Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bölcsőde helyett családi napközi

Munkatársunktól, 2010. február 16. - kedd 10:39
Címkék: szolgáltató, vendéglátás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mi legyen a gyerekkel? - ez a központi kérdés minden családban, ha az anya vissza akar menni dolgozni. Bölcsődéből krónikus hiány van.Törvény biztosítja, hogy a kismamák, megszakítva gyermekgondozási idejüket, vállalhatnak munkát. De a törvényhozók, a kerekasztal-beszélgetések jeles képviselői, a paragrafusok mögötti tisztségviselők arra nem tudnak választ adni, hogy ki vigyázzon a gyerekre. Bölcsődéből pedig krónikus hiány van, mióta a 90-es években csak a fővárosban megszüntették a bölcsődék felét, mivel a bölcsődés korosztály létszáma kétharmadára csökkent. Az is igaz, hogy a gyermekvédelmi törvény 1997 óta előírja: a települési önkormányzatoknak kötelező feladata a napközbeni gyermekellátás. De bölcsődét létesíteni bizony nem olcsó mulatság. Egy bölcsődei hely négymillió forint, éves fenntartása is legalább egymillió.

mti
Bölcsőde - ők bekerültek

A bölcsődék kihasználtsága jelenleg mindenütt meghaladja a száz százalékot. Köztudott, hogy közelharc folyik a férőhelyekért, szinte a gyerek megszületése előtt már sorban állnak a kismamák, hogy előjegyeztessék, lefoglalják a helyet.

- Ezt az áldatlan állapotot látva határoztunk úgy két évvel ezelőtt, hogy létrehozzuk a Csodacsalád Egyesületet - mondja Nagy Ágnes, aki maga is édesanya, ugyanakkor dolgozó nő is. Közgazdászként nem vállalhatta a nagyobb munkakihagyást, ezért keresett gyermekének öthónapos korában elhelyezési lehetőséget.

Tájékoztatója szerint a családi napközi hálózat sikeresen működik a Dél-Alföldön. A Nemzeti Civil Alapprogramtól hetvenöt hallgató képzésére elegendő pénzt nyertek, és így az ország kilenc pontján - Baján, Kisszálláson, Mindszenten, Kecskeméten, Egerben, Debrecenben, Szendrőn, Tatabányán valamint Budapesten is - családi napközis nevelőket képeznek szakemberek segítségével.

mti

- Bár a családi napközi intézménye jó néhány külföldi országban bevált és megszokott, kedvelt, színesíti a gyermek elhelyezési lehetőségeket, nálunk sokan ellene vannak.
- Ez igaz, csak nincs rá elfogadható indok, hogy miért. Dániától Németországig sok helyen jól működik ez az intézmény. Nálunk a rászoruló gyermekeknek csupán tíz százaléka jut be a hagyományos bölcsődébe. A különleges szolgáltatásokat nyújtó magánbölcsődékben csak igen kevesen képesek elhelyezni gyermeküket, mert havi 80-100 ezer forintba kerül. A különórákat, tornát, nyelvórát, úszást, lovaglást borsos áron kell honorálni, nyilvánvaló, hogy ezek a vállalkozások leginkább a pénzről szólnak, és tömegigényeket nem elégíthetnek ki. A családi napközi egyrészt azért kedvező megoldás - még akkor is, ha a szükség, a ki nem elégített igények hozták létre - mert öt-hét gyerek szakképzett felügyelet alatt van, amíg az anya dolgozik. Az sem mellékes, hogy akik vállalják a napközikben a munkát, azok is fizetett elfoglaltságot találnak. Ez rendkívül rugalmas rendszer. Ha a szülő azt kéri, fél napra vigyáznak a gyerekre, ha egész napra kéri, az is megoldható. A szakmai színvonal egyre jobb. Eddig nálunk háromszázan végeztek családi napközis gondozó tanfolyamot, többségük munkanélküli pedagógus, hetven százalékban diplomásak a jelentkezők, és sok közöttük a gyakorló édesanya.


1.  Bölcsőde helyett családi napközi
2.  Konkurencia vagy alternatíva?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza