Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olcsók a kísértetházak

Munkatársunktól, 2010. február 15. - hétfő 16:48
Címkék: ingatlan, olcsó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új irányzat hódít a hongkongi ingatlanpiacon: a befektetők szándékosan olyan lakásokat vesznek, ahol borzalmas körülmények között haltak meg emberek.Az ottani köznyelv hungca (hongza) néven emlegeti ezeket a hajlékokat, ami a kísértetház fogalmához áll a legközelebb. A szóösszetételben a hung (hong) bajt, szerencsétlenséget, erőszakot és gyilkosságot jelent, a ca (za) pedig házat.

Egy hungca az alkalmi vételre vadászó befektetőknek lehet csábító lehetőség. Ha egy lakásban gyilkosságot vagy öngyilkosságot követtek el, ára negyven százalékkal is olcsóbb lehet a piaci átlagárnál.

AFP
A nyugatiak nem hisznek benne...

Nemrégiben történt Hongkong előkelő Mid-Levels városrészében, hogy egy toronyházból kiugrott öngyilkos lakó az egyik földszinti apartman teraszára zuhant. Az ottani bérlőket sokkolták a történtek, és kiköltöztek a lakásból. A tulajdonos rögtön talált egy európait, akit a szörnyű eset cseppet sem gátolt meg abban, hogy az egyébként tetszetős apartmant kivegye.

"Az idő minden sebet begyógyít" - írja blogjában Mo Jü-ven (Mo Yu-wen) ingatlanbefektető, aki kimondottan ilyen lakásokra szakosodott. "Ha egy hungca tulajdonosa ki akarja adni a lakást, a bérleti díjnak legalább 20 százalékkal alacsonyabbnak kell lenni, mint egy hasonló bérleményé, amelyben nem volt természetellenes haláleset. Idővel egyre kevesebben emlékeznek majd a bűntettre, és az ingatlan értéke újra nőni fog."

A különleges igazgatású kínai terület ingatlanpiacán már kialakult a hungcák hátborzongató minősítő rendszere is. A legmagasabb osztályba azokat a lakásokat sorolják, ahol a legkegyetlenebb erőszakcselekményeket követték el, - ezeket négy koponyával jelzik. Ilyen például az a lakás, ahol 2009 júliusában brutálisan meggyilkoltak és feldaraboltak egy kislányt. A bűntény hónapokon át borzolta a hongkongiak idegeit. Az egy koponyával jelölt, "első" - legalacsonyabb - osztály azt jelenti, hogy az apartmanban halálos kimenetelű szerencsétlenség történt.

Az ingatlanszakmában dolgozó bloggerek szerint mind a négy kategória előnyös befektetés lehet, egy dolog fontos, hogy elég nagy árengedményt adjanak. Tudni kell persze azt is, hogy kikből áll a lehetséges vevők és bérlők célcsoportja: mindazokból, akik a hongkongiak döntő többségével szemben nem hajlamosak arra, hogy higgyenek a hazajáró lelkekben. Ide tartoznak a nyugati országokból származó érdeklődők, mint például az a bérlő, akit nem zavart, hogy a felkapott Mid-Levels negyedben lévő apartmanjának virágládáiban korábban egy öngyilkos hevert. Közéjük sorolhatók még a keresztények általában, mert kevésbé babonások, vagy az egészségügyben dolgozók. Az orvosok és az ápolónők "már hozzászoktak a halálhoz" - írja Mo Jü-ven, a blogíró ingatlanspekuláns.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés