Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nemzeti sport a potyautazás Oroszországban

Munkatársunktól, 2010. február 10. - szerda 15:16
Címkék: utazás, díj, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Január elsejétől ismét emelkedtek a közlekedési tarifák Oroszországban, így a már jó ideje nemzeti sportnak számító potyázás aránya vélhetően tovább emelkedik.Hol vannak már a szovjet idők, amikor egy buszjegy Moszkvában három, a metró öt kopejkába került? Jelenleg a metrón egy utazásért huszonhat rubelt (százötvenhat forint) kell fizetni, valamint a Moszkva környékéről rengeteg embert a napi munkába a fővárosba szállító elektricska - a HÉV - jegyárait is több mint 2,5-szeresére emelték, s a város környéki tömegközlekedés jegyárai átlagosan tizenhét százalékkal emelkedtek.

Így aztán nem csoda, hogy a fiatalabbak átugrálnak a metró jegyautomatáinak korlátain, vagy a pályaudvarokra, állomásokra a magas kerítéseken átmászva igyekeznek bejutni, továbbá hogy sokan idős szüleik, nagyszüleik kedvezményes jegyeit, bérleteit használják. Orosz sajátosság, hogy a jegyet a célállomáson is fel kell mutatni. Emellett számos kisebb HÉV-állomáson nincs kassza, ezért az ott felszállók megvehetik jegyüket a célállomáson - csak éppen huszonöt százalékos felárral. Ezért a leszállásnál sokan a peron vége felé indulnak, majd az életüket kockáztatva vágnak át síneken, hogy eljussanak ahhoz a kijárathoz, ahol nem kérik a jegyeket. Vagy éppen a kerítéshez, amelybe lyukat vágtak "jó emberek". A vasutasok néha őrt állítanak a lyukakhoz, vagy befoltozzák, de hiába, nagyon hamar újabb lyukon lógnak ki a potyautasok.

AFP
Megálló Moszkvában

És ha jön az ellenőr, mindenki kiszáll és rohan a már ellenőrzött vagonokba. A vasút vezetői szerint január eleje óta a potyázók száma tíz-tizenöt százalékkal nőtt, az Orosz Államvasutak (RZSD) vezérigazgatója azt mondja, a HÉV-en az utasok mintegy harminc százaléka lóg, s a Komszomolszkaja Pravda című lap riporterének felmérése szerint Moszkva hetven kilométeres körzetéből a naponta a fővárosba járók legalább fele jegy nélkül utazik. Ez azonban alighanem kicsit másként van. A jegyellenőrzést két éve pályázati úton négy magáncégre bízták. Az ellenőreik nem büntetnek, hanem a helyszínen adnak el jegyet némi felárral a rajtakapott potyautasoknak, de sokszor ők is - és maguk a jegypénztárosok is - saját zsebre dolgoznak.

Az RZSD bevételei az elmúlt hat hónapban közel 5,5 milliárd forintnyival maradtak el a tervezettől - a vállalat szerint ennek jó része éppen a bliccelők számláját terheli. Vlagyimir Mjagkov, az RZSD szóvivője azt mondta, az utasok önmagukat lopják meg, mert ha bejönnének a tervezett bevételek, a cég vehetne új szerelvényeket. A Moszkovszkij Komszomolec olvasói felháborodtak: azt tanácsolták Mjagkovnak, hogy próbálja ki az utazást a lerobbant, szétvert, koszos, büdös, kényelmetlen, részben még fapados vonatokon, amelyeken az egész szerelvényre legfeljebb két mellékhelyiség jut.

Ezzel a kör bezárult: az utasok spórolnak a jegyen, az RZSD bevétele csökken, ezért emeli az árait, és még többen érzik úgy, hogy minden erkölcsi alapjuk megvan a lógásra. Mindenesetre a tíz napja éppen a közlekedési jegyárak emelése miatt tartott, de Vlagyimir Putyin kormányfő távozását is követelő, szokatlanul tömeges kalinyingrádi tüntetés hatására az áremelés mértékét máris jelentősen csökkentették a moszkvai HÉV-eken is.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés