Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hiányosan tájékoztatnak a bankok

Munkatársunktól, 2010. február 17. - szerda 10:36
Címkék: bank, eljárás, bírság, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tíz hitelintézetnél végzett fogyasztóvédelmi célvizsgálatot az elmúlt időszakban. A tájékoztatásra vonatkozó szabályok megsértése miatt több bank bírságot kapott, a hitelezési gyakorlat alapvetően megfelel a fogyasztóvédelmi elveknek.Binder István, a PSZÁF szóvivője kedden elmondta: a célvizsgálatok a pénzügyi szolgáltatók egyes - a hitelintézeti és tőkepiaci törvény által meghatározott - ügyféltájékoztatási kötelezettségének ellenőrzésére, a lakossági hitelezés előzetes ügyféltájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről szóló felügyeleti ajánlás alkalmazására, illetve az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) előírása szerinti ügyféltájékoztatási feladatok vizsgálatára terjedtek ki.

MTI
Binder István

A felügyelet korábbi ajánlásának alkalmazásával kapcsolatban megállapította: a tíz vizsgált hitelintézet, s további 36, a felmérésbe vont pénzügyi intézmény hitelezési gyakorlatát alapvetően a megfogalmazott fogyasztóvédelmi elveknek megfelelően alakította ki.

A jelzáloghitelezés témájában megfogalmazott uniós kódexhez a piaci szereplők döntő többsége még nem csatlakozott. A lakossági hitelezés szabályait meghatározó, 2010-től hatályos Magatartási Kódexet azonban mind a tíz vizsgált hitelintézet aláírta, ezzel vállalták, hogy az említett uniós elvárásokat is teljesíteni fogják, a hiányosságok így hamarosan rendeződni fognak.

A Magatartási Kódex a felügyeleti ajánlás számos elemét átvette, vagy a közeljövőben jogszabályi formában válik kötelező érvényűvé. Így a vizsgálatban ezzel kapcsolatban feltárt kisebb eltérések, hiányosságok a jövőben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás keretében végzett ellenőrzéssel számon kérhetővé válnak - mondta a szóvivő.

Az ügyféltájékoztatási kötelezettség teljesítését vizsgálva a felügyelet a helyszíni vizsgálatok során több esetben azt állapította meg, hogy az ügyfelek fogadására szolgáló helyiségekben - a törvényi előírások és a fogyasztóvédelmi elvárások ellenére - nem található meg az üzletszabályzat, vagy nem a hatályos változatot helyezték ki. Több bankfiókban sérültek az OBA által előírt tájékoztatási szabályok is. Mindez jelentősen gátolja az ügyfelek tájékozódási lehetőségét.

Az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó jogszabályok megsértése miatt a felügyelet - közzétett határozatainak megfelelően - az Erste Bankot és az MKB Bankot 3-3 millió forint, a Budapest Bankot és a Raiffeisen Bankot 2-2 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, továbbá elrendelte fiókhálózataik belső ellenőrzésük általi felülvizsgálatát a hiányosságok rendezése, megelőzése érdekében.

Egyes kölcsönszerződéseket a pénzügyi intézmények az átlagos fogyasztói tájékozottsághoz mérten nem egyértelműen, illetve egyediesített szövegezéssel fogalmaztak meg, ami jelentősen megnehezíti a szerződések értelmezését az ügyfelek számára - mondta Binder István. A felügyelet kötelezte az érintett hitelintézeteket arra, hogy az előírásoknak haladéktalanul tegyenek eleget, s a szerződéseiknél a kifogásolt rendelkezéseket pontosítsák.

A szóvivő hangsúlyozta: a felügyelet a fogyasztóvédelmi célvizsgálat során feltárt hiányosságok megszüntetését, valamint a meghozott határozatok végrehajtását utóvizsgálat keretében ellenőrizni fogja.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza