Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Amikor a fogyás okoz szívrohamot

Munkatársunktól, 2010. február 12. - péntek 10:56
Címkék: gyógyszer, egészség, teszt
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A sibutramine sokmillió túlsúlyos embernek segített lefogyni, de egy most befejezett tanulmány eredményei miatt már sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem engedélyezik, hogy elhízott szívbetegek vagy cukorbetegek is szedjék a készítményt.A tiltó rendelkezést veszélyes mellékhatások miatt hirdették ki az illetékes uniós és amerikai hatóságok. Az elhízás a jómódú országokban oly mértékben terjed, hogy sokfelé a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbaj legfontosabb kockázati tényezője lett. A gyógyszeripar világszerte dollármilliókat költ hatásos, biztonságos fogyasztószerek kutatására.

A sibutramine a múlt század utolsó éveiben került forgalomba, és igen sikeresnek bizonyult. Több nagy vizsgálat igazolta, hogy megfelelő életmódi és táplálkozási változtatásokkal együtt alkalmazva a gyógyszer képes hatékonyan csökkenteni a testsúlyt. Már az első tanulmányok során megfigyelték azonban, hogy a fogyasztószer kissé emeli a vérnyomást és gyorsítja a szívműködést, aminek fényében a szakorvosok egy része óvatosságra intett szedésével kapcsolatban.

afp
Egy kicsi mozgás senkinek sem árt

Ugyanakkor éppen a koszorúér-betegségben, illetve anyagcserezavarban, cukorbetegségben szenvedők esetében volna fontos az esetleges súlytöbblet eltüntetése, tehát olyan gyógyszer adása, amely a diéta betartása, a megfelelő életvitel mellett tovább segíti a fogyást. Ennek tisztázása végett szervezték meg az angol elnevezése alapján SCOUT betűszóval jelölt tanulmányt.

A vizsgálat tizenhat ország háromszáz intézetében zajlott, és több mint tízezer önkéntes, kövér ember vett részt benne. A cél az volt, hogy pontosan tisztázni lehessen: a testsúly csökkentése éppen a szív- és érrendszeri betegségben, cukorbajban szenvedőknél kifejezettebben lassítja-e a kóros állapot előrehaladását.

A vizsgálat adatainak első elemzése azonban azt jelezte, hogy a koszorúér-betegségben szenvedők csoportjában gyakoribb lett sibutramine szedése esetén a szívroham, különösen akkor, ha cukorbajuk is volt. A betegségeknek ez a kombinációja igen gyakori és fokozott figyelmet igényel. A sibutramine alkalmazását most éppen ilyen esetben tiltották meg a hatóságok.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza