Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csirkemell szójából

Munkatársunktól, 2010. február 10. - szerda 11:12
Címkék: élelmiszer, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Amerikai kutatók olyan csirkehús utánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletőjére.A speciális feldolgozásnak köszönhetően a szójalisztből előállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal. Eddig is léteztek csirkehúsízű és -színű szójatermékek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük.

A folyamat lényege, hogy a szójalisztből fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az őrleményt egy két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá. Így a szójatermékekhez képest magas, hetvenöt százalékos víztartalmat érnek el, amely hozzájárul a csirkehússzerű állaghoz.


Akkor, mi már mehetünk is?

A találmány előnye a kutatók szerint az, hogy egészséges. A szója fontos alkotóelemeket tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, erősítik a csontokat, megelőzhetik a prosztata- vagy a mellrák kialakulását. Ezen kívül esszenciális zsírsavakban is gazdag.

Alexa Meyer, a Bécsi Egyetem táplálkozáskutatója valamivel kritikusabban ítéli meg a terméket. Szerinte a feldolgozás során értékes fitoösztrogének és vitaminok vesznek el, így kérdéses, valójában menyire egészséges a szójahús. Az ízhez nélkülözhetetlen aromákat azonban ártalmatlannak minősíti - számolt be a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A vegetáriánusok számára azonban kifejezetten hasznos lehet a termék, üde színfoltot képezve a húspótlékok között. Ökológiai szempontból pedig előállítása kevesebb energiát igényel, mint a csirkehúsé, ezen kívül nyomokban sem tartalmaz állatgyógyszereket.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

http://lancelotbeka.ingyenblog.hu/, 2010. február 12. - péntek 06:10

hozzájárul a csirkehússzerű állaghoz...de minek? a csirkehús létezik,mi értelme hozzá hasonló ételeket előállítani,génmanipulált szarokból? egyék csak az idióták ezeket a moslékokat,én maradok a falusi néniktől vett tyúkoknál!

Anyuci, 2010. február 10. - szerda 17:09

Miért kell mindent lekoppintani ?!! Utálat, maradok az eredetinél, a jó csirkehusinál. Nincs is jobb annál, vagy mégis ? Talán a sülthal (de igazi halból !!).

pipi, 2010. február 10. - szerda 14:24

Ma már állítólag csak génmódosított szója létezik. Akkor inkább az ici-pici pipi-cici.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza