Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nemzeti sport a potyautazás Oroszországban

Munkatársunktól, 2010. február 10. - szerda 15:16
Címkék: utazás, díj, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Január elsejétől ismét emelkedtek a közlekedési tarifák Oroszországban, így a már jó ideje nemzeti sportnak számító potyázás aránya vélhetően tovább emelkedik.Hol vannak már a szovjet idők, amikor egy buszjegy Moszkvában három, a metró öt kopejkába került? Jelenleg a metrón egy utazásért huszonhat rubelt (százötvenhat forint) kell fizetni, valamint a Moszkva környékéről rengeteg embert a napi munkába a fővárosba szállító elektricska - a HÉV - jegyárait is több mint 2,5-szeresére emelték, s a város környéki tömegközlekedés jegyárai átlagosan tizenhét százalékkal emelkedtek.

Így aztán nem csoda, hogy a fiatalabbak átugrálnak a metró jegyautomatáinak korlátain, vagy a pályaudvarokra, állomásokra a magas kerítéseken átmászva igyekeznek bejutni, továbbá hogy sokan idős szüleik, nagyszüleik kedvezményes jegyeit, bérleteit használják. Orosz sajátosság, hogy a jegyet a célállomáson is fel kell mutatni. Emellett számos kisebb HÉV-állomáson nincs kassza, ezért az ott felszállók megvehetik jegyüket a célállomáson - csak éppen huszonöt százalékos felárral. Ezért a leszállásnál sokan a peron vége felé indulnak, majd az életüket kockáztatva vágnak át síneken, hogy eljussanak ahhoz a kijárathoz, ahol nem kérik a jegyeket. Vagy éppen a kerítéshez, amelybe lyukat vágtak "jó emberek". A vasutasok néha őrt állítanak a lyukakhoz, vagy befoltozzák, de hiába, nagyon hamar újabb lyukon lógnak ki a potyautasok.

AFP
Megálló Moszkvában

És ha jön az ellenőr, mindenki kiszáll és rohan a már ellenőrzött vagonokba. A vasút vezetői szerint január eleje óta a potyázók száma tíz-tizenöt százalékkal nőtt, az Orosz Államvasutak (RZSD) vezérigazgatója azt mondja, a HÉV-en az utasok mintegy harminc százaléka lóg, s a Komszomolszkaja Pravda című lap riporterének felmérése szerint Moszkva hetven kilométeres körzetéből a naponta a fővárosba járók legalább fele jegy nélkül utazik. Ez azonban alighanem kicsit másként van. A jegyellenőrzést két éve pályázati úton négy magáncégre bízták. Az ellenőreik nem büntetnek, hanem a helyszínen adnak el jegyet némi felárral a rajtakapott potyautasoknak, de sokszor ők is - és maguk a jegypénztárosok is - saját zsebre dolgoznak.

Az RZSD bevételei az elmúlt hat hónapban közel 5,5 milliárd forintnyival maradtak el a tervezettől - a vállalat szerint ennek jó része éppen a bliccelők számláját terheli. Vlagyimir Mjagkov, az RZSD szóvivője azt mondta, az utasok önmagukat lopják meg, mert ha bejönnének a tervezett bevételek, a cég vehetne új szerelvényeket. A Moszkovszkij Komszomolec olvasói felháborodtak: azt tanácsolták Mjagkovnak, hogy próbálja ki az utazást a lerobbant, szétvert, koszos, büdös, kényelmetlen, részben még fapados vonatokon, amelyeken az egész szerelvényre legfeljebb két mellékhelyiség jut.

Ezzel a kör bezárult: az utasok spórolnak a jegyen, az RZSD bevétele csökken, ezért emeli az árait, és még többen érzik úgy, hogy minden erkölcsi alapjuk megvan a lógásra. Mindenesetre a tíz napja éppen a közlekedési jegyárak emelése miatt tartott, de Vlagyimir Putyin kormányfő távozását is követelő, szokatlanul tömeges kalinyingrádi tüntetés hatására az áremelés mértékét máris jelentősen csökkentették a moszkvai HÉV-eken is.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza