Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Összefogás a biztonságosabb internetért

Munkatársunktól, 2010. február 09. - kedd 15:36
Címkék: internet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Gyermekvédelmi szervezetek, tartalomszolgáltatók, és a telekommunikációs iparág képviselőinek összefogását hirdették meg a Biztonságosabb Internet Napján Budapesten. A világ több mint hatvan országában, köztük Magyarországon is február 9-én tartják az Európai Unió kezdeményezésére létrejött Biztonságosabb Internet Napját (Safer Internet Day), amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a világhálón leselkedő veszélyekre, és megfelelő információval lássa el a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.Az idei világnap szlogenje "Használd az eszed, mielőtt közzéteszed!" - arra helyezi a hangsúlyt, hogy az új online-technológiák az önkifejezés és a kreativitás eddig ismeretlen kapuit nyitják meg, ezeknek az eszközöknek azonban kellemetlen, akár traumás következményi is lehetnek. Az internetre feltöltött, vagy elektronikus levélben küldött fotók, videók évekkel később is online maradnak, ezért senki se csodálkozzon azon, hogy egy jó hangulatú házibulin készült felvétel évekkel később egy állásinterjú során köszön majd vissza.

A www.saferinternet.hu oldalon is megtekinthető húsz másodperces kampányfilm azt mutatja be, hogy egy egyszerű kamerás mobiltelefonnal küldött képen valóban az egész világ röhöghet. A fiatalok internetes biztonsága érdekében létrejött magyarországi konzorcium résztvevői bemutatták, hogy milyen eszközök állnak az internetes zaklatás, a gyermekpornográfia, illetve az illegális és káros tartalmak visszaszorítására.


Túl könnyű kihasználni a jóhiszemű fiatalokat

A Kék Vonal (www.kek-vonal.hu) az ország bármely részéről, akár vezetékes, akár mobiltelefonról a 116-111-es telefonszámon hívható ingyenesen a nap huszonnégy órájában. A szolgálat munkatársaival a fiatalok név nélkül beszélhetik meg problémáikat, illetve bejelentést tehetnek, tanácsot kérhetnek az illegális, vagy káros tartalmakkal, webes zaklatásokkal kapcsolatban - mondta Mayer Diána, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa.

Mlinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) ügyvezető elnöke szerint jó tapasztalataik vannak a magyarországi internetszolgáltatókról, amelyek a rendőrséggel együttműködve általában hamar leveszik az illegális tartalmakat. Suba Ferenc, a Puskás Tivadar Közalapítványon belül működő Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (PTA CERT-Hungary Központ) testületi elnöke elmondta, hogy a teljes magyar magán, üzleti és állami szféra informatikai rendszereinek hálózatbiztonsági támogatását végző központnak olyan kapcsolatai vannak, amelyekkel a lassabb rendőrségi eljárás helyett akár néhány óra alatt el tudják távolíttatni az illegális, jogszabályokba ütköző tartalmakat.

A tudatos internetezés és a veszélyek ismerete mellett azonban fontos, hogy a szülők is kontrolálhassák gyermekeiket. Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója szerint a világon 2009-ben 1,24 milliárd fiatal rendelkezett mobiltelefonnal, ebből 240 millióan voltak az európai felhasználók. A távközlési vállalatnál elérhető egy gyermekzár funkció, amellyel a szülők korlátozhatják a mobilról hívható számok körét, letilthatják az emeltdíjas szolgáltatásokat és a wapon keresztül is csak a bizonyítottan ártalmatlan oldalak jeleníthetők meg. "Ezt a szolgáltatást Magyarországon 2008 óta több mint tizenkétezer szülő vette igénybe" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekben már a szülők állíthatják be az időbeli és a tartalmi korlátokat - magyarázta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, aki az internet letiltása és a billentyűzet elkobzása helyett a szoftveres korlátozásban látja a megoldást. A UPC Magyarország a kettő-tíz éves korosztály számára egy "Magic Desktop" elnevezésű ingyen letölthető felületet kínál, amelynek segítségével a gyerekek csak a szülők által előre megadott oldalakat látogathatják meg. A szoftverhez kapcsolódó levelezési rendszer pedig úgy védekezik a kéretlen levelek ellen, hogy az üzenetek fogadását csak a címtárban szereplőktől engedi.

Szűcs László kommunikációs igazgató szerint ez a megoldás azonban csak a legfiatalabbaknál hatásos, mert az idősebbek gyakran a szülőknél is jobban értenek a számítógépekhez. A hat-tizenkét éves korosztály számára biztonságos internetezésre a www.esafetykit.net címen elérhető magyar nyelvű oldal kínál tippeket. A pedagógusok - akik egyébként élénk érdeklődést mutatnak a téma iránt - egyebek mellett szituációs kártyákat és a netezésről szóló tájékozató füzeteket is letölthetnek az oldalról.


Biztonságosabb internetet szorgalmaz az Európai Bizottság

Arra szólította fel kedden az Európai Bizottság az internetes közösségépítő hálózatok üzemeltetőit, hogy tegyenek többet a gyermekek védelme érdekében. Egy európai uniós felmérés szerint az európai tinédzserek fele tölt fel magáról személyes adatokat az internetre, ahol azok akár örökre elérhetők és bárki számára megtekinthetők maradnak. A biztonságosabb internet napja alkalmából az Európai Bizottság azzal az üzenettel fordult a fiatalokhoz, hogy gondolják meg, mit töltenek fel az internetre.

A biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodást tavaly húsz weboldal-üzemeltető indította el. Az üzemeltetők többsége ma már lehetőséget biztosít a kiskorúaknak arra, hogy felkészültebben hárítsák el az interneten rájuk leselkedő veszélyeket, így például egyszerűsítették az adatvédelmi beállítások módosítását, egyes felhasználók kizárását vagy a nem kívánatos kommentárok, tartalmak törlését.

Az Európai Bizottság szerint azonban ennél többet kell tenni az internetező gyermekek védelméért. A közösségépítő weboldalak kevesebb mint felénél szerepel az alapértelmezett beállítások között az, hogy a tizennyolc évnél fiatalabb felhasználók személyes oldalát csak az ismerőseik láthassák, és mindössze egyharmaduk válaszolt a segítségért hozzájuk forduló felhasználóknak.

A közösségépítő oldalak biztonságos használatára vonatkozó tippeket, illetve a kifejezetten gyermekeknek, tinédzsereknek szóló információkat egy friss tanulmány szerint a következő oldalakon könnyű megtalálni, és értelmezésük is egyszerű: YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr, Zap.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza