Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ki ad hitelt a BAR-listásoknak?

Munkatársunktól, 2010. február 15. - hétfő 12:42
Címkék: hitel, bank, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Majdnem egymillió magyar állampolgárnak akadt már olyan hiteltörlesztési mulasztása, amellyel felkerült a banki adóslistára. Ettől még van lehetőségük újabb hitelt felvenni - írja az fn.hu.Jelentősen szigorították a hazai bankok az adóslistákon szereplő magánszemélyek hitelezését. Miközben korábban rendre találkozhattunk a kínálatukban olyan jelzáloghitelekkel, adósságrendező hitelekkel, sőt akár személyi kölcsönökkel, amelyeket kifejezetten rossz adósoknak is kínáltak, immár megszigorodtak a feltételek, a legtöbb banknál a listán szereplő adósoknak nem is érdemes próbálkozniuk.

Igaz - teszik hozzá a bankok munkatársai - kivételek mindig vannak, valamilyen megoldást azért lehet találni. Mik lehetnek ezek? Tiszta adós bevonása, jelzáloghitel, a közeli hozzátartozó hitelfelvétele, esetleg külföldi banki kölcsön, a végső esetben sem ajánlható ezekkel a lehetőségekkel tud kalkulálni az, aki már rajta van a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján.

A listán két címke állhat a rossz adós magánszemély neve mellett. Vannak passzív KHR-listások, ők már száz százalékig rendezték tartozásaikat, de a mulasztás után öt évig mégis rajta maradnak a listán. Vannak továbbá aktív KHR-listások, ők még jelenleg is tartoznak. Nem nehéz kitalálni, az utóbbi kategóriában hatványozottan kisebb az esély arra, hogy az adós magyar hitelintézettől újra hitelt kapjon. Ha pedig mégis, akkor a feltételekben, elsősorban a hitel árában biztosan sokkal kedvezőtlenebbek lesznek a feltételek.


Egyedi elbírálás passzív listásoknak

Hiába csúszott meg valaki egyszer már a bankhitelének törlesztésével, máskor is szüksége lehet a bankhitelre, sőt lehet, hogy éppen azért lesz rá szüksége. Természetesen, akinek láthatóan ennyire kifeszítettek a pénzügyi lehetőségei, annak érdemes alaposan átgondolni, hogy szükséges-e a hitel. Vajon szabad-e újabb nagy értékű árucikket venni, le lehet-e cserélni a használt autót, a takaró alapján lehet-e nagyobb ingatlanba költözni? Mindezt alaposan át kell gondolni. Sokszor azonban éppen a korábbi adósságok törlesztése, összevonása miatt van szükség újabb hitelfelvételre.

Aki már rajta van a listán, még sok mindennel próbálkozhat. Ha a konkrét hitelfelvételben a listán való szereplés az akadály, meg lehet próbálkozni azzal, hogy egy megbízható közeli hozzátartozó veszi fel a hitelt. A bankok csak nagyon határozott céllal, konkrét hitelkérelem ügyében, konkrét személyre tudnak rákeresni, vagyis a házastárs, a gyermek vagy bármely más családtag nem vezet el a listán szereplő személyhez.

Abban is lehet bízni, hogy a bankok egyedi hitelbírálat alapján "szóba állnak" KHR-listásokkal is, elsősorban persze a passzív listásokkal. Sok szemponton múlik mindez, milyen tartozás volt a problémás, mennyire gyorsan rendezte anno az ügyfél az elmaradást, hogyan változott azóta az illető egzisztenciális helyzete. A bankok azonban alapvetően azt tanácsolják, hogy mindenki próbálja meg a bankkal rendezni a tartozását, a jelenlegi válságban úgyis megdöbbentően rugalmas hozzáállással lehet találkozni. Ha megvan az ügyfélben a fizetési hajlandóság, nagyon segítőkészek a bankok is a feltételek átrendezésében.


Jelzálog

Gyakori eset, hogy egy ügyfél ugyan felkerült a KHR-listára, de van még jelzálog nélküli ingatlana. Ez esetben mind a bankok, mind a korábban aktívabb, ma már el-eltünedező egyéb pénzügyi társaságok szívesen hiteleztek. Ugyanakkor érdemes nagyon körültekintőnek lenni. Jellemzően a pénzügyi társaságok hitelei kockázatosabbak, máshogyan működnek. A hitelek nem elegáns ügyfélterekben, pontos tájékoztatás során, hanem ügynökök révén, "az utcán" érhetők el, és igen változatos a minőségük. Biztosan sok a korrekt intézmény, de azért gyakrabban előfordul az extra magas kamat, vagy a "kegyetlenebb" ügyintézés, azaz a gyorsabb, esetleg áron aluli fedezetértékesítés.


Külföldi hitel

Ezzel a megoldással is csak nagyon óvatosan, kellő gyanakvással és nyelvtudással érdemes élni. Az ötlet egyszerű: az unión belül forduljunk más bankhoz, olyanhoz, amelyik nem látja a nemzeti feketelistát.

Elsősorban az osztrák pénzügyi szektor szakosodott a magyar ügyfelekre is, nem ritka a határ közeli bankfiókokban a magyar ügyintézés sem. Pontos adat nincsen arról, hogy mekkora a magyar ügyfeleknek kihelyezett állomány, de tartja magát a gyanú, hogy sokan élnek a nyugati megyékben ezzel a módozattal. Az ügyfeleket ezekben az esetben is ügynökök érik el. Általában ingatlanfedezetet kérnek a bankok, ugyanakkor jövedelemvizsgálat nincsen, és előny, ha valaki be tud vonni a folyamatba egy tiszta adóst.

Nagyon kell figyelni, nehogy egy csaló adja ki magát hitelügynöknek és lenyúlja a szerződés-előkészítési díjat, majd köddé váljon. Sajnos sokan szakosodtak a már eleve kiszolgáltatott emberek további lerablására. Nem szabad mindenfajta ígéretre, eljárásra előleget átadni az ügynöknek, majd amikor személyesen eljutottunk az adott pénzintézethez, ott megmondják, mi az ügymenet, de zsebbe, előre ne fizessünk az ügynöknek.


Kerüljük az uzsorást!

Aki a fenti megoldásokkal sem kap hitelt, az se forduljon "háztartási hitelezőkhöz", vagy akár uzsorajellegű tevékenységet folytató magántársaságokhoz vagy valódi uzsoráshoz. Figyelem, soha nincs olyan helyzet, ahonnan már nincs mit veszíteni.

Ha valaki súlyos adósságspirálba került és már a lakása a tét, akkor sem kell feltétlenül belekapaszkodni az utolsó esélyként gondolt uzsorakölcsönbe. A rövid távú megmenekülés ugyanis pillanatokon belül hozhat a megelőzőnél is sokkal nehezebb szituációt. Sajnos van, amikor jobb döntés feladni a küzdelmet és eladni az ingatlanunkat a tartozások kiegyenlítésére, mert bizony az uzsorás pár hónap múlva már úgy viheti el a lakást, hogy semmink nem marad.

Forrás: fn.hu
  

Ehhez a cikkhez nem lehet hozzászólni.

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza