Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Afrikában még menő a magyar nyugdíj

Munkatársunktól, 2010. február 15. - hétfő 13:49
Címkék: díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magyar "állami" nyugdíjból a világ olcsóbbik felén se lenne könnyű megélni. Indiában sem ér a kilencvenezer forintos magyar átlagnyugdíj többet, csak Afrikában és Mexikóban lehetne jobban élni belőle - írja a Nol.hu.Utazni, kertészkedni, barkácsolni és unokákkal foglalkozni - ezt tervezi az átlag magyar nyugdíjaskorára. Meg azt, hogy felkopik az álla - írja a hírportál. Az AXA Biztosító egy éve készített nemzetközi felmérése szerint az átlagos magyar foglalkoztatott arra számít, jóval kevesebbet kap majd készhez öreg korában, mint amennyit most keres. A magyar átlagnyugdíj harminc százalékkal kisebb annál, mint amennyi a magyarok szerint az öregkori megélhetésükhöz elegendő volna. Európa más államaiban azonban épp fordított a helyzet, még félre is lehet tenni a nyugdíjból. Még a cseh nyugdíjasnak is marad valami a hó végén. A magyarnál még Szlovákiában és Lengyelországban is kedvezőbb a helyzet, a hiány náluk mindössze az igények öt, illetve tizenhat százalékát teszi ki.

Az átlag persze - mondhatnánk - sok mindent elfed. Hiszen vannak olyan nyugdíjasok is, akik több, mint 300 ezer forintot kapnak havonta. A 2,5 millió öregségi nyugdíjas hat százaléka, mintegy 157 ezer magyar idős büszkélkedhetett ezzel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság októberi adatai szerint. A megélhetéshez elegendőnek mondott 120 ezer forintnál nagyobb összeget a nyugdíjasok tizenöt százaléka mondhatott magáénak (értelemszerűen ebben már szerepelnek a fent említett kiemelt összegű ellátásban részesülők is). Az átlagos öregségi nyugdíj összege nem érte el a kilencvenezer forintot októberben.

afp
Indiában is bajban lennénk a magyar nyugdíjjal

A döntő többség körülbelül ennyit kapott: 1,5 millió magyar nyugdíjasnak 60 és 120 ezer forint közötti összeget utaltak ki, nagyobb hányaduk - mintegy egymillió ellátott - a 60 és 90 ezer forintos sávba esett a Pénzcentrum összesítése szerint. Vagyis: az átlag ez esetben nem jelent óriási különbségeket, a magyar munkavállalók többsége jó eséllyel számíthat arra, hogy valóban nem kap majd többet annál, mint amennyit a többség. Máshogyan fogalmazva: a magyar foglalkoztatottaknak valóban döntő része számíthat arra, hogy a nyugdíja nem lesz elegendő a megélhetés fedezésére.


Írány Afrika!

Kézenfekvő megoldás a német minta - a magyar nyugdíjas is kereshetne olyan országot, ahol olcsóbb élni, mint itthon. Miért ne sétálhatna elegánsan az idősödő magyar ember a Feketetenger partján, és ihatna fillérekből kávét a helyi cukrászdában? Például azért, mert nem sokkal olcsóbb az élet Romániában sem. Igazság szerint ahhoz Afrikába vagy Mexikóba kellene költözni, hogy valóban sokkal többet érjen a magyar nyugdíj - viszonylag olcsónak számít ugyanis mostanában az élet Magyarországon. Ennek persze nagyrészt oka a forint árfolyamának gyengülése is - ha többet ér az euró vagy a dollár, akkor értelemszerűen lesz kedvezőbb a magyarországi termékek és szolgáltatások ára világszinten. És drágább a magyaroknak külföldön élni, ha forintban van meghatározva a jövedelmük.

A személyzeti tanácsadással foglalkozó Mercer évenkénti felmérése a sajtóban általában a legdrágább városok listájaként jelenik meg. A 2009-es hír az volt, hogy a japán városok (Tokió és Oszaka) letaszították a korábbi trónról az eddigi listavezető Moszkvát. Az öszszehasonlításban az egyébként nem túl alacsony New York-i megélhetési költségeket veszik száznak, a városokhoz rendelt indexértékek azt mutatják meg, ehhez képest hány százalékkal lehet olcsóbban vagy drágábban megélni az adott városban. Tokió ban például 43 százalékkal drágább az élet, mint New Yorkban. A Budapesthez rendelt érték 2009-ben jelentősen csökkent a valuta gyengülése miatt, ezért a magyar főváros a 106. helyre esett vissza (a 2008-as 61-ről) a listán.

Magyarországon most a New York-i megélhetési költségek 66,4 százalékával kellett számolni. Ez annyit jelent, hogy nincs nagyon olyan ország, ahol a magyar átlagnyugdíjból fedezni lehetne azt az életszínvonalat, amelyet az átlag magyar elfogadhatónak talál. A lista alapján kiszámolható, hogy valójában - a megélhetési költségeket figyelembe véve - mennyit ér a magyar nyugdíj másutt. A 90 ezer forintnál kisebb magyar átlagnyugdíj például Tokióban annyit tesz, mintha 40 ezer forintunk volna, Moszkvában ugyanez 50 ezer forintot ér. A magyarok pénze nem ér sokkal többet a környező országokban sem, még India fővárosában is kevesebbet jelent. Jobban élni a magyarok Johannesburgban és Mexikóban tudnának - itt az átlagnyugdíjból már esetleg el lehetne érni azt a színvonalat, amelyre vágyunk. Feltéve, ha nem változnak időközben a valutaárfolyamok.

Forrás: Nol.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Zigomer Trubahin, 2011. január 28. - péntek 00:56

Alig masszív baromság a menedzserek, expatok kint tartózkodására vonatkozó index alapján a nyugdíjasok megélhetésére következtetni. Annak a kosárnak, ami alapján ők számolnak, köze nincs a mi témánkhoz. Hogy mást ne mondjak, a Mercer Cost of Living felmérés szerint az angolai Luanda a világ legdrágább városa, a 2. Tokió, a 3. pedig N'Djamena Csádban. Persze, mert valszeg beleszámolták az úszómedencét meg a 24 órás testőrszolgálatot is. Szóval nem kell aggódni, Indiában vagy vmelyik szegényebb arab országban még mindig fényesen meg lehetne élni egy magyar nyugdíjból.

kirekesztett, 2010. február 15. - hétfő 16:41

No igen, ha nem minimálbérre lennének az emberek bejelentve, meg közalkalmazotti éhbér tábla szerint fizetnének bennünket, és az ország nagy része nem segélyből, hanem munkából élne, nem lenne ez a helyzet! De amíg a törvényt hozók kibújnak a felelősségre vonás alól, a vállalkozók nem jelentik be, nem fizetik meg a munkavállalókat, addig mi szenvedő alanyok leszünk! Az úgymond volt nyugati és fejlett országokban 5-ször, 10-szer jobban élnek , mint mi itt magyarok!!! Sokkal jobb az életminőség, a magyarok testileg, szellemileg, anyagilag megvannak nyomorítva!! A bérekből nem lehet megélni!!! Nem hogy gyerekeket nevelni, lakást szerezni!!! És még azt mondják takarékoskodjunk a nyugdíjas évekre, miből megélni nem lehet belőle!!! 65 évre emelték a korhatárt, embertelen amikor már most sem élik meg sokan a nyugdíjat!!! Az EU-ban indokolt a korhatár emelés, mert ott 80 éven felüli életkort élnek meg az emberek!!! HOL VAN ITT A HUMÁNUM, AZ IDŐS EMBER MEGBECSÜLÉSE, AZ EMBERI MÉLTÓSÁG, AMIKOR TEMETŐBE KÜLDIK ŐKET!!!! De itt az emberek elhasználtak, betegek, sokat nélkülözött '56 körül születettek főleg!!!

sistiri, 2010. február 15. - hétfő 15:57

Olyanok is vannak kis hazánkban, akik 60000Ft-nál is (jóval) alacsonyabb nyug- díjból élnek azok után, hogy a fél életü- ket tisztességesen végig dolgozták és a minimálbér összegéhez viszonyítva ez igen alacsony összeg. Márpedig leginkább azok tartoznak ebbe a körbe, akik a minimálbér keresetük után lett megállapítva a nyugdíja, azaz akik a 2 kezük munkájával vért izzadva dolgoztak egész életükben. Mert ebben az országban azok kapnak minimálbért, akik ilyen munkával keresik a kenyerüket, nem azok, akik egy íróasztal mellett ülnek egész nap. Azaz minél keményebb munkát végez valaki, annál alacsonyabb a fizetése, később pedig annál alacsonyabb a nyugdíja és ez felháborító és megalázó, de ezen még most a kampány során sem igazán akarnak változtatni a pártok sem. Az pedig felháborító, ha a fiatalok azt "vágják az idősek fejéhez", hogy az ő kemény munkával megtermelt adójukból ülnek otthon, mert azok az idősek mára már a fél életüket ledolgozták. Már akkor is, amikor ezek közül a fiatalok közül sokan még meg se születtek. Akkor hogy jönnek ahhoz, hogy ilyet mondjanak? Miért nem mondják ezt azoknak az életerős, egészséges ingyen- élőknek, akik tudnának dolgozni, de inkább otthon ülnek segélyen, amit szintén ezeknek a dolgozó fiataloknak az adójából kapnak. Egyébként nem mindig csak arról kellene beszélni, milyen alacsonyak a nyugdí- jak, hanem arról is, milyen alacsonyak a munkabérek, mert lehet, hogy jobban megél egy idős házaspár a nyugdíjából, mint egy 1-2 gyerekes házaspár minimál- bérből (nem beszélve a munkanélküli gyerekes szülőkről). Nem?

szmá, 2010. február 15. - hétfő 14:44

Hát igen. És a magyar nyugdíjasnak még azt is meg kell hallgatnia időnként az ifjabbaktól, hogy mi tartunk el titeket. Arra senki nem kíváncsi, hogy majd' 40 évig böcsülettel fizettük a járulékot, mindig adott fizetésünknek megfelelően. Annak idején nem lehetett sumákolni, ha nem dolgoztál, bekaszliztak, kmk lettél. Tehát mi, nyugdíjasok nagy része mindig!!! fizettük a fizetésünkhoz arányított járulékot, nem úgy, mint a rendszerváltás óta felnövő nemzedék egy része. És most nem azokról beszélek, akik tényleg minimálbérből tengődnek, tengődnek és tengődni fognak, önhibájukon kívül. Most már végre el kéne kapni azokat, akik a kasszát pofátlanul kiürítették, és élnek valahol, mint Marci Hevesen,és nem kimosni a sza.ból őket. Nevesíteni őket, és tán az sem lenne baj, ha ilyen esetben a vagyonokat a működésük alatt gyarapodó rokonságtól is elvonni.

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza