 460 darab sörös dobozból állította össze, a kettő, összesen öt négyzetméter felületű kollektort, melyekből levezetőcsöveken keresztül két helyiségbe jut el a meleg levegő, ezzel segítenek rá a fűtésre, de csak ha napsütéses idő van. A dobozokat, mivel nem igazán kedveli a sört utak és kukák mellől szedte össze, gyakorlatilag a környezet érdekében is tett. Az egymásba dugott, oszlopba rendezett, feketére festett dobozok vonzzák a napsugarakat, ez az egész lényege. Tóth úr az egyik decemberi napon például mínusz 2,5 fokot mért odakinn, ám a szikrázó napsütés miatt a befújt levegő harmincnégy fokos volt, s kb. három órán keresztül működött a kollektor ilyen hőmérséklet mellett.

Ez a kollektor sokkal olcsóbb volt a vizes változatánál, gyakorlatilag az üvegborítás került a legtöbbe - összegzett Tóth Péter. "Így a négy kollektor összesen 200 ezer forintomban volt, ami remélem idővel megtérül. Arra jó, hogy a lakásban lévő hőmérsékleten egy fokot emeljen, de a gázfűtést nem váltja ki teljesen, csupán rásegít. Főleg az átmeneti időszakokban - tavasszal és ősszel - vehetjük hasznát. Azt, hogy mennyire vált be a sörkollektor leghamarabb májusban látom majd."


Egyre többen lopják a napot sörösdobozzal

Tóth Péter elmondta, hogy azon a honlapon, ahol hozzá hasonló kísérletező kedvű emberekbe botlott megtalálható a sörkollektor elkészítésének teljes leírása. Mivel ez egy fórum kérdezni is lehet egymástól, illetve fotókon is meg lehet tekinteni a különböző munkafolyamatokat.Az első sörkollektort egyébként Kanadában állították üzembe, ám manapság már Szolnok megyében is több helyen - Karcagon, Mezőtúron, Jászapátiban és Törökszentmiklóson - is található sörkollektor.

Forrás: Szoljon.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

kiss jános, 2012. október 11. - csütörtök 12:00

Felkínálom,kimaradt fűtőcsöveimet sörkollektor építéshez.Ragasztva, hőálló festékkel lefújva.

sanyi, 2012. szeptember 23. - vasárnap 12:54

készitetem én is egy sörkolit Dánszentmiklósón egész jol müködik.

Károly, 2011. január 14. - péntek 14:48

szuper! itt is van egy jó leírás a sörkollektor ekészítéséről: http://www.aeco.hu/sorkollektor-keszitese-hazilag/

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza