Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tízezren szedték a betiltott testsúlycsökkentőket

Munkatársunktól, 2010. február 16. - kedd 16:27
Címkék: gyógyszer, eljárás, egészség, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Magyarországon nagyjából tízezren szedték orvosi kontroll mellett azokat a testsúlycsökkentő gyógyszereket, amelyek forgalmazását február elsejével betiltotta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - mondta Pados Gyula főorvos.A Magyarországon Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezéssel, különböző kiszerelésben forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyét függesztették fel. További döntésig a receptre kapható, szibutramin hatóanyagú készítmények Magyarországon nem hozhatók forgalomba, sem gyógyszer-nagykereskedő, sem gyógyszertár által nem forgalmazhatók - közölte az OGYI.

A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságossági okokból vizsgálta felül a szibutramin-tartalmú gyógyszereket, arra a következtetésre jutott, hogy az e gyógyszerek alkalmazásából eredő kockázat felülmúlja az abból fakadó előnyt, és azt javasolta: az Európai Unió valamennyi tagállamában függesszék fel ezen gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét.

mti
Kockázatosnak ítélték

A szibutramin hatóanyagú készítményeket diétával és testmozgással együtt alkalmazták súlycsökkentőként kórosan elhízott betegeknél, vagy olyan túlsúlyos betegeknél, akiknél valamilyen megnövekedett kockázati tényező áll fenn, például 2-es típusú cukorbetegség vagy abnormális vérzsírszint.

Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlegének vezetője elmondta, hogy a szibutramin hatóanyagú gyógyszerek a központi idegrendszerre hatnak, és ezen gyógyszerek tiltó listára kerülésével jelenleg semmilyen étvágycsökkentő vagy azt befolyásoló készítmény nincs forgalomban. Egy orlisztát hatóanyagú készítmény ugyan kapható Magyarországon is - tette hozzá a szakember -, de ez nem a központi idegrendszerre hat, nem befolyásolja az étvágyat, hanem a zsírfelszívódást gátolja, vagyis az elfogyasztott zsírok harminc százaléka a széklettel távozik.

A forgalomból kivont készítmények receptre voltak kaphatók, nem volt rájuk társadalombiztosítási támogatás, így áruk elég magas volt, Magyarországon nagyjából tízezren szedték ezeket a gyógyszereket - ismertette Pados Gyula.

Az európai hatóságok a felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága.

A bizottság megállapította továbbá, hogy a vizsgálat rendelkezésre álló adatai szerint a szibutraminnal elért súlycsökkenés mérsékelt és gyakran nem tartható fenn a gyógyszer szedésének befejezése után, ezért az a véleményük, hogy a szibutramin súlycsökkentő hatásából származó előny nem múlja felül a szívműködéssel és a keringéssel kapcsolatos kockázatokat.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

jakab maria, 2015. július 02. - csütörtök 19:53

Szia dori énis kiszeretnem probalni de nem tudom honnan rendejek eredetit megirnad hogy te honan rendelted köszönöm

Dóra, 2012. május 09. - szerda 11:37

Sziasztok én adipexet szedtem 102 kg rol egy honap alatt,87 re mentem le,Most szibutramint rendeltem és nekem igaz nincs semmi mellékhatás nem vagyok éhes és sokat iszom mindenkinek ajánlom aki fogyni akar ésszel kell szedni és ha bárki észlel olyan mellékhatást amitől rosszul van ne szedje....Az eggyetlen fogyasztószer ami tényleg hasznal 12 ismerősöm szedi akiknek ajánlottam és bevált Tudom nem ide tartozo téma szép napot Dóri

Kisgulyas, 2010. november 07. - vasárnap 22:05

Hm.......A Cataflam,az Aspirin ,a steroidok gyomorvérzést vagy perforaciót vagy fekélyt okozhatnak ha jól tudom.....stb...stb.....Szerintem ez is csak biznisz.....kísérlet ide megfigyelések oda...valaki ezzel is jól járt.

Földiné Csúcs Mária, 2010. október 30. - szombat 22:18

Kedves Emberek! A természetes anyagokat támadják, tiltják, nem engedélyezik. A mérgeket igen. Ja persze évek múltán azért néha - néha tesznek egy - egy látványos intézkedést. Ez igen.

monyi, 2010. február 17. - szerda 09:03

Ha az orvos felírta, a kétségbeesett beteg nagy valószínűséggel nem fogja a mellékhatásokat olvasgatni, hanem örül, hogy végre van remény a fogyásra, és beszedi a bogyókat. (Aki valamilyen betegség következtében lesz kórosan kövér, az sima diétával meg sporttal sosem érheti el a várt eredményt.) Ehhez hasonló helyzet, ha pl. valakinek borzasztó, fekélyes pattanásai vannak. Akármivel kenegetheti, nem fognak eltűnni, csak ha szedi az egyébként durva mellékhatásokkal is járható gyógyszert. Gyógyszer nevet nem írok, de a mindenféle belső és vérképi elváltozások mellett (pl. májbetegség stb.) lelki "defektet" is okozhat, állítólag többen ezen gyógyszer szedése miatt követtek el öngyilkosságot, mert növeli a depresszióra való hajlamot is. De akienk fekélyes a feje az aknéktól, az nem nagyon törődik a lehetséges mellékhatásokkal. Ennyi erővel ezt is be lehetne tiltani, meg még sok ezer másik gyógyszert, mint például az egyik mozgásszervi megbetegedésekre felírható bogyó, aminek mellékhattásai között szerepel az agyvérzés... (Ha nem saját szemmel olvasom a tájékoztató, akkor el sem hiszem.)

kukuriku, 2010. február 17. - szerda 08:29

Álljon meg a nászmenet! Aki szedte ezen tablettákat, annak el kellett, hogy olvassa- ha csak nem analfabéta-a betegtájékoztatót, melyben fel vannak sorolva különböző mellékhatások, pl.: megemelkedett pulzusszám,szédülés, heves szívdobogás, arcpír, étvágytalanság, szájszárazság, székrekedés, enyhe vérnyomás emelkedés jelentkezhet. Arról nem is beszélve, hogy "Ne alkalmazza a készítményt: - ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára - 18 év alatti, ill. 65 év feletti életkorban, - táplálkozási rendellenességekben, - pszichiátriai betegségekben, - terhesség és szoptatás ideje alatt, - nem ellenőrzött magasvérnyomás-betegségben, - kórelőzményből ismert vagy fennálló koszorúér betegségben, szívelégtelenségben, gyors szívverés, végtagi artériás elzáródás, ritmuszavar, agyi történés esetén - súlyos vese- és májbetegségben, dializált betegeknek, - zöldhályog (glaucoma) és emelkedett szemnyomás eseteiben, - egyes központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel és testsúlycsökkentő szerekkel egyidejűleg. - fokozott pajzsmirigy működés esetén,. - vizeletpangással járó jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén, - mellékvesekéreg daganat esetén, - zárt zugú zöldhályog, emelkedett szemnyomás esetén, - fennálló gyógyszer, kábítószer és alkohol abúzus esetén, - bizonyos betegségek által okozott elhízást az orvosnak ki kell zárnia. Egyedi orvosi elbírálás alapján adható: - ellenőrzött magasvérnyomás-betegségben, - epilepsziás betegségben, - enyhe és középsúlyos máj-, ill. vesekárosodásban" Tehát erről ennyit! Tudtommal max. 1évig lehet szedni. Aki szedte számolnia kell, azzal, hogy esetleg károsodott a szervezete. De a hosszú időn át szedett gyógyszereknek is lehet olyan hatása, amiről MI se és az orvos társadalom se tud. Nagyanyáink, dédanyáink azt se tudták mi az az algopyrin. Dédanyám megélte a 92 éves kort is, egyedüli fájdalomcsillapítója a napi pálinka adagja volt, de isten nyugosztalja, ő egy orvost sem látott, beteg soha nem volt! Remélem az Ő génjeiből is örököltem!

Paradise , 2010. február 16. - kedd 22:14

Azt mondja már meg nekem valaki, hogy aki aláírta forgalomba hozatali engedélyét ezeknek a gyógyszereknek, az nem tudta, hogy a központi idegrendszerre hatnak és hogy mi a várható kórképe?Egyáltalán tudták, hogy mit engedélyeznek?Vagy dobjuk gyorsan piacra, mert majd dől a sok pénz, mert a lusta népség inkább kapdossa a gyógyszereket, mintsem, hogy diétával és testmozgással odafigyelne az egészségére? ( Tisztelet a kivételeknek). Ki lehet jelenteni, hogy az orrunknál fogva vezetnek minket.Ugyanez történt az influenza ellene oltással is.Piacra dobtuk.De nem fogyott úgy ahogy kellett volna.Jött a fenyegetőzés, hogy mert ha nem oltatod be magad, ez meg az lesz.Nem egy embert ismerek aki beoltatta magát , nem csak a H1N1 ellen, de az évente megjelenő sima influenza elleni oltással is, és mégis az elsők között voltak, akiket ledöntött a lábáról az első fuvallat 1 -2 hónapon belül.Miről beszélünk, könyörgöm. Ki vállalja majd azért a felelősséget, ha valakinek maradandó károsodása lesz ezek miatt?Akkor mossák kezeiket a nagyokosok és azzal fognak mentegetőzni, hogy ez biztos, hogy nem a gyógyszer vagy oltás miatt történt.Utána pedig gyorsan elsimítjuk az ügyet.Mert ez nagyon dívik a mi csepp hazánkban is. Szégyenletes és szomorú is egyben.

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza