Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyást ígértek, bírság lett a vége

Munkatársunktól, 2010. február 09. - kedd 12:48
Címkék: gvh, bírság, eljárás, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Telemarketing Kft. amikor reklámjaiban azt állította, hogy Hollywood Patch nevű terméke fogyasztószer, s ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hárommillió forintra bírságolta.A Telemarketing Kft. a Hollywood Patch-ról televíziós és internetes reklámjaiban egyebek mellett azt állította, hogy a fogyasztó több kilótól szabadulhat meg a termék révén gyorsan és megerőltetés nélkül. A termékkel diétázás, fogyasztótabletták, mozgás nélkül le lehet fogyni, s álomalakot lehet elérni, akár tíz nap alatt. A fogyasztó a Hollywood Patch segítségével tíz nap alatt akár öt kilót vagy két ruhaméretnyit fogyhat.

afp
Senki nem lett ilyen szép karcsú tőle...

A GVH azonban megállapította, hogy a cég a termék tulajdonságairól valótlan állításokat tett közzé: fogyást ígértek, de nem tudták bizonyítani, hogy a termék valóban csökkenti a súlyt.

A hivatal közleménye szerint, ha egy vállalkozás az általa értékesített kozmetikai termék hatásáról ígéretet fogalmaz meg, akkor az állítás valódiságát a reklám közzétételének időpontjában már tudnia kell bizonyítani.

A Telemarketing Kft.-nek a Hollywood Patch kapcsán benyújtott anyaga nem bizonyította, hogy állításai megfelelnek a valóságnak. A becsatolt anyagban nem jelent meg a Hollywood Patch megnevezés, így alkalmatlan volt annak igazolására, hogy a vizsgálatot e termékkel folytatták le.

A GVH szerint a vizsgálati anyag még akkor is alkalmatlan lenne a reklámokban tett állítások igazolására, ha elfogadná, hogy a vizsgálat a Hollywood Patch elnevezéssel értékesített termékkel történt, hiszen az állítások valódiságáról a becsatolt vizsgálati anyag lényegében semmilyen bizonyítékkal sem szolgált. Az anyag a vizsgált termék narancsbőrre gyakorolt hatásáról tartalmazott adatokat, miközben az eljárás alá vont kommunikációs eszközeiben a Hollywood Patch elnevezésű terméket fogyásra ajánlja a cég.

A versenyhatóság szerint a bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülménynek bizonyult, hogy bizalmi jellegű terméket hirdettek megtévesztő módon sérülékeny fogyasztói kör számára és ezek a hirdetések jelentős számú fogyasztót értek el.

A bírságon túlmenően a GVH kötelezte a vállalkozást arra is, hogy internetes oldalán három hónapon át jól észlelhetően, észrevételek hozzátétele nélkül közölje a versenyhatóság döntését.

Forrás: MTI
Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza