Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megmentheti a világot egy gyomnövény

Munkatársunktól, 2010. február 11. - csütörtök 14:14
Címkék: egészség, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy szerény, a mediterrán vidéken és a Közel-Keleten honos gyomnövény, a szálkaperje (Brachypodium distachyon) a tudósok reményei szerint egykor segíthet majd a világ élelmezésében, ráadásul bioüzemanyag is készülhet belőle.Egy nemzetközi kutatócsapat a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tette közzé a szálkaperje (tudományos nevén Brachypodium distachyon) genomját. A szerény vadfű - melyet gyomnövényként kezelnek a kertészek - egyúttal a biotechnológia nagy ígérete.

A kereskedelmi és mezőgazdasági szempontból jelenleg értéktelen növényhez azért fűznek nagy reményt a tudósok, mert kis méretű, könnyen manipulálható genomja miatt ideális laboratóriumi modellnek, tanulmányozásával könnyebben megérthetik más, összetettebb és értékesebb növények működését.


A szupergyom

"A füvek közül az egyik legkisebb ismert genomja van, könnyű dolgozni vele és (a növény) fizikailag is kicsi. Ötvenezer növényt növeszthetünk egy normál méretű laboratóriumban, és nagyobb szabású kísérleteket végezhetünk velük" - magyarázta Todd Mockler, az Oregoni Állami Egyetem botanikusa, a kutatás egyik résztvevője.

Azon túlmenően, hogy a növényt könnyű termeszteni és tanulmányozni, életciklusa is rövid. A vizsgálatával megszerzett ismereteket a mezőgazdaságilag fontos növényeknél hasznosíthatják később. A szálkaperje tanulmányozásával rokonairól - a búzáról, árpáról és többféle takarmánynövényről - is szerezhetnek információkat a szakemberek.

A szálkaperje genomjának elemzése során kiderült, hogy 25532 génje van, valamivel kevesebb, mint a rizsnek (28236) vagy a ciroknak (27640). A három fű genetikai állományának hetvenhét-nyolcvannégy százaléka közös, a tudósok szerint közös ősük volt ötvenhat-hetvenkét millió évvel ezelőtt.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

fetisza, 2010. február 20. - szombat 14:40

A gon az, hogy a tudósokon ez már nem múlik, hisz évekkel ezelött feltalálták a vízzel és egyebekkel működő járműveket. Sajnos ez egy óriási harc, ami nem rajtuk múlik...

Helena, 2010. február 18. - csütörtök 18:06

Hála az égnek, már pár éve a természet felé fordultam. Nem győzök hálás lenni annak, aki -szó szerint- elcipelt egy beszélgetésre. Az addigi véleményem 180 fokot fordult velem együtt a természet adta lehetőségek felé. Ma már elmondhatom, hogy 62 évesen jobban érzem magam,több az energiám mint 35-40 éves koromban.Mindenkinek igaz szívvel kívánom, hogy találja meg a számára megfelelő alternatív megoldást. Én a következő oldalon találtam meg: www.herbabrill.hu

nbacsi, 2010. február 18. - csütörtök 11:38

Szerintem is a természet felé kell fordulnunk, és ott keresni megoldásokat pld. az üzemanyagra, klf. energiákra. Jó volna, ha sikerülne a tudósoknak alternatívákat felkutatni, megtalálni. Drukkolok nekik, remélem még én is használója leszek ezeknek az újdonságoknak !!

Zsóka, 2010. február 18. - csütörtök 11:04

Pozitiv hozzáállás! Szeretetet és fényt minden embernek és az universumnak! Tegyüngy jót egymással! www.hajduzsoka.wni.hu egészség és környezetvédelem! Igen hasznos, érdemes időzni rajta! Napsütéses időt és szép napot mindenkinek!

AkrobatikusCukormókus, 2010. február 12. - péntek 09:22

Pistike, kussoljál szépen csendesen, nemsokára hozzák a gyógyszert és talán kimehetsz sétálni is.

Pisti, 2010. február 11. - csütörtök 16:38

Bioüzemanyag ? Nahát. Nekik biztos fog sikerülni! Nekünk magyaroknak semmi !!!

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés